Navigointivalikko

Taloudellisen tuen yksikkö aloitti Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

UUTINEN / 09.05.2023

Uusi palveluyksikkö auttaa asukkaita rahahuolissa.

Taloudellisen tuen yksikkö aloitti Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

UUTINEN / 09.05.2023

Uusi palveluyksikkö auttaa asukkaita rahahuolissa.

UUTINEN / 09.05.2023

Taloudellisen tuen yksikkö aloitti Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

Taloudellisen tuen yksikkö on aloittanut toimintansa Oma Hämeessä. Yksikköön voi soittaa aina, kun raha-asiat askarruttavat, niissä on ongelmia tai rahat eivät tunnu riittävän. 


 

Taloudellisen tuen yksikössä tehdään täydentävän toimeentulotuen päätöksiä, myönnetään hakemuksesta sosiaalista luottoa sekä hoidetaan kaikki Kanta-Hämeen hyvinvointialueen välitystilit. 

Aikuissosiaalityön ja taloudellisen tuen päällikkö Katri Pellinen näkee uudessa yksikössä merkittäviä parannuksia apua tarvitseville. 

– On hienoa, että Kanta-Hämeessä on talouden asioihin keskittynyt yksikkö, josta saa apua ja neuvoja taloudellisissa asioissa. Lisäksi meillä on nyt mahdollisuus myöntää sosiaalista luottoa, mikä on erinomainen parannus entiseen luotottomaan tilaan, Pellinen sanoo. 

– Nyt kaikilla on Oma Hämeen alueella mahdollisuus myös sähköiseen toimeentulotukiasiointiin.

Yksikössä työskentelee kaksi sosiaaliohjaajaa ja yhdeksän palvelusihteeriä. Taloudellisen tuen neuvonnan puhelinnumero on 03 629 6570. Sosiaalihuollon ammattilaiset vastaavat puhelimeen maanantaista torstaihin kello 9–12 ja kello 13–15 sekä perjantaisin kello 9–12. 

Toimeentulotuki, sosiaalinen luotto ja välitystilit  

Taloudellisen tuen yksikköön ohjautuvat kaikki hyvinvointialueelle tulevat toimeentulotukihakemukset, ja siellä tehdään täydentävän toimeentulotuen päätökset. Mikäli tukea hakeva asiakas tarvitsee sosiaalihuollon palveluja tai ehkäisevää toimeentulotukea, yksikön työntekijät ohjaavat hakemuksen ja asiakkaan sosiaalityön piiriin.  

Toimeentulotukea haetaan aina ensin Kelasta (perustoimeentulotuki) ja vasta sen jälkeen hyvinvointialueelta taloudellisen tuen yksiköstä.  

1.8.2023 alkaen hyvinvointialue voi myöntää sosiaalista luottoa. Sosiaalisen luoton hakemukset osoitetaan taloudellisen tuen yksikköön, jossa ne käsitellään. Sosiaalista luottoa voidaan myöntää esimerkiksi kriisitilanteissa, talouden tasapainottamisessa tai kodin hankintoja varten.

Sosiaalinen luotto on lakisääteinen palvelu, jonka avulla pyritään ehkäisemään taloudellista syrjäytymistä ja ylivelkaantumista. Luotto on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pienituloisuuden tai vähävaraisuuden vuoksi voi saada muuta kohtuuehtoista luottoa, mutta joilla on kuitenkin mahdollisuus suoriutua takaisinmaksusta. 

Välitystili on sosiaalitoimen palvelu, jossa asiakas antaa raha-asiansa sosiaalitoimen hoidettavaksi tilanteessa, jossa hänellä on vaikeuksia hallita rahankäyttöään. Välitystilin tarkoituksena on turvata asuminen ja toimeentulo sekä ehkäistä lisävelkaantumista. 

Aikuissosiaalityön neuvonta ja ohjaus  

Muissa kuin taloudellisissa asioissa voi olla yhteydessä aikuissosiaalityön neuvontaan.  

Jos avun tarve on erittäin kiireellinen, tulee soittaa sosiaali- ja kriisipäivystykseen, jonka numerosta 03 629 6560 vastataan 24/7.