Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

UUTINEN
25.05.2024

Palokuntien SM-kilpailuissa uusimpia sammutustekniikoita – Tärkeää, että oppi leviää kentälle

Tämän vuoden kilpailun teemana oli tulevaisuuden pelastajat.

Palokuntien SM-kilpailuissa uusimpia sammutustekniikoita – Tärkeää, että oppi leviää kentälle

UUTINEN / 25.05.2024

Tämän vuoden kilpailun teemana oli tulevaisuuden pelastajat.

UUTINEN / 25.05.2024

Palokuntien SM-kilpailuissa uusimpia sammutustekniikoita – Tärkeää, että oppi leviää kentälle

Palokuntien suomenmestaruudesta kisattiin lauantaina Hämeenlinnassa teemalla tulevaisuuden pelastajat. Helteisessä säässä rehki kymmeniä joukkueita eri puolilta Suomea. Itse kilpailun lisäksi tärkeää on koulutuksellinen näkökulma.

Palokuntien SM-kilpailut järjestettiin Ammattiopisto Tavastian kampusalueella Hämeenlinnassa.


Jehumaljaksi kutsuttu, vuodesta 1952 järjestetty palokuntien SM-kilpailu koostuu kolmesta osuudesta: tieto-, taito- ja kalustokilpailuista. Joukkueita oli tänä vuonna yleisessä sarjassa 33 ja veteraanisarjassa 10. Kilpailuyksikköön kuuluu johtaja ja kolme jäsentä.

Kalustokilpailussa oli tänä vuonna tehtävä, jossa huoneistopaloa sammutetaan uudella tavalla: ikkunan karmiin porataan reikä, työnnetään suihkuputki läpi ja lasketaan vettä. Sammuttaminen tällä tekniikalla ei edellytä savusukellusta.

– Etenkin maaseudulla voi nykyään olla pulaa savusukelluskelpoisista ihmisistä, ja siksi on kehitetty uusia sammutusmenetelmiä, jotta palo voidaan sammuttaa ulkokautta, taustoittaa kalustokilpailun päätuomari Mikko Eerikäinen Hämeenlinnan VPK:sta.

Huoneistopaloa sammutettiin kisassa uudella tavalla, joka ei edellytä savusukellusta.


Kanta-Hämeen pelastusjohtaja Petri Talikka myhäili tyytyväisenä kisapaikalla Ammattiopisto Tavastian kampusalueella. Radat saivat kehuja kilpailijoilta, ja niissä saatiin hyvin parhaat joukkueet esille.

– Kilpailun iso merkitys on se, että jalkautamme osaamista kentälle. Kun täällä tehdään mahdollisimman oikeaoppiset suoritukset, väki vie opit ja kokemukset mukanaan omille toiminta-alueilleen.

Taitokilpailussa piti sammuttaa palava sähköauto. Se vaatii uudenlaisia taitoja.


Myös järjestelytoimikunnan projektipäällikkö, pelastuspäällikkö Olli Heikkilä Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta muistuttaa, että niin toimintaympäristö, ohjeistukset kuin sammutustekniikat ja -taktiikat muuttuvat. On siis tärkeää olla ajan hermolla ja pystyä reagoimaan muutoksiin asianmukaisesti.

Heikkilä kiittää kisojen järjestelytehtäviin osallistuneita paria sataa henkilöä Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta ja Kanta-Hämeen alueen sopimuspalokunnista.

– Saimme vapaaehtoisia liikkeelle jopa yli odotusten. Kaikki ovat olleet hyvällä mielellä töissä.

Naantalin VPK:n joukkue kalustokilpailun suorituksen jälkeen. – Ei mennyt hyvin, mutta ei ihan huonostikaan, kuului analyysi.
Joukkueet odottivat kilpailuvuoroaan varjossa lepäillen.
Tosifanit. Anjalan VPK:n kannattajia tuli Hämeenlinnaan yhteiskuljetuksella. Mikko Korpela, Ritva Korpela ja Marja Danielsbacka jännittivät voittaako Anjala tänäkin vuonna.

Lisätietoa kilpailusta ja tulokset löytyvät Suomen Palopäällystöliiton sivuilta.