Murupolku

Lääkärikoulutuksen kokonaisuus

Lääkärikoulutus ja tutkimus

Nuoret lääkärit ovat palkinneet koulutuskyselyissä monet yksikkömme, ja Oma Häme haluaakin olla Suomen paras lääkäreiden kouluttaja. Kanta-Hämeen keskussairaala ja perusterveydenhuollon yksiköt tekevät yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa uusien lääkärien kouluttamisessa sekä ammatillisen jatkokoulutuksen ja pätevöitymisen suhteen.

Meillä työskentelee useita koulutusylilääkäreitä, ja järjestämme koko YTA-alueen lähikouluttajille pedagogista koulutusta yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Perusterveydenhuollossa toimivat koulutetut lähiohjaajat ja erikoislääkärikouluttajat.

Koko YEK-koulutus on mahdollista tehdä samalla työnantajalla. Kaikki sote-keskuksemme ja erikoissairaanhoidon yksiköt ovat yliopiston hyväksymiä koulutuspaikkoja.

Koulutusylilääkärit

  • Johanna Rellman
  • Johannes Kerälä
  • Eeva Haikka
  • Minna Mantila

Yhteydenotto sähköpostitse: etunimi.sukunimi(at)omahame.fi

Tutkijakoulu ja palkallinen koulutusvapaa

Meillä tehdään myös kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettua tieteellistä tutkimusta. Syksyllä 2023 käynnistyi oma tutkijakoulu, joka järjestää työaikana säännöllistä koulutusta tutkimuksesta kiinnostuneille ja auttaa tutkimustyön käytännön asioissa.

Sinulla on myös mahdollisuus saada palkallista koulutusvapaata väitöskirjan tai tieteellisen artikkelin tekemiseen. Tutkimuskoordinaattori on apunasi ja omalta informaatikoltamme ei mikään tieto jää löytämättä!

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sairaalat ja toimipisteet toimivat lääketieteen lisensiaattitutkintoa (LL) suorittavien opiskelijoiden eli kandien, YEK-lääkärien ja erikoistuvien lääkärien ja hammaslääkärien koulutuspaikkana. Lääkäriopiskelijat saavat käytännön koulutusta kandivaiheessa ja toimivat amanuensseina eli harjoittelijoina. LL-tutkinnon (6 vuotta) jälkeen lääkäri voi hakea yliopistosta opinto-oikeutta yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) tai 50 eri lääketieteen erikoisalalle. 

Tampereen yliopisto ja Sisä-Suomen yhteistyöalue ovat valtakunnallisesti toiseksi suurin lääkärien ja erikoislääkärien kouluttaja. 

Lue lisää lääkärikoulutuksesta Tampereen yliopistossa

Harjoittelu on pakollinen osa lääketieteen opintoja. Harjoittelujen käytännöt ja sisältö vaihtelevat hieman yliopistoittain. Lääkäriharjoittelun eli amanuenssuurin tarkoitus on tutustuttaa lääkärin ammattiin, opettaa käytännön taitoja ja antaa mahdollisuus harjoitella jo opitun teoriatiedon soveltamista.

Lääkäriopiskelijoiden harjoittelu tapahtuu pääsääntöisesti yliopiston loma-aikoina. Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle otetaan amanuensseja kesäkaudella (viikot 21–31) ja joulun aikoihin (viikot 51–1). Amanuenssi voi hakeutua harjoittelupaikaan tiedekunnan kautta tai hankkia harjoittelupaikan itsenäisesti ottamalla yhteyttä erikoisalan ylilääkäriin
Harjoittelun laajuus on noin neljä kuukautta (= 24 opintopistettä). Harjoittelu hyväksytään tutkintoon kolmen vuoden opintojen jälkeen. Harjoittelujaksot ovat yleensä kolmen, joillakin aloilla neljän viikon pituisia. Lyhin harjoitteluksi hyväksyttävä jakso yhdessä harjoittelupaikassa on 20 päivää. EU/ETA-alueen ulkopuolella lääkärin tutkinnon suorittaneilla harjoittelujaksot sovitaan yksilöllisesti. 

Jokainen erikoisala päättää itse harjoittelun sisällön ja ohjelman. 

Lue lisää lääketieteen lisensiaatin tutkinto-ohjelmasta Tampereen yliopistossa

EU/ETA-alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneilta lääkäreiltä vaaditaan harjoittelua varten Valviran päätös lääkärintutkinnon hyväksymisestä. Lisäksi tarvitaan riittävä suomen kielen taito, jotta harjoittelu olisi mielekästä. EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleva tarvitsee Suomessa työskennelläkseen yleensä oleskeluluvan.

Lue lisää EU/ETA-maiden ulkopuolella lääkärin tutkinnon suorittaneiden harjoittelusta

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on mahdollista suorittaa koko YEK-koulutus samalla työnantajalla. Kaikki sote-keskuksemme ja erikoissairaanhoidon yksiköt ovat yliopiston hyväksymiä koulutuspaikkoja ja ne täyttävät yliopiston asettamat laatukriteerit.
Yleislääketieteen erityiskoulutuksen (YEK) suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sosiaalivakuutuksen piirissä Euroopan Unionin muissa maissa kuin Suomessa. Koulutuksen pituus on 2 vuotta ja sen voi suorittaa samanaikaisesti erikoislääkärikoulutuksen kanssa. Ennen koulutuksen alkua lääkärillä tulee olla voimassa oleva opinto-oikeus yleislääketieteen erityiskoulutukseen ja/tai johonkin erikoislääkäritutkintoon.

YEK-koulutuksen tavoitteena on perehdyttää lääkäri perusterveydenhuollossa toimivan lääkärin tehtäviin, terveydenhuollon hallintoon ja sosiaaliturvajärjestelmään sekä yhteistyöhön terveydenhuollon ja sosiaalihuollon alalla toimivan henkilöstön kanssa.

Lue lisää YEK-koulutuksesta

Sisä-Suomen YTA-alueella (Oma Häme, Pirha ja Hyvä EP) on nimettynä aluekouluttajalääkärit ja -hoitajat, jotka koordinoivat ja kehittävät perustasolla järjestettävää lääkärikoulutusta ja toimipaikkakoulutusta.

Ota yhteyttä aluekouluttajiin: johannes.kerala(at)omahame.fi

Erikoislääkärikoulutus on lääketieteen ammatillista jatkokoulutusta, jossa yliopistolla on kokonaisvastuu, mutta käytännön työskentely tapahtuu perusterveydenhuollossa, sairaaloissa ja muissa sovituissa koulutusyksiköissä. Erikoistuminen on työssä oppimista, jota tuetaan säännöllisen ohjauksen ja osaamisen arviointien kautta.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja perusterveydenhuollon yksiköissä voi suorittaa merkittävän osan lähes kaikkien 50 erikoisalan koulutuksesta – koulutusjakso yliopistosairaalassa voi olla lyhyimmillään vain vuoden mittainen, jos osaamistavoitteet täyttyvät.

Koulutuspaikkasopimukset löytyvät yliopistojen nettisivuilta.

Erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeuden haku tapahtuu valtakunnallisesti Opintopolun kautta. Hakuajankohta on syksyllä ja lisähaku keväällä. 

Opinto-oikeuden hakeminen

Erikoislääkärikoulutuksessa on käynnissä laaja uudistus koulutuksen kehittyessä osaamisperustaiseksi. Uudistuksen tavoitteena on parantaa koulutuksen laatua ja turvata riittävä määrä erikoislääkäreitä kaikilla erikoisaloilla koko Suomessa. STM:n alainen Koordinaatiojaosto on laatinut toimenpideohjelman, joka toteutuu vaiheittain.

Uusi asetus erikoislääkärikoulutuksesta on astunut voimaan 1.2.2020. 

Lue erikoislääkärin osaamisperusteista

Valtakunnallisesta opinto-oppaasta löytyvät kaikkia erikoisaloja koskevat määräykset ja koulutuksen sisältö. Osaamisen arviointiopas päivittyy koulutuksen kehittämisen myötä. Erikoistuvaa lääkäri koskevat ne määräykset, jotka ovat olleet voimassa opinto-oikeuden saamisen hetkellä. Koulutusta suunnitellaan ja seurataan sähköisen ELSA-järjestelmän avulla.

Tutustu valtakunnalliseen opinto-oppaaseen

Tutustu Elsa-järjestelmään

Lähikouluttajina toimivat kaikki työpaikan erikoislääkärit. Lähikouluttaja antaa käytännön koulutusta, ohjaa erikoistuvaa lääkäriä tämän työtehtävissä ja arvioi erikoistuvan osaamista.

Kova-lääkäri on erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri, joka koordinoi ja kehittää koulutusta klinikassaan yhteistyössä professorin/erikoisalan vastuuhenkilön ja ylilääkärin kanssa. Ensimmäiset kova-lääkärit nimettiin 1/2019 ja nyt heitä on Taysissa ja alueen keskussairaaloissa jo yli 40. Yliopiston erikoislääkärikoulutuksen koordinaattori ohjaa ja kehittää kova-lääkäritoimintaa.

Terveyskeskuksissa toimii lähiohjaajia (YEK-lääkäreiden ja 9kk pakollista tk-jaksoa tekevien ohjaajat) ja erikoislääkärikouluttajia (yle-erikoistuvien ohjaajat). Jokainen terveyskeskuksessa koulutettava lääkäri saa nimetyn ohjaajan, jonka kanssa toteutetaan viikoittaiset ohjaustunnit.
 

Sairaala-alojen kouluttajakoulutus

Tampereen yliopiston ja Oma Hämeen yhteistyönä järjestetään YTA-alueen sairaaloiden erikoislääkäreille ja erikoishammaslääkäreille 3 opintopisteen (3,5 lähipäivän) pedagogisia kursseja (PEDA-kurssi). Kurssi on tarkoitettu kaikille lähikouluttajille, joiden työhön kuuluu erikoistuvien lääkärien ohjaamista. 

PEDA-kurssi antaa lähikouluttajille käytännönläheistä ohjaamisen perusosaamista, menetelmiä erikoistuvan osaamisen arviointiin, vertaistukea kouluttajana toimimiseen sekä tietoa erikoislääkärikoulutuksen uudistuksesta. Vuosittain järjestetään 2-3 kurssia (20 osallistujaa) ja lisäksi jatkokoulutuspäiviä. Info kurssihaun aukeamisesta lähetetään lähikouluttajille ylilääkärien kautta. 

Terveyskeskusten kouluttajavalmennus

Terveyskeskusten kouluttajavalmennus on Tampereen yliopiston hyväksymä 10 opintopisteen koulutus, joka toteutuu yhden kalenterivuoden aikana. Koulutukseen sisältyy viisi lähiopetussessiota, kukin 1-2 päivän mittaisia. Kurssi antaa perustiedot aikuispedagogiasta, taitoja ja keinoja ohjata koulutettavia lääkäreitä perusterveydenhuollon toimintaympäristössä sekä tietoa osaamisen arvioinnin toteuttamisesta. Kurssille pääsee yleislääketieteen erikoistumisen loppuvaiheessa. Koulutuksen käytyäsi voit toimia lähiohjaajana tai erikoislääkärikouluttajana.

Lähiohjaaja on kouluttajavalmennuksesta orientaatiopäivän (1 pvä) suorittanut lääkäri, joka ohjaa YEK- tai 9 kuukauden terveyskeskuskoulutusta suorittavia.
Erikoislääkärikouluttaja on koko kouluttajavalmennuksen suorittanut yleislääketieteen erikoislääkäri. Erikoislääkärikouluttaja saa ohjata YEK-lääkäreitä, 9 kuukauden terveyskeskuskoulututusta suorittavia ja yleislääketieteen erikoistuvia.
Kouluttajavalmennuksia aloitetaan joka syksy ja kevät. Kurssille mahtuu kerrallaan 18 osallistujaa.

Lisätiedot: emmi.lautamatt(at)pirha.fi.