Murupolku
Digitaalinen asiointi

Digitaalinen asiointi
Tältä sivulta löydät kaikki digitaalisen asioinnin palvelumme. Voit käyttää digipalveluita joko kirjautumalla asiointipalveluun tai lataamalla Oma Häme -sovelluksen.
Kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen joko henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.
Chatit

Nopeaa apua ja tukea chatin kautta
Chatin kautta saat keskusteluyhteyden ammattilaisiimme.
Ota yhteyttä samanaikaisesti vain yhden kanavan kautta. Jos olet jättänyt takaisinsoittopyynnön, jää odottamaan takaisinsoittoa. Älä ota samasta asiasta yhteyttä myös chatin kautta.
Etsitkö digitaalista esitietokyselyä?

Etsitkö terveydenhuollon esitietokyselyä tai omia digipolkujasi?
Digitaalinen asioinnin palveluita
Voit tarkastella ajanvarauksiasi kirjautumalla asiointipalveluumme. Aikoja voit varata laboratorioon ja Kansalaisen terveyspalvelun kautta. Linkityksen Kansalaisen terveyspalveluun löydät asiointipalvelusta.
Samat asiat onnistuvat myös Oma Häme -sovelluksessa, jonka voit ladata sovelluskaupastasi.
Haluatko varata ajan puhelimitse?
Linkit sosiaali- ja terveyspalveluihin (yhteystiedot palveluihin löydät kunkin palvelun yhteydestä)
Terveysasemien yhteystiedot (valitse sivulta ensin oma paikkakuntasi)
Voit tehdä ilmoituksen tuen tarpeesta eli huoli-ilmoituksen, jos olet huolissasi itsestäsi, toisesta ihmisestä tai perheestä. Huoli voi herätä esimerkiksi siitä, pystyykö ihminen huolehtimaan terveydestään ja turvallisuudestaan.
Tekemäsi ilmoituksen perusteella ammattilaiset arvioivat tilanteen ja toimivat sen mukaisesti.
Ilmoituksen voi tehdä lapsi itse, vanhempi, isovanhempi, muu läheinen, naapuri tai viranomainen, joka on huolestunut lapsesta tai nuoresta.
Lapsiperheen lomakkeita on kolme erilaista
- Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, kun herää huoli lapsen tai perheen tuen tarpeesta. Yksityishenkilönä voit ottaa tällä lomakkeella yhteyttä, kun toivot oman tai perheesi tuen tarpeen selvittämistä. Mikäli ammattilaisella ei ole asiakkaan/lapsen huoltajan suostumusta yhteydenottoon, tulee huolesta tehdä lastensuojeluilmoitus.
- Tee lastensuojeluilmoitus, kun epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve tulee selvittää. Ammattilaisella on aina velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Lisätietoa siitä, missä tilanteissa lastensuojeluilmoitus tulee tehdä ja muuta tietoa lastensuojeluilmoitukseen liittyen löydät THL:n lastensuojelun käsikirjasta.
- Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää, jotta voidaan arvioida perheen mahdollisesti tarvitseman tuen tarve jo raskauden aikana. Ammattilaisilla on velvollisuus tehdä ilmoitus, mutta voit tehdä ilmoituksen myös yksityishenkilönä, mikäli toivot oman tai toisen henkilön tuen tarpeen selvittämistä.
Terapianavigaattorissa kartoitetaan elämäntilannettasi sekä ongelmia tai vaikeuksia, joita olet saattanut kokea. Tietojen avulla sinut voidaan ohjata sopivimman avun tai tuen piiriin.
Kun olet vastannut kyselyyn, saat koodin, jonka voit toimittaa ammattilaiselle. Terapianavigaattorin täyttäminen sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja palveluihin pääsyä.
Löydät alla olevan linkin kautta sekä tulostettavia että verkossa täytettäviä ja lähetettäviä lomakkeita.
Voit asioida Oma Hämeessä käytössä olevissa digitaalisissa asiointikanavissa toisen henkilön puolesta, jos sinut on tähän valtuutettu. Puolesta asiointia hyödynnetään uudessa Oma Häme -mobiilisovelluksessamme sekä näiltä verkkosivuilta löytyvissä chat-palveluissamme (sivun alakulman "Aloita chat").
Videovastaanottopalvelun avulla voit osallistua etäryhmätapahtumiin tai yksittäisiin vastaanottoihin videon välityksellä. Videovastaanotolle liittyminen tapahtuu Oma Häme -sovelluksen kautta tai kirjautumalla asiointipalveluun.
Reseptien uusiminen ja tarkastelu onnistuu OmaKannan kautta.
Voit tarkastella ammattilaisen kirjauksia kirjautumalla asiointipalveluumme.
Ammattilaisen kirjaukset löydät myös Oma Häme -sovelluksesta, jonka voit ladata sovelluskaupastasi.
Etäryhmään voivat osallistua kaikki Kanta-Hämeen asukkaat. Etäryhmän sisällön mukaan osallistuminen voi olla rajattua tiettyyn asiakasryhmään.
Mikä on digipolku?
Oma Häme -sovelluksesta ja asiointipalvelusta löytyvät digipolut ohjaavat sinua digitaalisesti palvelusi eri vaiheissa.
Digipolut voivat sisältää esimerkiksi
- lomakkeiden täyttöä, neuvontaa ja jatkohoito-ohjeita verkossa
- oman hyvinvoinnin tai terveydentilan seurantaa
- asiointia ilman paikan päällä käymistä mm. turvallisen viestivälityksen tai videovastaanoton välityksellä
- ajanvarausta.
Ammattilaisen sinulle liittämä polku voi sisältää kaikkea näitä tai vain osia näistä toiminnoista.
Oma Häme on ottamassa käyttöön useampia eri käyttäjäryhmille suunnattuja digipolkuja vuoden 2025 aikana.
Diabetesriskissä olevan digipolulle voi liittyä kuka vain
Diabetesriskissä olevan digipolulla voit testata sairastumisriskisi. Sieltä saat myös keinoja elintapojesi muuttamiseksi ja diabetesriskin pienentämiseksi.
Astu digipolulle ja testaa diabetesriskisi
Mistä löydän Omat digipolkuni?
Omat digipolut löydät Oma Häme -sovelluksen tai asiointipalvelun kohdasta Oma asiointi.
Omavointi on digitaalinen palvelu, jonka kautta ammattilainen pyytää tietoa terveydentilastasi. Kysely avataan sinulle hoitoosi liittyen. Vastaamalla kysymyksiin välität arvokasta tietoa sinua hoitavalle henkilökunnalle.
Klikkaa tästä Kansalaisen terveyspalveluun
Linkityksen Kansalaisen terveyspalveluun löydät myös Oma Häme -sovelluksesta.
Jos tarvitset tietoa hoitosi tueksi tai haluat katsoa sinulle tilanteeseesi sopivia sosiaalipalveluja, tutustu palvelupolkuihin.
Potilasasiakirjojen tilaaminen

Tilaa asiakas- tai potilasasiakirjoja
Yhteystietokortti: Puhelinvaihde ja hyvinvointialueen palveluiden yhteystiedot
Puhelinvaihde ja palveluiden yhteystiedot
Oma Hämeen päävaihde: 03 629 629
(avoinna arkisin klo 8–16)
Kirjaamo: omahame(at)omahame.fi
Sisältöjulkaisija
Uutiset
Kaikki uutiset
Oma Häme ottaa käyttöön uuden lähetenavigaattorin – ensimmäinen pilotti silmäyksikössä
Ensimmäinen pilottiyksikkö on silmäyksikkö, ja muut erikoisalat tulevat mukaan syksyllä.

Oma Häme ottaa käyttöön uuden lähetenavigaattorin – ensimmäinen pilotti silmäyksikössä
UUTINEN / 05.06.2025
Ensimmäinen pilottiyksikkö on silmäyksikkö, ja muut erikoisalat tulevat mukaan syksyllä.

UUTINEN / 05.06.2025
Oma Häme ottaa käyttöön uuden lähetenavigaattorin – ensimmäinen pilotti silmäyksikössä
Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme aloittaa keväällä 2025 uuden lähetenavigaattorin pilotoinnin. Uudistus tähtää siihen, että terveydenhuollon ammattilaiset voivat jatkossa lähettää potilaslähetteet sähköisesti paperisten sijaan. Ensimmäinen pilottiyksikkö on silmäyksikkö, ja muut erikoisalat tulevat mukaan käyttöönottoon syksyn 2025 aikana. – Haluamme päästä eroon paperilähetteistä ja siirtyä tietoturvalliseen sähköiseen järjestelmään. Se säästää aikaa, paperia ja helpottaa merkittävästi sekä lähettävien että vastaanottavien ammattilaisten työtä, kertoo tulosalueylilääkäri Kati Kortelainen Oma Hämeestä.
Lähetenavigaattorin avulla lähete saapuu suoraan oikeaan yksikköön nopeasti ja turvallisesti. Se vähentää postin ja faksien käyttöä sekä manuaalista käsittelyä, mikä sujuvoittaa hoitoprosessia. – Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa nopeampaa palvelua ja lyhyempiä odotusaikoja. Lähete ei enää jää matkalle postin varaan, Kortelainen toteaa.
Uudistus tukee Oma Hämeen tavoitetta kohti paperittomampaa ja sujuvampaa terveydenhuoltoa. Samalla se lisää tietoturvaa, vähentää virhemahdollisuuksia ja säästää ympäristöä. Pilottivaiheen kokemusten perusteella toimintamallia kehitetään ennen laajempaa käyttöönottoa muilla erikoisaloilla.

Digipolkuvalikoima kasvaa – tänä vuonna luvassa useita uusia julkaisuja
Digipolut ohjaavat asiakasta digitaalisesti palvelun eri vaiheissa.

Digipolkuvalikoima kasvaa – tänä vuonna luvassa useita uusia julkaisuja
UUTINEN / 28.05.2025
Digipolut ohjaavat asiakasta digitaalisesti palvelun eri vaiheissa.

UUTINEN / 28.05.2025
Digipolkuvalikoima kasvaa – tänä vuonna luvassa useita uusia julkaisuja
Oma Häme panostaa vahvasti digitaalisiin asiakaspolkuihin. Vuonna 2025 julkaistaan vielä useita uusia digipolkuja, jotka tukevat asiakkaita monipuolisesti hyvinvoinnin ja hoidon eri vaiheissa. Digipolut ovat saatavilla Oma Häme -sovelluksessa sekä tietokonetta käyttävillä kirjautumalla asiointipalveluun osoitteessa omahame.fi.
Mitä digipolut ovat?
Digipolut ovat digitaalisia palvelukokonaisuuksia, jotka tarjoavat asiakkaille tukea, ohjausta ja palvelua ilman tarvetta fyysiseen käyntiin. Polut voivat sisältää muun muassa:
- lomakkeiden täyttöä, neuvontaa ja jatkohoito-ohjeita verkossa
- oman hyvinvoinnin tai terveydentilan seurantaa
- turvallista viestinvälitystä tai videovastaanottoja
- ajanvarausta.
– Digipolut vähentävät häiriökysyntää ja -tarjontaa, kun tiedonkulku tehostuu. Lisäksi resurssitehokkuus kasvaa, kun vastaanottokäynti ei aina ole tarpeen, ICT-palvelupäällikkö Johanna Rauhala kertoo.
Julkaistuja digipolkuja – tukea terveyteen ja arkeen
Oma Hämeen ensimmäinen digipolku, Diabetesriskissä olevan polku, julkaistiin vuoden 2024 lopulla. Polulla asiakas voi arvioida oman sairastumisriskinsä ja saada konkreettisia keinoja elintapamuutoksiin. Polulle on liittynyt jo 580 asiakasta.
Diabetesriskissä olevan digipolku on toistaiseksi ainoa, jolle kuka tahansa voi liittyä. Suurin osa digipoluista on suunniteltu siten, että ammattilainen liittää asiakkaan polulle hänen yksilöllisen tarpeensa perusteella.
Oma Hämeen ensimmäinen sosiaalihuollon digipolku, Työllisyyteen ja koulutukseen tähtäävä digipolku, julkaistiin keväällä 2025. Polku tarjoaa tukea työnhakijoille matkalla kohti opintoja tai työelämää.
Leikkaukseen valmistautuville on julkaistu digipolut seuraaviin toimenpiteisiin:
- nivustyrä
- sappirakon poisto
- rintojen pienennys.
Uusia digipolkuja tulossa vuoden 2025 aikana
Tänä vuonna Oma Häme julkaisee vielä useita uusia digipolkuja eri asiakasryhmille:
- Sepelvaltimotautipotilaan digipolku
- Palliatiivisen potilaan digipolku
- Rintasyöpäpotilaan digipolku
- Raskaana olevan digipolku
- Lapsettomuuden digipolku.
Lisäksi kehitteillä ovat muun muassa Masennuksen digipolku, Lapsen nepsy-polku (ADHD) ja sosiaalihuollon digipolkuja.
Digipolut osana laajempaa digitaalisten palvelujen kehitystä
Digipolut ovat osa Oma Hämeen digitaalisten palvelujen kokonaisuutta, jonka tavoitteena on tarjota asiakkaille sujuvia ja ajasta riippumattomia palvelukokemuksia.
– Digipolkujen avulla asiakas tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Hän saa yksilöllistä ohjausta, mutta myös automatisoitua tukea ja yleistietoa, Rauhala kertoo.
Teknisenä alustana digipoluissa käytetään BCB Medicalin dynaamisia palvelupolkuja, jotka mahdollistavat myös PROM-mittausten, eli elämänlaatukyselyiden, toteuttamisen.
Asiakas löytää omat digipolkunsa Oma Häme -sovelluksen tai asiointipalvelun kohdasta "Oma asiointi".
Lue lisää:
Oletko riskissä sairastua diabetekseen?
Digipolku nivustyräleikkaukseen tulevalle potilaalle on nyt julkaistu!
Oma Häme julkaisi ensimmäisen sosiaalihuollon digipolkunsa – tukee työnhakijoita matkalla kohti työelämää

Tekstiviestikampanja Oma Hämeessä Hoidon jatkuvuusmalliin kuuluville asiakkaille
Perusterveydenhuollossa on otettu käyttöön hoidon jatkuvuusmalli.

Tekstiviestikampanja Oma Hämeessä Hoidon jatkuvuusmalliin kuuluville asiakkaille
UUTINEN / 08.05.2025
Perusterveydenhuollossa on otettu käyttöön hoidon jatkuvuusmalli.

UUTINEN / 08.05.2025
Tekstiviestikampanja Oma Hämeessä Hoidon jatkuvuusmalliin kuuluville asiakkaille
Oma Hämeessä perusterveydenhuollon avopalveluissa on otettu käyttöön vaiheittain hoidon jatkuvuusmalli, jonka tavoitteena on parantaa hoidon jatkuvuutta, laatua ja asiakkaiden kokemusta. Samalla Oma Hämeessä on käynnistetty satunnaisemmin asioiville asiakkaille Ensilinjapalveluita.
Perusterveydenhuollon palveluiden osalta satunnaisesti asioivat asiakkaat ottavat yhteyttä terveyteen liittyvissä kiireellisissä asioissa Päivystysapu 116 117 kiireellisen hoidon Ensilinjaan ja kiireettömissä asioissa Terveysasemien alueellisiin kiireettömiin Ensilinjanumeroihin tai Terveys-chatiin. Asiakkaat, joille on nimetty oma lääkäri ja hoitaja, ottavat yhteyttä kaikissa kiireettömissä ja kiireellisissä asioissa omaan terveysaseman tiimiin. Lue lisää: https://omahame.fi/w/uusi-terveysasemien-kiireeton-ensilinja-helpottaa-erityisesti-harvoin-tai-ensimmaista-kertaa-asioivien-asiakkaiden-yhteydensaantia
Mistä asiakas voi tietää, että onko hänelle nimetty omaa hoitajaa ja lääkäriä?
Tällä hetkellä asiakas ei voi itse tarkistaa onko hänelle nimetty omaa hoitajaa ja lääkäriä. Tämän vuoksi tulemme lähettämään tunnistetuille hoidon jatkuvuusmallin piiriin kuuluville asiakkaille tekstiviestillä oman tiimin yhteystiedot.
Tekstiviestikampanjan tarkoitus
Tekstiviestikampanja on suunniteltu tavoittamaan ne asiakkaat, joille on nimetty omalääkäri ja omahoitaja hoidon jatkuvuusmallin mukaisesti. Kampanjan aikana asiakkaille lähetetään 9.5.2025 tekstiviesti, jossa ilmoitetaan heidän oman tiiminsä yhteystiedot. Tämä tiimi on ensisijainen yhteydenottopaikka kiireellisissä ja kiireettömissä asioissa terveysasemien aukioloaikoina.
Tiedonhaussa jouduimme tekemään rajauksia, joten tekstiviestimme ei ehkä tavoita täydellisesti kaikkia.
Mikä on hoidon jatkuvuusmalli?
Hoidon jatkuvuusmallissa keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille henkilökohtainen vastuuhoitosuhde oman lääkärin ja hoitajan kautta. Malli kohdentuu tässä vaiheessa erityisesti asiakkaisiin, joilla on:
- pitkäaikaissairauksia
- tarve säännölliselle hoitokontaktille
- monialaista palvelutarvetta
Oman lääkärin ja hoitajan avulla pyritään varmistamaan, että asiakkaat saavat jatkuvaa ja laadukasta hoitoa heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa.
Miten toimia, jos et saa tekstiviestiä?
Jos asiakas ei saa tekstiviestiä, mutta tietää, että hänelle on nimetty oma ammattilainen, hän voi silti ottaa yhteyttä omaan tiimiinsä. Yhteystiedot löytyvät Oma Hämeen verkkosivuilta tai asia selviää seuraavan asioinnin yhteydessä.
Yhteydenotto epäselvissä tilanteissa
Kiireettömissä asioissa asiakkaat voivat ottaa yhteyttä oman alueen terveysaseman kiireettömään Ensilinjaan tai terveysaseman tiimiin. Hoitohenkilökunta ohjaa asiakkaat jatkoasioinnin suhteen ja tiedottaa lisää hoidon jatkuvuusmallista.
Huomio asiakkaille
Asiakkaan ei tarvitse ottaa yhteyttä tarkistaakseen, kuuluvatko he hoidon jatkuvuusmalliin. Mahdolliset tiedustelut hoituvat seuraavan asioinnin yhteydessä.
Kiitos ymmärryksestä. Tekstiviestikampanjan avulla pyrimme parantamaan tiedonkulkua ja tukemaan hoidon jatkuvuusmallin sujuvaa käyttöönottoa.