Jos päivystys viedään Hämeenlinnaan, tulee asiakkaille valtava rumba liikkumiseen ja vaikeutuu hoitoon pääseminen. Olen ymmärtänyt että, jos päivystys viedään pois, menetämme leikkausosaston samalla, ja menetämme sairaanhoitokoulutuksen paikkakunnalta. Edellä mainitut kysymykset jos tulevat toteutumaan, se olisi kuolinisku Forssalle ja seutukunnalle. Työpaikkoja menettäisimme 200-300, joka on liian suuri menetys veronmaksajista paikkakunnalla ja seutukunnille.
VASTAUS:
Kysymys kytkeytyy valtakunnalliseen päivystyksen ja erikoissairaanhoidon uudistukseen. Uudistukseen liittyvät esitysluonnokset ovat lausuntokierroksella 19.5.-10.9.2016.
Päivystysuudistuksen osalta meillä Oma Hämeessä työskentelee neljä erillistä työryhmää. Kaksi tarkastelee perusterveydenhuollon, yhteispäivystysten ja maakunnan rajat ylittävien palvelujen kokonaisuutta, yksi suun terveydenhuoltoa ja yksi sosiaalipäivystystä.
Työryhmät keräävät perustietoja päivystyksen toiminnoista, volyymeistä ja potilasvirroista. Volyymeitä tarkastellaan eri vuorokaudenaikoina (8-16, 16-22, 22-08). Tavoitteena on luona ihanteellinen toimintamalli asukkaiden, kustannustehokkuuden, integraation, vaikuttavuuden, osaamisen ja laadun näkökulmista. Tässä pohjatyössä on otettu myös paikallisen elinvoiman näkökulma yhdeksi vinkkeliksi.
Työryhmien työskentelyn pohjalta kirjoitetaan lausuntopohja päivystysuudistusta koskevasta esitysluonnoksesta. Kunnat ja kuntayhtymät antavat lausunnot, ja maan hallitus säätää sitten lait ja asetukset. Juuri nyt sosiaali- ja terveysministeriössä on kova hinku keskittää leikkaus- ja päivystystoimintoja 12 ja/tai 18 sairaalaan koko maassa. Osa perusteista on järkeviä – osa on ainakin Kanta-Hämeen näkökulmasta vailla perusteita.
Kanta-Hämeen maakunnalle on järkevää ensin tutkia asiaa tarkasti ja sitten lausua viisaimmasta mallista ja siitä, miten se sopii lainsäädäntöön ja miten ei. Ylipäätään emme pidä maakunnan valmistelussa siitä, että maakuntien käsiä sidottaisiin, emmekä voisi toteuttaa viisaimpia tuotantoratkaisuja. Ne meidän pitää löytää itse.
Kannattaa myös lukea tarkasti esitysluonnosten sisältö. Siinä yhtenä polkuna on kiirevastaanottojen lisääminen päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Silläkin on vaikutusta päivystyksen potilasvirtoihin.
Kaiken kaikkiaan on vielä aikaista antaa arvioita päivystysuudistuksen alueellisista vaikutuksista päivystystoimintoihin, leikkaustoimintoihin avosairaanhoitoon ja akuuttisairaanhoitoon. Kaikkein radikaaleimmissa ministeriön aluekierroksen ehdotuksissa Suomessa käytännössä leikattaisiin ja synnytettäisiin 12 sairaalassa, joista yksikään ei sijaitsisi Kanta-Hämeessä. Näillä esityksillä ei arvioni mukaan ole poliittista pohjaa – ainakaan vielä.
Meillä Kanta-Hämeessä valmistelu lähtee siitä, miten olemassa olevaa terveydenhuollon infraa, osaamista ja resursseja olisi viisainta käyttää niin, että aidot lähipalvelut säilyvät asukkaiden lähipiirissä. Paikallinen elinvoima on tämän vuoksi otettu yhdeksi tärkeäksi valmistelunäkökulmaksi.
Uhkakuvat satojen työpaikkojen menetyksestä Forssan seudulla ovat äärimmäisiä ja mielestäni ennenaikaisia. Itse en usko, että maan hallitus toteuttaa äärimmäisen keskittämisen, joka olisi kyllä haitallista Forssan seudun ja kokomaakunnan elinvoimalle. Teemme yhteistä valmistelua, jotta lausuntomme olisivat mahdollisimman yhdenmukaisia ja pohjautuvat faktoihin asukkaiden, talouden, integraation, laadun, vaikuttavuuden, osaamisen ja elinvoiman kannalta.
06/2016
Jukka Lindberg, projektipäällikkö