Uutiset

Sanni Grahn-Laasonen Kanta-Hämeen aluevaltuuston puheenjohtajaksi –valtuusto urakoi ensimmäisen kokouksensa

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui tiistaina historialliseen ensimmäiseen kokoukseensa Hämeenlinnan Verkatehtaalle. Yli viisituntiseksi venyneessä kokouksessa tehtiin henkilövalintoja, hyväksyttiin hyvinvointialueen hallintosääntö ja päätettiin hyvinvointialuejohtajan viran perustamisesta.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuuston puheenjohtajaksi valittiin kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen. Valtuuston 1. varapuheenjohtajiksi valittiin Pirjo Alijärvi (sd.) ja 2. varapuheenjohtajaksi Mika Lartama (ps.).

Aluehallituksen puheenjohtajaksi valittiin Kaisa Lepola (sd.). Aluehallituksen 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Juha Isosuo (kok. ja 2. varapuheenjohtajaksi Johanna Häggman (kesk.).

Aluevaltuuston 8.3.2022 kokouksen pöytäkirja

Sanni Grahn-Laasonen sai puheenjohtajan nuijan Seppo Kupariselta (kesk.). Kuva: Miia Lahti

Puheenjohtajat painottivat yhteistyön merkitystä

Aluevaltuuston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen muistutti kiitospuheessaan aluevaltuuston vastuusta.

– Tämä on historiallinen kokous. Viime aikojen tapahtumat ovat johdattaneet meidän perusasioiden äärelle. Näinä aikoina turvallisuus ja toimivat peruspalvelut ovat tärkeitä. Ja meidän ydintehtävämme on keskittyä juuri näihin.

Grahn-Laasonen totesi, että vaikka huomio saattaa aluevaltuuston alkutaipaleella kohdistua hallinnollisiin asioihin, on aluevaltuuston vastuulla 170 000 kantahämäläisen palvelut.

– Sote-uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset palvelut, parantaa niiden saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sekä hillitä kustannusten kasvua. Rajallisten resurssien maailmassa nämä ovat erittäin vaativia tehtäviä, painotti Grahn-Laasonen.

Tuore valtuuston puheenjohtaja muistutti, että aluevaltuuston pitää osata huomioida myös ne ihmiset, jotka kokevat, ettei heidän edustajiaan tullut valituksi valtuustoon.

Kaisa Lepola puhumassa Vanaja-salin yleisölle sekä striimiä seuraavalle yleisölle. Kuva: Miia Lahti

Aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.) puhui myös yhteisöllisyydestä ja yhteistyöstä.

– Meidän pitää olla inhimillisiä toisillemme, yrittää löytää ennemmin ratkaisuja kuin ongelmia, nokittelulle ei ole sijaa eikä aikaa, muistutti Lepola.

Lepolan mukaan hyvinvointialueen lähtöasetelma on haastava, koska koronasta on hoitovelkaa ja hoitajat ovat venyneet äärirajoille.

– Henkilökunta on kaikkien toimivien palvelujen kulmakivi. Nyt on takana pandemia ja edessä iso uudistus, joka voi herättää epäluuloja. Tiedämme, että sote- ja pelastustyötä tehdään suurellä sydämellä ja sitoutuneesti. Meidän on sitouduttava pitämään huolta henkilökunnasta, linjasi Lepola.

Lepolan mukaan hyvinvointialueen tulee kyetä vahvistamaan perusterveydenhuoltoa monilla alueilla sekä huomioida laajasti mielenterveysongelmat ja ylisukupolvinen osattomuus.

– Jokaisen Kanta-Hämeessä asuvan pitää voida luottaa siihen, että hän saa hyvää hoitoa ja palveluja asuinpaikasta riippumatta.

Aluevaltuuston tiistainen kokous löytyy tallenteena Oma Hämeen Youtube-kanavalta.

Aluevaltuusto kokousti tiistaina Verkatehtaan Vanaja-salissa. Kuva: Miia Lahti/ Oma Häme

Kokous venyi iltamyöhään

Valtuustoa puhutti kovasti hallintosääntö, johon jätetiin useita muutosehdotuksia. Muutosehdotusten käsittely kesti useamman tunnin, osin sähköisen äänestysjärjestelmän ongelmien vuoksi. Valtuusto palaa hallintosääntöön ja täydentää sitä vielä tulevissa kokouksissa.

Lisäksi kokouksessa valittiin muutosjohtaja Jukka Lindberg hyvinvointialueen väliaikaiseksi johtajaksi. Aluevaltuusto päätti myös hyvinvointialuejohtajan viran perustamisesta. Johtajan paikka laitetaan mahdollisimman pian hakuun.

Kokouksen lopussa valtuutetut innostuivat vielä pitämään tulevaisuuteen katsovia linjapuheita. Moni tähdensi asukkaiden ja henkilöstön osallistamisen tärkeyttä. Lisäksi valtuutettujen puheissa toistui huoli lisääntyneistä mielenterveysongelmista, työvoimapulasta ja rahoituksen riittävyydestä.

Aluevaltuuston seuraava kokous on 29. maaliskuuta. Valtuuston toimikausi kestää 31.5.2025 saakka.

Lisätietoja:

aluevaltuuston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen p. 050 462 6614

aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola p. 050 592 5868