Palvelut akuutissa lähisuhdeväkivaltatilanteessa
Hätätilanteessa soita aina 112.
Lähisuhteessa tapahtuva väkivalta alkaa usein vähitellen ja sitä voi olla vaikea tunnistaa. Tältä sivulta löydät tietoa, apua ja tukea erilaisiin tilanteisiin.
Lähisuhdeväkivalta voi kohdistua henkilön nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, vanhempaan, lähisukulaiseen tai muuhun läheiseen.
Väkivalta voi olla
Usein eri väkivallan muodot yhdistyvät, eli henkilö voi kokea useita eri väkivallan muotoja samanaikaisesti.
Lähisuhdeväkivalta voi aiheuttaa psyykkisiä ja fyysisiä vammoja tai sosiaalisia, seksuaalisia ja taloudellisia ongelmia. Väkivalta heikentää myös väkivaltaa käyttävän hyvinvointia.
Lapsen kasvu ja kehitys voivat vakavasti vaarantua väkivallan kohteena olemisesta tai vanhempien väliselle väkivallalle altistumisesta.
Parisuhteessa tapahtuneiden henkirikosten taustalla on usein pitkään jatkunut parisuhdeväkivalta.
Vähäistäkään väkivaltaa ei tarvitse hyväksyä. Häpeä voi estää avun hakemisen, mutta väkivallan kierrettä on usein vaikea saada katkaistua ilman ulkopuolista apua.
Kanta-Hämeessä voit saada ammatillista tukea esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
Hätätilanteessa soita aina 112.
Kiireellisessä tilanteessa ota yhteyttä lähimpään terveysasemaasi. Jos terveysasema on kiinni, soita päivystysavun numeroon 116 117. Hätätilanteessa soita aina 112.
Kanta-Hämeen Seri-tukikeskus auttaa seksuaaliväkivaltaa kohdanneita. Tukikeskukseen ei tarvita lähetettä ja sinne voi hakeutua itse tai viranomaisen ohjaamana.
Tukikeskus on tarkoitettu kaikille sukupuolille ja 16 vuotta täyttäneille. Alle 16-vuotiaat tutkitaan ja hoidetaan yliopistollisessa sairaalassa.
Seri-tukikeskukseen on hyvä olla yhteydessä mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen, mutta viimeistään yhden kuukauden kuluttua tapahtuneesta.
Palvelu on maksuton ja palvelee ympäri vuorokauden.
Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa virka-ajan ulkopuolella kiireellisistä sosiaalipalveluista ja kriisityöstä koko Kanta-Hämeen alueella.
Sosiaali- ja kriisipäivystyksen asiakasnumero: 03 629 6560 (palvelee ympäri vuorokauden)
Välitöntä apua vaativissa tilanteissa soita kuitenkin aina hätänumeroon 112.
Turvakotiin voivat hakeutua väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneet henkilöt ikään ja sukupuoleen katsomatta. Turvakotiin voi mennä yksin tai perheen kanssa. Sinne voi hakeutua myös nimettömänä.
Voit hakeutua turvakotiin joko suoraan tai ottamalla ensin yhteyttä puhelimitse. Turvakoti on asiakkaille maksuton ja sisään voi kirjautua kaikkina vuorokauden aikoina.
Kanta-Hämeen alueella palvelee Hämeenlinnan turvakoti. Hämeenlinnan turvakodissa on yksi esteetön huone ja yksi lemmikkihuone.
Hämeenlinnan turvakodin puhelinnumero: 050 355 6707
Hämeenlinnan turvakodin käyntiosoite: Hattelmalantie 25, P-rakennus, 4. kerros
Voit tarvittaessa hakeutua mihin tahansa turvakotiin asuinkunnasta riippumatta.
Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen. Ilmoituksen voi tehdä käymällä paikan päällä poliisiasemalla tai sähköisesti. Tarkemmat toimipisteiden yhteystiedot löydät Hämeen poliisilaitoksen sivuilta. Hätätilanteessa soita aina 112.
Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa mm. tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita.
Rikosuhripäivystyksestä voi saada rikosasian selvittelyn ajaksi tukihenkilön. RIKU:n verkkosivuilta löytyy myös chat, joissa voi kysyä ohjeistusta rikosuhriasioissa.
Katso Rikosuhripäivystyksen verkkosivut
Rikosuhripäivystyksen puhelinnumero: 116 006
Rikosuhripäivystyksen Kanta-Hämeen toimipiste: Suomen kasarmi 2, Hämeenlinna.
Juristin puhelinneuvonnan numero: 0800 161 177 (ma–to klo 17–19).
Juristin puhelinneuvonnasta rikoksen uhri saa mahdollisuuden tarkistaa lainmukaisia oikeuksiaan ja saada näihin asioihin liittyvää ohjausta. Soittaminen on maksutonta.
Oma Hämeen lähisuhdeväkivaltatyön yksikkö koordinoi lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevää työtä Kanta-Hämeessä, tarjoaa asiantuntijatukea ammattilaisille ja tarjoaa tilapäistä ohjausta ja neuvontaa lähisuhdeväkivallan eri osapuolille.
Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry:n Luotain-turvallisuuden tukikeskus on tarkoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille, väkivaltaa käyttäneille tai sille altistuneille lapsille, nuorille ja aikuisille.
Palvelu on tarkoitettu kaikille Kanta-Hämeen alueella asuville. Palvelu on maksutonta matalan kynnyksen tukea.
Kasvatus- ja perheneuvonta palvelee lapsiperheitä vanhemmuuteen ja lapsen psyykkiseen kehitykseen liittyvissä kysymyksissä sekä perheen vuorovaikutusongelmissa.
Kasvatus- ja perheneuvonnasta saa apua, kun herää huoli lapsen kehityksestä, käyttäytymisestä tai mielialoista. Huoli voi koskea myös vanhemmuutta tai vanhempien parisuhdetta, tai perhettä on kohdannut kriisi.
Kasvatus- ja perheneuvonnan palveluihin ohjaudutaan lapsiperheiden palveluohjauksen arvioinnin kautta, lähetettä ei tarvita.
Nollalinja on vuorokauden ympäri toimiva auttava puhelin. Päivystäjät ovat ammattilaisia, joiden kanssa voi keskustella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan. Apua saavat myös väkivaltaa kokeneiden läheiset.
Katso Nollalinjan yhteystiedot
Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla tietoa, keskusteluapua sekä tarinoita perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä. Verkkosivustolla autetaan myös väkivallan todistajina tai kohteina olleita lapsia ja nuoria. Kahdenvälisessä chatissä voi keskustella väkivaltatyön ammattilaisten kanssa. Alle 18-vuotiaille on tarjolla oma lasten ja nuorten chat.
Katso Nettiturvakodin yhteystiedot
Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille sekä heidän läheisilleen.
Nettitukinainen on nettiauttamispalvelu, joka tarjoaa ammattiapua seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön uhreille, heidän läheisilleen ja heitä työssään kohtaaville netissä. Palvelu vaatii kirjautumisen.
Tukikeskus Varjo tarjoaa tukea eron jälkeisen vainon kohteena elävien perheiden turvallisuuden lisäämiseen ja vainoamisen ennaltaehkäisyyn.
Naisten linja on tarkoitettu kaikenikäisille väkivaltaa kokeneille tai väkivallasta huolestuneille naisille ja tytöille, itsemäärittelyä kunnioittaen. Naisten Linjasta vastaavat koulutetut vapaaehtoiset. Naisten Linja järjestää myös tukiryhmiä. Palvelut ovat anonyymeja ja maksuttomia.
Katso Naisten linjan yhteystiedot
Turv@verkko on tarkoitettu digitaalista väkivaltaa ja verkkovihaa kokeneille sekä heidän läheisilleen. Turv@verkko -puhelimessa ja chatissä voit keskustella aiheeseen perehtyneen asiantuntijan kanssa.
Katso Turv@verkon yhteystiedot
Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön palvelut on tarkoitettu naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa.
Katso Maria Akatemian ehkäisevän väkivaltatyön yhteystiedot
Turvakoti Mona tarjoaa kriisiapua ja turvallista asumista Suomen ainoassa salaisessa osoitteessa sijaitsevassa, vain naisille ja lapsille tarkoitetussa turvakodissa.
Turvakotiin voit soittaa ja hakeutua kaikkialta Suomesta, jos kotona tai lähiyhteisössä on vaarallista olla väkivallan takia.
Miessakit Ry:n Lyömätön Linja on lähisuhdeväkivaltaan erikoistunut toimintamuoto miehille. Valtakunnallisesti tukea on tarjolla puhelimessa ja verkossa.
Katso Lyömättömän linjan yhteystiedot
Väkivaltaa kokeneet miehet -toiminta tarjoaa apua henkistä tai fyysistä väkivaltaa kotona tai kadulla kokeneille miehille. Valtakunnallista keskusteluapua voi saada puhelimitse tai sähköpostilla.
Lasten ja nuorten puhelimessa (MLL) voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimesta vastaa koulutettu vapaaehtoinen aikuinen. MLL ylläpitää myös Lasten ja nuorten chat -palvelua.
Katso Lasten ja nuorten puhelimen yhteystiedot
Katso Lasten ja nuorten chat -palvelun yhteystiedot
Keijun varjo -toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Keijun varjo -chatin kautta voi päästä kahdenkeskisiin keskusteluihin väkivaltatyön asiantuntijan kanssa joko kasvokkain tai videovälitteisesti.
Katso Keijun varjon yhteystiedot
Nuorten exit tarjoaa 13–29-vuotiaille tietoa omista rajoista ja seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta sekä tukea seksuaaliväkivallan ja häirinnän tilanteissa.
Suvanto ry:n toiminnan tarkoituksena on ikääntyneisiin kohdistuvan kaltoinkohtelun, hyväksikäytön ja väkivallan ehkäiseminen.
Katso Suvantolinjan yhteystiedot
Helsinki Mission Aamukorva tarjoaa koulutetun vapaaehtoisen kuulijan ja keskustelukumppanin ikäihmisille aamun varhaisina tunteina (klo 6–8).
Kriisikeskus Monika tarjoaa apua väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille maahanmuuttajataustaisille naisille. Auttava puhelin ja chat.
Katso Kriisikeskus Monikan yhteystiedot
Didar työskentelee niiden maahanmuuttajayhteisöjen ja henkilöiden kanssa, jotka voivat kohdata kunniaan liittyviä haitallisia perinteitä. Didarin toimintaan kuuluu mm. yksilö- ja perhetyötä.
Romano Mission lähisuhdeväkivaltatyössä keskitytään romanikulttuurisensitiiviseen lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisemiseen ja ehkäisemiseen tukityön metodein. Työ on suunnattu romaniperheissä lähisuhdeväkivaltaa kokeville ja tekeville aikuisille sekä lapsille ja nuorille, jotka altistuvat perheväkivallalle.