Murupolku
Keskussairaalan verkkosivut ovat muuttaneet
Kanta-Hämeen keskussairaalan esittely
Kanta-Hämeen keskussairaala
Kanta-Hämeen keskussairaala on maamme viidenneksi suurin ympärivuorokautisesti päivystävä ei-yliopistollinen sairaala, erikoissairaanhoidon ja asiakaspalvelun osaamiskeskus. Keskussairaala päivystää kattavasti kymmenellä erikoissairaanhoidon erikoisalalla ja tarjoaa poliklinikoillaan hoitoa noin 40 erikoisalalla.
Sairaalapalvelut
Palvelupaikkahakemisto (HVA)
Keskussairaalan tärkeitä tietoja
Palveluneuvonta on avoinna
ma-pe 07.00-17.00
la-su suljettu
Puhelinvaihteen numero 03 6291
Kanta-Hämeen keskussairaala sijaitsee Hämeenlinnassa, jonka alueella on Suomen väestöllinen keskipiste.
Osoite
Parantolankatu 6
13530 Hämeenlinna
Keskussairaalan Hämeenlinnan tiloista on laadittu opassovellus, joka auttaa Sinua löytämään oikean yksikön ja rakennuksen. Voit klikata sovelluksen auki alta löytyvästä linkistä. Eri rakennukset on merkitty kirjaimilla (A, C, D, E, G, M, N), ja niitä klikkaamalla aukeaa valikko, jossa kuvataan kyseisen rakennuksen toiminnot.
Bussiliikenne
Paikallisliikenteen linja-autolinjat 1, 3 ja 11 kulkevat sairaalan pääoven eteen. Linja-autolla pääsee sairaalaan ja sairaalasta keskustaan virka-aikaan useasti tunnissa.
- Linja 1 kulkee reittiä Loimalahti-Luolaja-Kukostensyrjä
- Linja 3 kulkee reittiä Loimalahti-Hirsimäki-Ruununmylly-Harvoilanmäki
- Linja 11 kulkee reittiä Loimalahti-Katinen-Katuma-Äikäälä ja linja 11V reittiä Äikäälä – keskusta – sairaala – Loimalahti – Hirsimäki – Vuorentaka
Bussiaikatauluista löydät tietoa Hämeenlinnan kaupungin sivuilta.
Katso joukkoliikenteen aikataulut
Taksiliikenne
Taksipalveluita on saatavilla kattavasti molempien sairaaloidemme yhteydessä. Terveydenhuoltoon liittyvästä korvattavasta taksiliikenteestä vastaa Kela. Lue ohjeet palveluiden käyttöön tarkemmin Kelan sivuilta.
Hämeenlinnan keskussairaala
Sairaalan asiakkaiden neljän (4) tunnin pysäköintipaikat sijaitsevat sisäänkäyntien välittömässä läheisyydessä, muistathan laittaa pysäköintikiekon autoon. Pidempää pysäköintiä varten saa pysäköintiluvan neuvonnasta. Pysäköintilupaa varten tarvitset autosi rekisterinumeron.
Henkilökunnan ja koulutuksiin tulevien pysäköintipaikat sijaitsevat Ahveniston päiväkodin läheisyydessä, jonne ajetaan sairaalan risteyksestä kääntymättä Marssitietä eteenpäin. Toivomme, että henkilöstö ja koulutukseen tulevat vievät autonsa sinne.
Sairaalateologi
Sairaalateologi on evankelis-luterilaisen kirkon työntekijä, pappi tai lehtori, jonka tehtävänä on palvella potilaita, heidän omaisiaan ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa työskentelee kaksi sairaalateologia. Sairaalateologin kanssa käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.
Saat yhteyden sairaalateologiin henkilökuntamme kautta.
Sairaalakappeli
Keskussairaalan yhteydessä on pieni kappeli. Kappeliin voi tulla hyvästelemään vainajan. Samassa yhteydessä voidaan järjestää saattohartaus tai pienimuotoinen siunaustilaisuus.
Kappeli sijaitsee C4-rakennuksessa ja siellä on 17 istumapaikkaa.
Avoinna virka-aikaan.
Kappelin saavutettavuus liikuntarajoitteisille on hyvä.
Vainajien hyvästelyä, katsomista ja noutoa koskevat tiedustelut
puh 03 629 2138
Vierailuohje
Vierailut ovat tärkeitä ja läheisten tuki edistää toipumista. Sairaalassamme osastoilla voi vierailla vapaasti päiväaikaan. Toivomme kuitenkin, että läheiset tulisivat tapaamaan mieluummin iltapäivällä tai illalla, koska hoidot ajoittuvat aamu- ja keskipäivään. Potilashuoneet ovat pieniä, joten toivomme, että vierailijoita olisi vain muutama yhtä aikaa. Lääkärin kierron tai hoitotoimenpiteiden ajaksi vierailijoita voidaan pyytää poistumaan potilashuoneesta. Yöaika on potilaiden lepoaikaa.
Joidenkin osastojen kohdalla vierailijoiden määrää tai vierailuaikoja joudutaan rajoittamaan. Synnytysosastolla voivat vierailla vauvan perhe ja isovanhemmat, muiden vieraiden osalta tarkemmat ohjeet antaa henkilökunta.
Tuliaiset ilahduttavat, mutta neuvottelethan kukkien ja ruokatavaroiden tuonnista osaston henkilökunnan kanssa, koska kukat voivat aiheuttaa allergiaa tai potilaalla saattaa olla erikoisruokavalio. Voimakkaat tuoksut aiheuttavat monille allergisia oireita. Otathan potilaat ja henkilökunnan huomioon ja tulet tuoksutta sairaalaan.
Vältä vierailuja, jos sairastat (tai kotonasi sairastetaan) nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia. Käytä käsidesinfektioainetta, kun tulet osastolle ja potilashuoneeseen ja kun lähdet sieltä.
Sairaalan pääovi on auki arkisin klo 6.00 – 19.00, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 8.00 – 19.00.
Vierailijat voivat jättää päällysvaatteensa sairaalan ala-aulaan, joissa on lukollisia vaatekaappeja.
Huomioithan, että sairaalassa potilastietoja annetaan vain potilaan luvalla. Jos potilas ei pysty sairautensa vuoksi tätä lupaa antamaan, tietoja annetaan vain lähiomaisille, potilasasiakirjoihin merkityille henkilöille tai potilaan suostumuksella.
Vierailuohje pandemia-aikana
Vierailijoilta ja poliklinikoilla asioivilta potilailta edellytetään kasvomaskin käyttöä. Eristyksessä tai karanteenissa olevien potilaiden luona vierailut tapahtuvat henkilökunnan kanssa erikseen sopien, mutta muuten vierailujen suhteen on palattu normaalikäytäntöihin, joista voit lukea alta.
Keskussairaalan ajanvarauksia voit perua Oma Häme -sovelluksen kautta. Kirjaudu sovellukseen joko puhelimella tai sivun yläreunan kirjaudu-painikkeesta.
Lataa Oma Häme -sovellus:
Huomioitavia asioita
- Voit siirtää aikaa yhden kerran.
- Peru aika viimeistään hoitoa edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä. Äkillisen sairastumisen vuoksi voit tehdä peruutuksen myöhemminkin.
- Peruuttamattomasta tai myöhässä perutusta ajasta perimme 56,70 €. Maksua ei peritä alle 18-vuotialta.
- Peruutus saattaa viivästyttää hoitoon pääsyä.
- Aiemmin tehdyt tutkimukset voidaan ajan peruutuksen tai siirron vuoksi joutua tekemään uudestaan.
- Hoitojonosta poistetaan kahden peräkkäisen peruuttamatta jääneen ajan vuoksi.
- Toisen perumisen jälkeen hoidonvaraus pääsääntöisesti poistetaan. Sinua ohjataan tarvittaessa ottamaan yhteyttä lähettävään lääkäriin.
Tutustu Assiin
Rakennamme Ahveniston sairaalaa
Ahveniston sairaala eli Assi valmistuu arviolta 2025. Käyttöönotto 2026.
Koulutussairaala
Toimimme koulutussairaalana
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutisetKantahämäläiset eivät voi lähettää Omaolon oirearvioita enää 1.12. jälkeen
Asiakkaiden digiasiointi keskitetään Oma Häme -sovellukseen.
Kantahämäläiset eivät voi lähettää Omaolon oirearvioita enää 1.12. jälkeen
UUTINEN / 29.11.2024
Asiakkaiden digiasiointi keskitetään Oma Häme -sovellukseen.
UUTINEN / 29.11.2024
Kantahämäläiset eivät voi lähettää Omaolon oirearvioita enää 1.12. jälkeen
Oma Häme luopuu Omaolo-palvelusta vaiheittain. Asiakkaiden mahdollisuus lähettää Omaolon oirearvioita poistuu 1.12.2024. Asiakkaiden digiasiointi keskitetään Oma Häme -sovellukseen, jonka voi ladata maksutta sovelluskaupasta. Tietokonetta käyttävät voivat kirjautua palveluun osoitteessa omahame.fi.
Chatin kautta saat yhteyden Oma Hämeen ammattilaiseen
Sovelluksesta löytyvien chat-palveluiden kautta saat kätevästi yhteyden Oma Hämeen ammattilaiseen. Tällä hetkellä käytössä ovat jo sairaanhoitaja-chat, aikuissosiaalityön chat, asiakaspalvelu-chat, fysioterapeutti-chat, mielenterveys- ja päihdepalveluiden chat, neuvola-chat sekä suun terveydenhuollon chat.
Sairaanhoitaja-chatissa (avoinna ma–pe klo 8–20) on käytössä älykäs esitietokysely ennen asiantuntijan liittymistä chattiin. Täytä kysely parhaan tietosi mukaan.
Toimi näin kun sairaanhoitaja-chat on kiinni (ma–pe klo 20–8 välisenä aikana):
- Kiireettömät asiat: Voit täyttää esitietokyselyn. Kysely ohjaa sinua ottamaan yhteyttä päivystykseen tai hätänumeroon, jos se toteaa asiasi olevan sittenkin kiireellinen. Muussa tapauksessa esitietolomake nopeuttaa asioinnin aloittamista, kun palaat chattiin sen aukioloaikana.
- Kiireelliset asiat: soita numeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita aina hätänumeroon 112
Oma Häme muistuttelee kantahämäläisiä digipalveluiden käytöstä loppuvuoden aikana myös tekstiviestitse.
Digipalvelumme löydät kätevimmin Oma Häme -sovelluksesta
Chatteja ja muita digipalveluitamme käytät kätevimmin Oma Häme -sovelluksen kautta. Sovelluksen avulla myös esimerkiksi nämä asiat löytyvät helposti yhdestä paikasta:
- ajanvarausten, laboratoriotulosten ja ammattilaisten kirjausten tarkastelu
- tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi
- videovastaanotot
- asiointi läheisen tai lapsen puolesta
-
linkitys OmaKantaan, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.
Sovelluksen voit ladata maksutta omasta sovelluskaupastasi nimellä ”Oma Häme”. Jos käytät tietokonetta, kirjaudu palveluun osoitteessa omahame.fi. Osan chateista voit aloittaa myös anonyymisti omahame.fi-sivustolla löytyvästä Aloita chat -painikkeesta.
Katso tästä ohjevideo sovelluksen käyttöön:
Lue lisää chateista ja niiden aukioloajoista
Lue Oma Häme -sovelluksesta ja katso ohjevideo
Jätä tästä palautetta digipalveluista (huom! Jätä teknisiä häiriöitä koskevat palautteet suoraan sovelluksen kautta).
Lataa Oma Häme -sovellus:
Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan
Selvitysvaiheessa kuullaan henkilöstöä ja arvioidaan vaikutuksia.
Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan
UUTINEN / 28.11.2024
Selvitysvaiheessa kuullaan henkilöstöä ja arvioidaan vaikutuksia.
UUTINEN / 28.11.2024
Oma Häme jatkaa muutosten suunnittelua erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaan
Oma Häme on jatkanut erikoissairaanhoidon poliklinikkatoiminnan muutosten selvittämistä. Aluehallitus käsitteli erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintoihin liittyvää esiselvitystä 11. marraskuuta ja pyysi terveydenhuollon toimialalta muutoksista täydentäviä tietoja, muun muassa vaikutusten ennakkoarviointia.
Nyt tekeillä oleva, varsinainen selvitys liittyy hyvinvointialueen taloudelliseen tilanteeseen. Valtio edellyttää hyvinvointialueen kattavan alijäämänsä vuoden 2026 loppuun mennessä, mikä vaatii Oma Hämeeltä kustannustehokkuutta ja pakottaa etsimään uusia säästökohteita. Toisaalta toimintojen ja palvelujen tarkasteluun ohjaa myös aiempi päätös Oma Hämeen palveluverkosta, jonka mukaan erikoissairaanhoidon palveluita tarjotaan jatkossa pääosin kolmessa palvelukeskuksessa.
Päätöksiä erikoissairaanhoidon poliklinikkatoiminnan muutoksista ei ole vielä tehty. Aluehallitus käsittelee selvitystä kokouksessaan 2. joulukuuta. Vaikutusten arviointi on vielä kesken, koska suunnitelmia käydään läpi tällä ja ensi viikolla elämänkaarilautakunnassa, vanhus- ja vammaisneuvostossa, terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunnassa sekä luottamusmiesten kanssa. Aluevaltuusto päättää mahdollisista muutoksista ensi vuoden talousarvion yhteydessä 17. joulukuuta.
Henkilöstö ja asiakkaat suunnittelun keskiössä
Oma Hämeen tavoitteena on nyt selvittää, miten laadukkaat erikoissairaanhoidon poliklinikkapalvelut voidaan turvata asukkaille ja miten ne pystytään tarjoamaan henkilöstöresurssien puitteissa kustannustehokkaasti. Mahdollisten muutosten toteutus suunnitellaan huolellisesti yhteistyössä henkilöstön kanssa. Henkilöstöä pidetään ajan tasalla selvitystyön etenemisestä. Myös asukkaille tiedotetaan suunnitelmista ja mahdollisista muutoksista.
On asukkaiden ja hyvinvointialueen etu tarjota usein tarvittavia terveydenhuollon avopalveluita lähellä asukkaita. Samaan aikaan on tarve arvioida uusien toimintamallien tarvetta ja henkilöstön kohdentamista. Joidenkin sairauksien hoidossa on nähtävissä monia hyötyjä, jos erikoisairaanhoidon avopalveluita tuotetaan tiiviissä yhteistyössä perusterveydenhuollon sekä muiden toimialojen kanssa.
Hyötyjä on nähtävissä esimerkiksi diabetes-, reuma- ja uniapneapotilaiden kohdalla sekä tähystystoiminnassa ja haavahoidossa. Joidenkin polikliinisten toimintojen muuttaminen on perusteltua henkilöstöpulan vuoksi. Ja joillakin aloilla toimintojen siirtäminen toisi säästöjä logistiikka-, varastointi- ja tukipalveluiden kautta.
Henkilöstö on suhtautunut suunnitelmiin huolestuneesti. Henkilöstön näkemykset ovat keskeisessä roolissa muutosselvityksissä. Selvitystä tekevät yhdessä erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat, ja henkilöstöä on jo kuultu Forssassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä.
– Alijäämät on katettava. Jos erikoissairaanhoidon polikliinisen toiminnan tiivistämisessä ei onnistuta, säästöt on etsittävä muualta, muistuttaa erikoisairaanhoidon sairaalapalvelujen tulosaluejohtaja Mirja Ottman-Salminen.
Palvelujen kehittämiselle on jatkuva tarve ja muutokset voisivat vahvistaa moniammatillista yhteistyötä ja mahdollistaa lääkäriresurssien tehokkaampaa käyttöä. Toimintojen keskittäminen voisi vähentää esimerkiksi lääkäreiden matkustustarvetta ja tehostaa erikoisalan kliinisen työn johtamista.
Asiakkaille muutokset toisivat hyötyjä, koska tarjolla olisi laajempi tutkimusvalikoima ja sujuvampi konsultaatiomahdollisuus. Toisaalta muutokset väistämättä siirtäisivät poliklinikkapalvelut kauemmaksi joistakin asukkaista, mikä voi vaikeuttaa asiointia ja lisätä matkakuluja.
Suunnitellut muutokset
Kaikki muutosesitykset on suunniteltu niin, että erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintojen palvelujen laatu ja jatkuvuus on turvattu. Selvitysvaiheessa käydään läpi tilastotietoja ja toimintalukuja, kuten esimerkiksi fyysiset käynnit, kontaktimäärät, yksittäisten potilaiden määrät ja hoidon saatavuuden tilanteet. Näiden tietojen avulla tehdään tarkempia arvioita palveluiden nykytilasta ja muutosten mahdollisista vaikutuksista.
Selvityksessä on pohdinnassa polikliinisen kirurgian keskittäminen Hämeenlinnaan. Lisäksi Forssasta ja Riihimäeltä Hämeenlinnaan siirtyisivät vaiheistetusti myös kirurgian erikoisalat, silmätaudit ja naistentaudit. Riihimäeltä siirtyisi myös äitiyspoliklinikan seulonnat. Forssasta voitaisiin siirtää muun muassa korva-, nenä- ja kurkkutaudit sekä mahdollisesti neurologian poliklinikka.
Poliklinikkapalvelujen rakenne ja niiden jakautuminen eri alueille selvitetään tarkasti ennen päätöksiä. Osa poliklinikkatoiminnoista on tarkoitus järjestää yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Päiväsairaalatoiminta jatkuisi Forssassa ja Riihimäellä ensi vuonna, mutta se mahdollisesti siirtyisi Assi-sairaalan yhteyteen vuonna 2026. Tämä vaatii kuitenkin tarkempaa tarkastelua ja tiivistä yhteistyötä perusterveydenhuollon palveluiden kanssa. Dialyysipalvelut säilyvät Forssassa, ja Riihimäen dialyysin aloitusta arvioidaan.
Esiselvityksessä esillä olleet skenaariot antoivat väärän kuvan mahdollisten muutosten toteutusvauhdista. Esimerkiksi Forssan kirurgisen osaston sulkeminen ei olisi mitenkään mahdollista 1.1.2025 alkaen. Kaikissa mahdollisissa muutoksissa turvataan asiakkaiden palvelut ja niiden jatkuvuus hoitosuunnitelmien mukaisesti. Erikoissairaanhoidon poliklinikoilla on lupa täyttää ajanvarauskirjoja maaliskuun loppuun saakka.
Erikoissairaanhoidon poliklinikoilla asioi vuosittain yli 6 000 asiakasta sekä Forssassa että Riihimäellä.
– Poliklinikoiden asiakasmäärät, kalustotarpeet, henkilöstöresurssit ovat erilaisia, joten jokaisen muutoksia on pohdittava erikseen. Selvityksen aikana on kuitenkin tullut esiin eroja poliklinikoiden toiminnassa ja palvelujen sisällöissä, joita muuttamalla voimme jo parantaa ja yhdenmukaistaa palveluja sekä tehostaa toimintoja, kertoo Ottman-Salminen.
Fimlab: Muutoksia Hauhon, Kalvolan ja Tammelan laboratorioaukioloajoissa 1.12. alkaen
Tammelan laboratorio sulkeutuu kokonaan tammikuun 2025 lopussa.
Fimlab: Muutoksia Hauhon, Kalvolan ja Tammelan laboratorioaukioloajoissa 1.12. alkaen
UUTINEN / 06.11.2024
Tammelan laboratorio sulkeutuu kokonaan tammikuun 2025 lopussa.
UUTINEN / 06.11.2024
Fimlab: Muutoksia Hauhon, Kalvolan ja Tammelan laboratorioaukioloajoissa 1.12. alkaen
Hauhon laboratorio
1.12.2024 alkaen Hauhon laboratorio on avoinna keskiviikkoisin klo 8–14.30 (aikaisemmin oli avoinna ke ja pe).
Kalvolan laboratorio
1.12.2024 alkaen Kalvolan laboratorio on avoinna tiistaisin klo 8–14.30 alkaen (aikaisemmin oli avoinna ma ja ke).
Tammelan laboratorio
Tammelan laboratorio sulkeutuu tammikuun 2025 lopussa. Laboratorion viimeinen aukiolopäivä on torstai 30.1.2025.
Kanta-Hämeen alueen asukkaat voivat jatkossakin asioida kaikissa Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen Fimlab-toimipisteissä.
Katso ajantasaiset tiedot Fimlabin toimipisteistä ja aukioloajoista
Kuva: Fimlab