Navigointivalikko

Navigointivalikko

Kanta-Hämeessä saa tukea elintapoihin ja liikuntaan

UUTINEN / 05.01.2024

Hyvinvointialue aloittaa maaliskuun alussa elintapaohjauksen etäryhmätoiminnan.

Kanta-Hämeessä saa tukea elintapoihin ja liikuntaan

UUTINEN / 05.01.2024

Hyvinvointialue aloittaa maaliskuun alussa elintapaohjauksen etäryhmätoiminnan.

UUTINEN / 05.01.2024

Kanta-Hämeessä saa tukea elintapoihin ja liikuntaan

Kanta-Hämeessä on saatavilla tukea elintapoihin ja elintapamuutoksiin. Hyvinvointialue aloittaa maaliskuun alussa elintapaohjauksen etäryhmätoiminnan. Etäryhmään voivat osallistua alueen kaikki aikuiset, jotka kaipaavat tukea elintapoihin. Etäryhmän lisäksi useat Kanta-Hämeen kunnat tarjoavat asukkailleen maksutonta liikuntaneuvontaa erityisesti liikunnallisen elämäntavan vahvistamiseksi.


Kanta-Hämeessä on saatavilla elintapaohjausta osalla terveysasemista lähiryhmätoimintana ja keväästä 2024 lähtien myös kaikille avoimena etäryhmätoimintana. Etäryhmä on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille aikuisille, jotka toivovat tietoa ja tukea hyviin elintapoihin. Ryhmän teemat liittyvät esimerkiksi motivaatioon, liikkumiseen, ravitsemukseen, uneen ja mielen hyvinvointiin. Ensimmäinen ryhmä käynnistyy maaliskuun alussa. Etäryhmään osallistuaksesi tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, toimivan nettiyhteyden ja suomi.fi-tunnistautumisen pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.


Kanta-Hämeessä useat kunnat järjestävät maksutonta liikuntaneuvontaa, joka on tarkoitettu pääasiassa aikuisille ja ikääntyneille, jotka kaipaavat tukea liikunnan aloittamiseen tai sen lisäämiseen. Neuvonta on usein keskustelumuotoista ja se voi sisältää esimerkiksi käytännön liikunnanohjausta. Liikuntaneuvonnassa on yleensä useampi tapaamiskerta pysyvien muutosten aikaansaamiseksi. Tapaamisissa liikunnanohjaajalta saa tukea liikkumiseen ja tarvittaessa myös muihin elintapoihin. Liikunnanohjaaja voi tutustuttaa esimerkiksi kuntosalilaitteisiin ja antaa tietoa erilaisista liikuntamahdollisuuksista. 


Liikuntaneuvonta on usein yksilöllistä ohjausta, mutta myös ryhmäohjausta on saatavilla muutamissa kunnissa. Esimerkiksi Lopella liikuntaneuvonta sisältää yksilö- ja ryhmäohjausta ja se on suunnattu työikäisille ja yli 65-vuotiaille. Lisäksi neuvontaa on tarkoitus laajentaa nuorille. Riihimäellä tarjotaan yksilöllistä liikuntaneuvontaa yli 16-vuotiaille kuntalaisille ja lisäksi tarjolla on liikuntaneuvonnan elämäntaparyhmiä, joissa osallistujia tavataan sekä yksilöllisesti että ryhmässä. Hattulassa yksilöllisen neuvonnan myötä voi päästä mukaan liikuntaneuvonnan asiakkaille tarkoitettuihin matalan kynnyksen liikuntaryhmiin. Lisäksi Hattulassa on tarjolla mm. ravitsemusterapeutin luentoja ja jatkoryhmä liikuntaneuvonnan asiakkaille. 


Liikuntaneuvontaan tulevilla henkilöillä on useimmiten tavoitteena oman jaksamisen ja työkyvyn parantaminen, painonhallinta, terveydentilan koheneminen tai terveellisten elintapojen omaksuminen. Useissa kunnissa liikuntaneuvojat kertovat, että neuvonnalla on pystytty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin ja asiakkaat ovat saaneet muutettua elintapojaan. Esimerkiksi Hattulassa ja Forssassa useat osallistujat ovat lisänneet liikkumistaan ja vähentäneet paikallaoloaan sekä kehittäneet ruokailutottumuksiaan.


Liikuntaneuvontaan voi ohjautua Hämeenlinnassa, Hattulassa, Humppilassa ja Forssassa terveysaseman kautta tai ilmoittautumalla liikuntapalveluihin tai suoraan liikuntaneuvojalle. Riihimäellä, Janakkalassa, Lopella ja Ypäjällä liikuntaneuvontaan pääsee ottamalla yhteyttä liikuntapalveluihin. Riihimäellä liikuntapalvelut ja terveydenhuolto aloittavat piakkoin tiiviimpää yhteistyötä, jonka myötä terveydenhuollosta ohjataan asiakkaita liikuntaneuvontaan.


Elintapaohjauksesta ja etäryhmästä saat lisätietoa osoitteesta: omahame.fi/elintapaohjaus 
Liikuntaneuvonnasta saat lisätietoa osoitteesta: omahame.fi/liikuntaa 

Ota seurantaan uudet Oma Hämeen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen somesivustot Facebookissa ja Instagramissa. Löydät sivuston nimellä: Voi Hyvin Oma Hämeessä. Sivustolta saat vinkkejä oman ja läheistesi hyvinvoinnin edistämiseen.