Murupolku
Navigointivalikko
Insuliiniresistenssi
Insuliiniresistenssi
Insuliiniresistenssi on sokeri- ja aineenvaihduntahäiriö. Insuliinin tehtävä on auttaa glukoosin eli verensokerin pääsyä verenkierrosta soluihin, joissa glukoosia tarvitaan energiaksi. Insuliini myös säätelee maksan sokerintuotantoa yhdessä vastavaikuttajahormoninsa glukagonin kanssa auttamalla sokerin varastoitumista maksaan ja vapauttamalla sokeria tarvittaessa verenkiertoon.
Insuliiniresistenssi tarkoittaa insuliinin heikentynyttä vaikutusta, minkä vuoksi verensokeri nousee verenkierrossa ja maksan sokerituotanto häiriintyy. Tämä johtaa siihen, että insuliinin eritys lisääntyy. Ajan myötä haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia pitämään verensokeria kurissa. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta ja diabetes puhkeaa.
Metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä ja hoidossa tärkeimmät asiat ovat painonpudotus ja liikunnan harrastaminen.
Jo pienikin painonpudotus vaikuttaa vatsaontelossa ja maksassa olevan rasvamäärän vähenemiseen. Rasvan väheneminen johtaa verensokerin, triglyseridi-arvon ja verenpaineen laskemiseen ja hyvän kolesterolin (hdl) arvon paranemiseen.
Liikunta yksistään ilman painonpudotusta ehkäisee ja hoitaa metabolista oireyhtymää ja vähentää insuliiniresistenssiä, mutta liikunta yhdessä painonpudotuksen kanssa on tehokkainta.