Uutiset

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen tiedote

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) hyväksyi kokouksessaan 10.12. hyvinvointialueen ensi vuoden talousarvion sekä sai laajan katsauksen valmistelun etenemisestä.

Hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon valmistelusta, kunnes aluevaltuusto aloittaa toimintansa maaliskuussa 2022.

Perjantain kokouksessaan VATE hyväksyi Kanta-Hämeen hyvinvointialueen talousarvion vuodelle 2022 mittavasta alijäämästä huolimatta. Hyvinvointialueen talous on ensi vuonna täysin valtion avustuksen varassa ja tällä hetkellä avustus kattaa vain 45 prosenttia ensi vuoden menoista.

Hyvinvointialue neuvotteli marraskuun lopussa ministeriöiden kanssa rahoituksesta ja sai lupauksen lisärahasta. VATEn mukaan reilusti alijäämäinen talousarvio on hyväksyttävissä, koska alijäämä ei siirry seuraavalle vuodelle ja valtion rahoitus on tulossa.

Hyvinvointialueen menojen vuodelle 2022 on arvioitu olevan 4,4 miljoonaa euroa. Alijäämää on nyt noin 2,4 miljoonaa euroa, joka syntyy pääosin henkilöstö- ja demokratiakustannuksista. Ensi vuoden valmisteluun on budjetoitu 34 henkilöä, joista 10 on osa-aikaista. Henkilöstökulut sisältävät myös tulevien toimielinten puheenjohtajille mahdollisesti maksettavat palkat.

Ensi vuoden demokratiakustannuksiin on laskettu toimielinten kokouskulut sekä mahdollinen puolueiden ryhmäraha. Myös Kanta-Hämeessä puolueet aikovat esittää, että aluevaltuuston valtuustoryhmille maksettaisiin ryhmärahaa. Muutosjohtaja Jukka Lindbergin mukaan ryhmärahasta tulisi noin 280 000 euron kulu. Kokouskuluihin on budjetoitu ensi vuodelle 300 000 euroa.

– Ryhmäraha on nyt huomioitu budjetissa, mutta sen maksamisesta päättää aluevaltuusto, huomauttaa Lindberg.

Valmistelu etenee suunnitellusti

Hyvinvointialueen valmistelu on Kanta-Hämeessä edennyt suunnitellusti. Valtioneuvoston tilannekuvassa Kanta-Häme sijoittuu valmisteluvauhdillaan keskikastiin. Muutosjohtaja Jukka Lindbergin mukaan osa asioista halutaan Kanta-Hämeessä valmistella rauhassa, siksi esimerkiksi hyvinvointialueen organisaatiorakenne on vielä pohdintavaiheessa.

Hyvinvointialueen poliittista toimielinmallia sekä käynnistysvaiheen organisaatiomallia on pohdittu viime viikkoina työpajoissa. Mallit lähtevät ensi viikolla laajalle kommentointikierrokselle koko maakuntaan. Tarkoituksena on, että tammikuussa valittava aluevaltuusto saa mahdollisimman valmiita vaihtoehtoja työstettäväkseen heti vaalien jälkeen ja päätettäväkseen ensimmäiseen kokoukseensa maaliskuussa.

Lisätietoja antaa muutosjohtaja Jukka Lindberg p. 040 595 0631

Kanta-Hämeen hyvinvointialue aloittaa toimintansa 1.1.2023, jolloin sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy 11:ltä Kanta-Hämeen kunnalta hyvinvointialueelle. Samalla hyvinvointialueelle siirtyy noin 6 500 työntekijää nykyisistä organisaatioista. Hyvinvointialue palvelee noin 170 000 asukasta ja sen budjetti nousee 765 miljoonaan euroon.