Keisarinleikkauksesta toipuminen

Keisarinleikkauksesta toipuminen 

Kipulääkitys  

Osastolle siirtymisen jälkeen kipulääkitys pyritään antamaan suun kautta. Kipulääkitystä kannattaa aluksi ottaa säännöllisesti, koska sen avulla pääsee nopeasti liikkeelle, mikä edistää paranemista. Kivut eivät täysin osastoseurannan aikana häviä ja kipulääkitystä jatketaan kotona niin kauan, kuin on tarpeellista.   

Laskimotukosten ehkäisy  

Keisarileikkauksen jälkeen laskimotukoksen riski on suurentunut. Riskiä suurentavat mm. runsas vuoto, ylipaino, pitkä synnytys, tulehdus ja pitkittynyt vuodelepo. Osastolla liikkuminen vähentää laskimotukosten riskiä. Jalkoja tulee liikutella myös alkuun sängyssä. Laskimotukosten estämiseksi käytetään myös tukisukkia ja tarvittaessa verenohennuslääkitystä. Verenohennuslääkitys aloitetaan niille, joilla laskimotukosten riski arvioidaan huomattavasti suurentuneeksi. Kotona jatkettavan verenohennuslääkkeen pistoshoito opetetaan sairaalassa.  

Virtsaaminen  

Virtsaamisen onnistumista leikkauksen jälkeen seurataan. Mikäli virtsaaminen ei alkuun onnistu, voidaan virtsarakko tyhjentää kertakatetroimalla. Leikkauksen aikana mahdollisesti käytetty virtsakatetri saattaa lisätä virtsatieinfektion riskiä. Virtsanäyte kannattaa tarkistaa, jos leikkauksen jälkeen ilmenee kirvelyä tai kipua virtsatessa tai tihentynyttä virtsaamisen tarvetta. On normaalia, että synnytyksen jälkeen kehoon kertynyt ylimääräinen nestemäärä alkaa poistua ja virtsaa voi tulla runsaita määriä.  

Suolen toiminta  

Leikkaus ja siinä käytetyt puudutus- / nukutusaineet lamaavat suolta. Ilmavaivoja ja ummetusta esiintyy tavallisesti leikkauksen jälkeen. Liikkuminen ja purukumin pureskelu edistävät suolen toimintaa. Leikkauksen jälkeisinä päivinä vesi on paras juoma, jota on hyvä nauttia runsaasti. Monipuolinen, terveellinen ja kuitupitoinen ravinto edistää paranemista. Ummetuslääkkeitä voi tarvittaessa käyttää suolentoiminnan helpottamiseksi.  

Leikkaushaava  

Haavan hoito

Leikkaushaava pidetään kuivana ja peitettynä vuorokauden leikkauksen jälkeen. Sen jälkeen haavaa voi ja kannattaa suihkuttaa, haavan pesuun riittää pelkkä vesi. Haava kuivataan puhtaalla pyyhkeellä tai käsipaperilla taputtelemalla.  

Saunaan voi mennä noin 2 viikon kuluttua, kovia löylyjä on syytä alussa välttää.  

Sängystä ylösnousun tekniikkaa kannattaa harjoitella: ensin kyljelle kääntyminen ja siitä käsin tukien ylös. Se rasittaa vähiten vatsanpeitteiden haavoja.  

Ihon sulkemisessa on voitu käyttää pintaompeleita, jotka poistetaan noin viikon kuluttua leikkauksesta. Sairaalassa ei tarvitse olla ompeleiden poistoon asti, vaan terveydenhoitaja voi poistaa ne. Joskus haava suljetaan ihonsisäisillä ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa vaan ne sulavat itsestään. Tikkien ympärillä oleva punoitus ei yleensä ole merkki tulehduksesta.   

Haavan paraneminen  

Yleensä haava umpeutuu noin 10–12 päivässä ja alla olevat kudokset paranevat kokonaan noin kuukaudessa. Arven oireina voi ilmetä tunnottomuutta, kipua ja kiristystä. Leikkausarpea on hyvä liikutella eli kevyesti hieroa, jotta kiinnikkeitä ei pääsisi muodostumaan. Hoito aloitetaan aluksi kauempaa arvesta, arpeen koskematta, liikuttelemalla ihoa lempeästi. Itse arpeen saa koskea vasta kun se on parantunut ja siisti. Leikkausarven käsittely muutaman kerran viikossa riittää. Arpialue on erityisen herkkä auringolle. Liikunta on hyväksi, koska se vilkastuttaa myös haava-alueen verenkiertoa.   

Liikunta sektion jälkeen  

Ensimmäisten 6 viikon ajan on oltava varovainen nostamisessa. Älä nosta tai kanna mitään lastasi painavampaa, ja pyydä apua raskaissa tehtävissä. On hyvä muistaa pienetkin asiat: ota esimerkiksi käsillä tukea, kun nouset makuulta istumaan. Yritä harrastaa liikuntaa, esimerkiksi kävelyä kohtuullisessa määrin, sillä se lievittää kipua, tehostaa verenkiertoa ja edistää paranemista. Aluksi suositellaan välttämään voimakkaita hyppyjä tai nopeita suunnanmuutoksia, sillä nivelsiteet ovat löysät raskausajan hormonaalisten muutosten vuoksi. Vatsalihasharjoittelun voi aloittaa 6-10 viikon kuluttua leikkauksesta, jos haava on parantunut normaalisti. Liikunnan harrastamista voi lisätä sen mukaan, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Myös lantionpohjan lihasten harjoittelu olisi hyvä aloittaa pian leikkauksen jälkeen, sillä ne heikentyvät raskausaikana.   

Seksuaalisuus   

Keisarinleikkauksen jälkeen yhdyntöjä ei suositella runsaamman jälkivuodon aikana tulehdusriskin vuoksi. Jälkivuodon loppumiseen asti suositellaan kondomin käyttöä. Tavallisesti jälkivuotoa on noin 2-6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Jälkivuodon aikana käytetään sidettä, ei tamponia. Imetyksen aikana äidin estrogeenitaso on normaalia matalampi ja tämän seurauksena limakalvot ovat usein ohuet. Tästä syystä yhdynnän aikana voi tuntua kipua. Limakalvoja voi hoitaa esim. Ceridal-öljyllä. Paikallisestrogeenivalmisteen avulla voidaan vahvistaa emättimen limakalvoja.   

Seuraava raskaus ja synnytys  

Kohtulihas vahvistuu 1,5 vuoden ajan leikkauksen jälkeen ja synnytys tänä aikana lisää kohtulihaksen repeämän riskiä. Tämän vuoksi suositellaan vuoden taukoa leikkauksen jälkeen ennen seuraavan raskauden alkamista. Alatiesynnytys on mahdollinen yhden keisarileikkauksen jälkeen. Alatiesynnytys onnistuu kolmella neljästä synnyttäjästä keisarileikkauksen jälkeen. Kahden perättäisen keisarileikkauksen jälkeen suositellaan synnytystavaksi jatkossa keisarinleikkausta. Synnytystapa suunnitellaan keisarinleikkauksen jälkeen seuraavassa raskaudessa äitiyspoliklinikalla.  

Jatkohoito  

Jälkitarkastus on 6–8 viikon kuluttua, useimmiten äitiysneuvolassa. Vuotohäiriöitä, erityisesti kuukautisten jälkeistä tiputtelua, esiintyy usein jopa vuosia leikkauksen jälkeen.​ Mikäli kotiutumisen jälkeen ilmenee tulehdusoireita: haavan punoitusta, märkäistä eritettä, kuumeilua, kivun pahenemista tai voinnissanne on jotain muuta, mistä olette huolissanne, ottakaa yhteyttä omalle terveysasemalle, neuvolaan tai synnyttäneiden vuodeosastolle.  

Mikäli sinulla herää kysyttävää, ole rohkeasti yhteydessä, me autamme!