Ajankohtaista koronasta

Ajankohtaista tietoa Koronasta

Koronarokotukset 2024

Jos olet sairastanut koronataudin syksyllä 2023, et suojan kannalta tarvitse tehosteannosta alkuvuonna tai keväällä 2024. Olet saanut taudin sairastamisesta erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan. Jos koronarokote kuitenkin päädytään antamaan erityisestä syystä esimerkiksi voimakkaasti immuunipuutteiselle, se on mahdollista antaa yksilöllisen harkinnan mukaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Jos saat hengitystieoireita tai epäilet koronavirustartuntaa muiden oireiden perusteella

Aloita asian selvittely Omaolo-palvelussa.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä etkä kuulu riskiryhmiin, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin. Suosittelemme, että vältät kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puh. 116 117 tai välitöntä hoitoa vaativassa tilanteessa kuten vaikea hengenahdistus tai äkillinen rintakipu puh 112.

Oireisena voit  tehdä kotitestin. Positiivinen kotitesti on riittävän luotettava koronatartunnan varmentamiseksi, eikä riskiryhmiin kuulumattoman tartunnan saaneen ole yleensä tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa tartunnan varmentamiseksi.

  • Pysy kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.
  • Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaisesti. Jos oireilu pitkittyy ja tarvitset lääkärintodistuksen sairastetusta taudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Jos kuulut vakavan koronainfektion riskiryhmiin, ole viipymättä yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisen lääkehoidon ja laboratoriotestaustarpeen arvioimiseksi. Paxlovid-lääkehoito voi pienentää vakavan koronainfektion riskiä, jos se voidaan aloittaa 5 vrk kuluessa ensioireista. Lääkkeellä on yhteisvaikutuksia useiden muiden lääkeaineiden kanssa, minkä vuoksi se ei sovi kaikille riskiryhmään kuuluville. Paxlovid-lääkitys on potilaalle maksuton ja se toimitetaan potilaalle Hämeenlinnan, Forssan tai Riihimäen päivystyksen kautta.

Lääkehoitoa voidaan harkita seuraaville potilasryhmille riippumatta saatujen koronarokotusten määrästä:

  • elinsiirtopotilaat: yhteys hoitavaan yksikköön 
  • allogeeninen kantasolusiirto: yhteys hoitavaan yksikköön
  • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito, autologinen intensiivihoito alle 6 kk)
  • vaikeat synnynnäiset tai niihin verrattavat puolustusjärjestelmän häiriöt (esim. pitkälle edennyt HIV-infektio)
  • rituksimabihoito (tai muu CD20-vasta-aine kuten ofatumumabi, obinututsumabi) alle 12 kk:n sisällä tai tiedossa on matalaksi jääneet immunoglobuliinitasot aiemman rituksimabi- tai muun CD20-vasta-ainehoidon hoidon jälkeen
  • vaikea munuaisten vajaatoiminta (GFR < 30 ml/h)
  • vaikea krooninen keuhkosairaus, pois lukien astma
  • korkea ikä etenkin, jos on vaikean taudin riskiä lisääviä sairauksia, kuten esim. tyypin 2 diabetes, johon liittyy elinkomplikaatio, vaikea sydänsairaus tai on vajaasti rokotettu eikä ole sairastanut aiemmin Covid-19-infektiota

Oireiden jatkuessa testin voi toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.
Vaikka oireisen kotitesti on toistuvasti negatiivinen, tulee siitä huolimatta välttää kontakteja kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Covid-19 on kesäkuussa 2023 poistettu yleisvaarallisten tartuntatautien listalta. Sairastuneille kirjoitetaan tarvittaessa sairauslomaa normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Jos samassa taloudessa asuvalla on todettu koronatartunta, muut henkilöt voivat käydä työssä, koulussa, harrastuksissa tai päiväkodissa mikäli ovat oireettomia.

Koronaan liittyvät linkit