Ptv Service Display

Sikiöseulonnat

Kaikille raskaana oleville tarjotaan raskauden aikana kaksi ultraäänitutkimusta. Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään varhaisraskaudessa keskimäärin raskausviikoilla 11–13, toinen keskiraskaudessa raskausviikolla 19–21.

Seulontatutkimukset ovat vapaaehtoisia. Niitä tekevät kokeneet, erityisesti ultraäänitutkimuksiin koulutetut kätilöt. Tutkimukset ovat parhaimmillaan mukavia hetkiä tutustua tulevaan perheenjäseneen. Tutkimuksista saa mahdollisuuksien mukaan kuvatallenteita ja 3D -kasvokuvia.

Tutkimusten tarkoituksena on löytää mahdollisimman varhain kehityshäiriöitä tai rakennepoikkeavuuksia. Tavoitteena on parantaa lapsen hoitomahdollisuuksia, vähentää imeväiskuolleisuutta sekä syntyvien lasten sairastavuutta. Myös mahdollisiin jatkotutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Tietyille riskiryhmille tarjotaan rakenneultraäänitutkimusta perinatologiaan perehtyneen erikoislääkärin toimesta. Tällöin käynnistä menee normaali poliklinikkamaksu.

Oma Häme- mobiilisovellus

Oma Häme- mobiilisovellus kokoaa hyvinvointialueen palvelut yhteen sovellukseen. Sovelluksesta löydät tietoa hyvinvointisi ja terveytesi tueksi.

  • Voit tarkastella ajanvarauksiasi, laboratoriotuloksiasi sekä ammattilaisten kirjauksia.
  • Olet turvallisesti yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiseen videoyhteyden tai chatin välityksellä.
  • Asioit läheisesi tai lapsesi puolesta. Sovelluksesta löydät myös linkityksen OmaKantaan, Omaoloon, OmaKelaan ja Kansalaisen terveyspalveluihin.

Voit asioida palvelussa myös nettiselaimen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Verkkosivu

Äitiyspoliklinikka, keskussairaala

Äitiyspoliklinikalla Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoidamme virka-aikaan raskaana olevat ajanvarausasiakkaat, päivystyspotilaat ja vastaanotamme synnyttäjät.

Poliklinikalla teemme raskaana oleville tarpeelliset sikiöseulontatutkimukset rakenneultraäänitutkimuksineen. Sikiöseulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista. Sinulle tarjotaan mahdollisuus jatkotutkimuksiin, jos seulontatutkimuksen tulos on poikkeava.

Tutkimuskäyntiin tulee varata riittävästi aikaa. Puoliso tai muu tukihenkilö voi olla mukana tutkimushuoneessa.

Äitiyspoliklinikan takaisinsoittopalvelu on avoinna ympäri vuorokauden kaikkina viikonpäivinä. Virka-ajan ulkopuolella tulleisiin puheluihin vastaamme seuraavana arkipäivinä.

Jos haluat voit olla meihin yhteydessä tekstiviestitse. Tekstiviesteille tarkoitettuihin numeroihin et voi soittaa tai laittaa multimediaviestejä. Olemme yhteydessä mahdollisimman pian.

Ajan peruutus tekstiviestitse:

Kirjoita viestiin: PERUUTUS, potilaan nimi, syntymäaika ja peruttava aika. Jos hoidat lapsen asioita, muista mainita viestissä lapsen nimi.

Tee ajanperuutus on viimeistään edeltävänä arkipäivänä klo 14 mennessä. Tämän jälkeen perutuista ajoista veloitamme sakkomaksun.

Takaisinsoittopyyntö tekstiviestitse:

Kirjoita viestiin: TAKAISINSOITTO ja lyhyesti, missä asiassa toivot yhteydenottoa.

Muissa asioissa kirjoita asiasi viestiin lyhyesti.

Osoite

Parantolankatu 6 13530 HÄMEENLINNA

Muut yhteystiedot

Puhelin

Kunnat

Forssa, Hattula, Hausjärvi, Humppila, Hämeenlinna, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Riihimäki, Tammela, Ypäjä

Tutkimukseen pääsy

Varaa aika seulontaultraäänitutkimuksiin äitiyspoliklinikalle puhelimitse arkisin kello 8-14. Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Suosittelemme ajan varaamista etenkin rakenneultraääneen hyvissä ajoin, viimeistään raskausviikoilla 15 – 16.

Kanta.fi-palvelussa antamasi suostumus potilastietojen luovuttamiseksi hoitoosi osallistuville sujuvoittaa seulontatutkimusta.

Tutkimukseen saapuminen

Tutkimukset tehdään Kanta-Hämeen keskussairaalassa äitiyspoliklinikalla, jonne sisäänkäynti on ovesta D5.

Kun tulet tutkimuksiin, ilmoittaudu äitiyspoliklinikan sihteerille. Myös puolisosi tai yksi muu tukihenkilö on tervetullut tutkimuskäynnille.

Jos olet tulossa myös rakenneultraäänitutkimukseen, saat ajan siihen samalla käynnillä.

Tutkimustulosten saaminen

Jos tutkimuksissa ei ilmene mitään poikkeavaa, saat siitä tiedon heti käynnin yhteydessä tai sinulle soitetaan käynnin jälkeen.

Yhdistelmäseulontatutkimuksen tulos koostuu sekä ultraäänitutkimuksesta että äidin verinäytteestä.

Jos ilmenee jatkotutkimusten tai seurannan tarvetta, saat aina yksilöllistä lisäneuvontaa. Sen pohjalta suunnittelemme tarvittavat lisätutkimukset, seurannan ja hoidon. Järjestämme jatkotutkimukset perheen arvoja kunnioittaen.

seulontatutkimus

raskaus

ultraäänitutkimus

Lisätietoa sikiöseulonnoista

Lisätietoa sikiöseulonnoista

Kaikille raskaana oleville naisille tarjotaan kaksi maksutonta ja vapaaehtoista ultraäänitutkimusta. 

Perimme poliklinikkamaksun jos seulonnan yhteydessä varataan lääkärin vastaanottoaika tai seulonnan tekee lääkäri. 

Useimmissa tapauksissa tutkimukset ovat normaaleja. Noin 3–5 %:ssa seulonnoista havaitaan poikkeavuuksia. Ennen tutkimukseen osallistumista on hyvä pohtia omia toiveita tilanteessa, jossa seulonnassa havaitaan poikkeavuus. Sikiöseulontojen tarkoituksena on löytää sikiön kehityshäiriöitä tai rakennepoikkeavuuksia mahdollisimman varhain, jotta syntyvälle lapselle voidaan taata parhaat hoitomahdollisuudet. Seulontojen tavoitteena on myös vähentää sairastavuutta ja imeväiskuolleisuutta.

Voit tulla tutkimukseen yksin tai yhdessä puolison tai tukihenkilön kanssa. Sikiön asento tai ylipaino saattavat joskus vaikeuttaa tutkimusta. Tutkimuksesta on mahdollista saada kuvatallenteita. Kätilöiden sikiöseulontatutkimuskäynneillä ei voida ottaa kantaa perussairauksiin, synnytystapaan, lääkityksiin tai sairauslomiin – ole näissä asioissa yhteydessä omaan neuvolaasi.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimusvaihtoehtoja on kaksi: varhaisraskauden yhdistelmäseula- sekä yleinen ultraäänitutkimus. Varaathan ajan varhaisraskauden ultraäänitutkimukseen heti ensimmäisen neuvolakäynnin jälkeen.

  • Valitse varhaisraskauden yhdistelmäseula jos haluat osallistua kromosomipoikkeavuuksien seulontaan,
  • Jos et halua osallistua kromosomipoikkeauvuuksien seulontaan, niin sinulle lasketaan riski sikiön kromosomipoikkeavuuksista ja tarjotaan mahdollisuutta osallistua yleiseen ultraäänitutkimukseen. 

Jos raskautesi vaatii äitiyspoliklinikkaseurantaa saat lähetteen äitiyspoliklinikalle 
heti alkuraskaudessa. Sinulle ilmoitetaan varhaisraskauden ultraäänitutkimusaika yhdessä lääkärin vastaanottoajan kanssa. Sinun ei tarvitse varata erikseen aikaa varhaisraskauden seulakäynnille.

Varhaisraskauden ultraäänitutkimuksen tekee erityiskoulutettu kätilö joko vatsanpeitteiden päältä tai emättimen kautta.

Varhaisraskauden yhdistelmäseula

Varhaisraskauden yhdistelmäseula on ensisijainen sikiön kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä. Raskaana olevalta otetaan raskausviikoilla 9–11 verikoe, josta määritetään istukan hormonipitoisuuksia (PAPP-A ja β-hCG). Yhdistämällä istukan hormonimääritystulokset sikiöstä mitattuun niskaturvotukseen sekä esimerkiksi odottajan ikään ja sikiön pääperämittaan, voidaan tunnistaa ne raskaudet, joissa riski kromosomipoikkeavuuteen on kohonnut. 

Yleisin kromosomipoikkeavuus on Downin oireyhtymä eli 21-trisomia, jossa normaalin kahden 
kromosomin sijasta sikiöllä on kolme kappaletta kromosomeja 21.

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa katsotaan myös sikiön rakenteet pääpiirteittäin. 
Yhdistelmäseulontatutkimuksella löytyy noin 80–90 % kromosomihäiriöistä ja poikkeava riskiluku todetaan noin 5 %:lla raskaana olevista naisista. Suurimmalla osalla seulontapositiivisista jatkotutkimukset ovat normaaleja, eikä seulontapositiivisuus tarkoita automaattisesti sitä, että lapsessa olisi jokin vika tai sairaus. Positiivinen seulatulos kuvastaa ainoastaan lisääntynyttä riskiä ja oikeuttaa tarkempiin jatkotutkimuksiin perheen näin halutessa.

Yhdistelmäseulonnan ultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 11+0–13+6, yleisimmin 12+0–13+6.  Riskiluku lasketaan tietokoneohjelmalla ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Downin syndrooman lisäksi lasketaan riskiluvut harvinaisemmille, mutta oireiltaan vaikeammille 13- ja 18-trisomioille (Pataun ja Edwardsin oireyhtymä).

Yleinen ultraäänitutkimus

Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus tehdään raskausviikolla 10–13. Tässä tutkimuksessa katsotaan sikiöiden lukumäärä, elonmerkit sekä varmistetaan raskauden kesto, jonka perusteella määritetään lopullinen laskettu aika.  Myös sikiön niskaturvotuksen paksuus 
voidaan mitata jos niin haluat. Mikäli niskaturvotusta on 3 mm tai enemmän puhutaan korostuneesta niskaturvotuksesta ja se tarkoittaa kohonnutta riskiä kromosomi- tai rakennepoikkeavuuteen. Myös terveillä sikiöillä voi olla korostunutta niskaturvotusta.

Kun raskaus on ohittanut varhaisraskauden yhdistelmäseulan aikaikkunan, on mahdollista tehdä keskiraskauden seerumiseulonta. Tällöin verikokeet otetaan raskausviikolla 15–16+6 ja näistä tuloksista voidaan laskea riskiluku kromosomihäiriöihin. Tämä tutkimus löytää noin 60–70 prosenttia niistä raskauksista, joissa sikiöllä on Downin oireyhtymä. Varhaisraskauden verinäytteestä tulos on luotettavampi, minkä vuoksi se on aina ensisijainen kromosomipoikkeavuuksia seulova tutkimus. 


Rakenneultraäänitutkimus 

Kanta-Hämeen keskussairaalassa rakenneultraäänitutkimuksia tekee erityiskoulutetut kätilöt sekä kaksi perinatologisen lisäkoulutuksen saanutta erikoislääkäriä. Rakenneultraäänitutkimus tehdään yleensä vatsanpeitteiden päältä. Siinä tarkistetaan sikiön kasvu, istukan paikka, lapsiveden määrä sekä sikiön pään, sisäelinten, raajojen ja sydämen rakenteet. Tutkimuksessa on mahdollista useimmiten nähdä myös sikiön sukupuoli.

Rakenneultraäänitutkimus suositellaan tehtäväksi raskausviikoilla 18–21+6. Noin 3–5%:lla sikiöistä todetaan rakenneseulassa jokin poikkeavuus. Rakenneseulassa löydetään noin kolme neljästä sikiön merkittävästä rakennepoikkeavuudesta.

Jos perhe toivoo, voidaan tutkimus tehdä myös raskausviikon 24 jälkeen, mutta tuolloin raskaudenkeskeytys ei ole enää Suomen lainsäädännön mukaan mahdollinen. 

Jatkotutkimukset


Jos ultraäänitutkimuksissa epäillään jotakin poikkeavaa, niin perheelle järjestetään aina yksilöllinen neuvonta ja tarvittavat jatkotutkimukset. Myös jatkotutkimuksiin osallistuminen on vapaaehtoista. Sikiön kromosomeja voidaan tutkia tarkemmin äidin verinäytteestä otettavalla NIPT-tutkimuksella tai niin sanotuilla kajoavilla tutkimuksilla (joko istukka- tai lapsivesinäytteestä). NIPT-tutkimus on seulontatutkimus, jonka tarkkuus on huomattavasti yhdistelmäseulontaa parempi. Istukka- ja lapsivesinäytteiden ottoon liittyy noin 0,5–1 %:n keskenmenoriski. Jatkotutkimuksia tarjotaan riskitulosten ja löydösten perusteella neuvonnan jälkeen perheen arvoja kunnioittaen. 

Jos sikiöllä todetaan vaikea sairaus, vamma tai rakennepoikkeavuus, on Suomen lain mukaan 
raskauden keskeytys mahdollista raskausviikkoon 24 asti VALVIRA:n (Sosiaali- ja terveysalan lupaja valvontaviraston) luvalla.

Valitettavasti millään yksittäisellä tutkimuksella ei voida varmistaa syntyvän lapsen terveyttä ja on myös sellaisia poikkeavuuksia ja sairauksia, joita ei raskauden aikana voida todeta. Onneksi valtaosalla raskaudenaikaiset tutkimukset ovat normaaleja ja syntyvät lapset terveitä.