Kirjaudu
Valikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

UUTINEN
21.04.2023

Aluevaltuusto pohjusti talous- ja strategiapäätöksiä seminaarissaan

Aluevaltuutetut keskustelivat vilkkaasti palvelustrategiasta ja talouden tasapainottamisohjelmasta.

Aluevaltuusto pohjusti talous- ja strategiapäätöksiä seminaarissaan

UUTINEN / 21.04.2023

Aluevaltuutetut keskustelivat vilkkaasti palvelustrategiasta ja talouden tasapainottamisohjelmasta.

UUTINEN / 21.04.2023

Aluevaltuusto pohjusti talous- ja strategiapäätöksiä seminaarissaan


Päätöksenteon tiukka aikataulu haastaa Kanta-Hämeen aluevaltuutettuja tänä keväänä. Hyvinvointialueen strategia ja talouden tasapainottamisohjelma ovat valtuuston käsittelyssä 9. toukokuuta. Molempien asiakirjojen käsittely vaatii päättäjiltä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen liittyviä linjauksia ja valintoja. Aluevaltuusto oli torstaina ja perjantaina koolla Riihimäellä seminaarissa pohtimassa talouden tasapainottamisohjelmaa sekä hyvinvointialueen strategiaa.

Valtuusto kävi seminaarissa laajaa poliittista keskustelua taloudesta ja strategiasta. Valtuustoseminaarin tarkoitus oli keskusteluttaa valtuutettuja siitä, minkälaisiin toimiin valtuustoryhmät voivat sitoutua ja minkälaisiin ei. Vilkkaassa keskustelussa hyvinvointialueen palveluja ja tulevaisuutta pohdittiin laajasti.

— Valtuutetut ja lautakuntien jäsenet suhtautuvat vakavasti ja vastuullisesti kahteen suurimpaan tulevien vuosien haasteeseen, henkilöstön saatavuuteen ja talouteen. Teemme parhaamme haastavassa ympäristössä ja melko kohtuuttomassa aikataulussa, joka ei ole aluevaltuuston käsissä, vaan tulee annettuna ministeriöstä. Luotan valtuustoon, että ratkaisut löytyvät ja pääsemme samalla käynnistämään sisällöllisen uudistustyön uuden strategian pohjalta, aluevaltuuston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen tiivistää.

Aluevaltuusto pohti seminaarissaan talouden tasapainottamiskeinoja työryhmissä eri teemojen kautta. Valtuutetut pohtivat muun muassa sitä, millä tavalla ikäihmisten kotona asumista pitäisi tukea. Lisäksi valtuutetut keskustelivat palvelurakenteesta, palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta sekä tukipalveluiden ja hallinnon yhtenäistämisestä.

Oma Hämeen strategiaa tehdään vaiheittain. Valtuusto kävi seminaarissa strategiaa läpi aiemmin hyväksyttyjen painopisteiden kautta. Painopisteet ovat 1) Järjestämme vaikuttavat palvelut 2) Autamme sopivalle polulle 3) Osaamme ennakoida 4) Onnistumme luottamuksella. Seuraavaksi päättäjät käsittelevät strategian toimeenpanosuunnitelmaa, jonka perusteella määritellään myöhemmin toimialoille ja edelleen tulosalueille omat täsmennetyt tavoitteet. Hyvinvointialueen palveluiden tuottamiseen liittyvät konkreettiset linjaukset puolestaan sisällytetään palvelustrategiaan, joka ohjaa konkreettisten tavoitteiden toteuttamista.

Aluehallitus käy talouden tasapainottamisohjelmasta, strategian toimeenpanosuunnitelmasta, ja palvelustrategiasta lähetekeskustelun kokouksessaan 24. huhtikuuta. Tasapainottamisohjelmaa ja palvelustrategiaa käsitellään myös Oma Hämeen henkilöstön kanssa ja ne käyvät lausuntokierroksella. Tasapainottamistavoite vuoteen 2026 mennessä on Oma Hämeelle noin 26 miljoonaa euroa. Aluevaltuuston 9. toukokuuta tehtävän päätöksen jälkeen tasapainottamisohjelma lähetetään toukokuussa valtiovarainministeriölle, joka pitää ohjelmaa ehtona lisälainanottovaltuuden myöntämiselle. Aikataulu ohjelman laatimiselle tiukka, sillä sen tulee olla valmis 15. toukokuuta.