Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Pieni poika portailla pää painuksissa.
UUTINEN
03.04.2024

Oma Häme tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua Vantaan tapahtumista järkyttyneille

Oppilashuolto antaa tukea Kanta-Hämeen kouluissa.

Pieni poika portailla pää painuksissa.

Oma Häme tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua Vantaan tapahtumista järkyttyneille

UUTINEN / 03.04.2024

Oppilashuolto antaa tukea Kanta-Hämeen kouluissa.

Pieni poika portailla pää painuksissa.

UUTINEN / 03.04.2024

Oma Häme tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua Vantaan tapahtumista järkyttyneille

Vantaalla tiistaina tapahtunut kouluampuminen koskettaa syvästi suomalaisia. Oma Häme esittää lämpimän osanottonsa kuolleen koululaisen omaisille ja läheisille ja toivoo voimia loukkaantuneille ja heidän perheilleen.  

Ampumavälikohtaus voi herättää huolta ja pelkoa lapsissa ja nuorissa sekä heidän huoltajissaan asuinpaikasta riippumatta. Huolen tai pelon kanssa ei kannata jäädä yksin. Oma Hämeen sote-ammattilaiset ovat tarvittaessa tukena, niin koulujen arjessa kuin muissa palveluissa. Tälle sivulle olemme koonneet tietoa, mistä saa keskusteluapua ja miten kannattaa toimia, jos lapsen tai nuoren käytös herättää huolta. 

Keskusteluapua lapselle, nuorelle tai aikuiselle 

Vantaan tapahtumat voivat herättää huolta siitä, onko oma koulu turvallinen tai voisiko sama tapahtua omassa koulussa. Siksi on tärkeää, että vanhemmat ja koulun aikuiset vahvistavat turvallisuuden ja huolenpidon ilmapiiriä. Lasten ja nuorten huolia on kuunneltava ja heidän kysymyksiinsä on vastattava. Koulut huolehtivat keskustelumahdollisuuksien tarjoamisesta, mitä Oma Hämeen oppilashuolto tukee osaltaan. 

Lapset ja nuoret tavoittavat koulunsa terveydenhoitajan pääsääntöisesti omalta koululta tai Wilman kautta. Koulukuraattoriin ja koulupsykologiin voi niin ikään ottaa yhteyttä Wilmassa.  

Kouluterveydenhuollon yhteystiedot

Opiskeluhuollon kuraattoreiden yhteystiedot 

Opiskeluhuollon koulupsykologien yhteystiedot 

Oma Hämeen oppilashuollon ammattilaiset tarjoavat keskustelutukea koulun oppilaille nyt korostetusti ja matalalla kynnyksellä.  

– Olemme suositelleet oppilashuollon työntekijöiden jalkautumista myös välitunneille, koska aikuisten läsnäolo lisää turvallisuuden tunnetta. Jokaisella koululla varmasti myös pohditaan erilaisia tapoja tukea ja käsitellä asiaa. Toivomme, että oppilashuolto on mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa asian käsittelyä maakunnan kouluilla, sanoo opiskeluhuollon ja nuorten palvelujen päällikkö Sari Tuomivaara Oma Hämeestä. 

Kriisiapua 

Jos Vantaan kouluampumisen uhrien läheisiä asuu Kanta-Hämeessä, vastaa kriisiavusta Oma Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys. Kanta-Hämeen sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa numeroon 03 629 6560 ympäri vuorokauden. 

Vaikka et olisi lähiomainen, mutta tunnistat itsessäsi tai läheisessäsi voimakkaan tunnereaktion, voit lukea vinkkejä sen käsittelemiseen Suomen Punaisen Ristin sivulta.

Tarvittaessa voit ottaa myös yhteyttä Hämeenlinnan kriisipisteeseen. Kriisipiste palvelee koko maakuntaa. Tapaamisia voi sopia myös etänä, jos ei ole mahdollista käydä Hämeenlinnassa. 

Apua tarjoaa myös Mieli ry valtakunnallisissa kriisipuhelimissa  sekä chat-palveluissa.

Ohjeita keskustelun tueksi huoltajille: 

Lapsille ja nuorille omien huoltajien läsnäolo, kuuntelu ja keskustelu ovat ensiarvoisen tärkeitä tällaisessa tilanteessa. Huoli ja pelko voivat tulla myös myöhemmin, ensimmäisten uutisten jo unohduttua. Aikuisten on tärkeä olla saatavilla, vaikka asian käsittely voi tuntua aikuisestakin raskaalta ja vaikealta. Alle on koottuna vinkkejä, miten vaikeaa asiaa voi käsitellä oman jälkikasvun kanssa. 

Väkivaltauutisista puhuminen lapsen kanssa - Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi) 

SPR:n vinkit lapsen ja nuoren auttamiseen kriisitilanteessa

Tukea perheen huoliin ja kriiseihin - MLL
 
Huoli lapsesta tai nuoresta 

Joskus mediassa esillä ollut väkivaltatapaus voi nostaa esiin huolen omasta lapsesta tai nuoresta tai omaan tuttavapiiriin kuuluvasta henkilöstä. Huoli voi hyvin olla aiheellinen, eikä sen kanssa kannata epäröidä.  

Oma Hämeen lapsiperheiden ja nuorten neuvontaan voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Palveluohjauksen tehtävänä on kartoittaa lyhyesti yhdessä perheesi ja verkostosi kanssa, millaisesta tuesta perheesi voisi hyötyä ja ohjata perheesi parhaiten auttaviin tukipalveluihin, kuten lapsiperheiden kotipalveluun, varhaisen tuen perhetyöhön, perheneuvolaan, lapsiperheiden sosiaalityöhön tai lastensuojeluun. 

Jos olet huolissasi lapsesta tai nuoresta, voit jättää huoli-ilmoituksen sähköisellä lomakkeella.  

Jos lapsen tai nuoren tilanne vaatii välitöntä puuttumista, niin sähköinen lomake on liian hidas. Soita tällöin suoraan sosiaali- ja kriisipäivystykseen, numero on 03 629 6560 vuorokauden ympäri.