Digitaalinen asiointi

Chatit

Etsitkö digitaalista esitietokyselyä?

Digitaalinen asioinnin palveluita

Voit tarkastella ajanvarauksiasi kirjautumalla asiointipalveluumme. Aikoja voit varata laboratorioon ja Kansalaisen terveyspalvelun kautta. Linkityksen Kansalaisen terveyspalveluun löydät asiointipalvelusta.

Kirjaudu palveluun

Samat asiat onnistuvat myös Oma Häme -sovelluksessa, jonka voit ladata sovelluskaupastasi. 

Haluatko varata ajan puhelimitse?

Linkit sosiaali- ja terveyspalveluihin (yhteystiedot palveluihin löydät kunkin palvelun yhteydestä)

Terveysasemien yhteystiedot (valitse sivulta ensin oma paikkakuntasi)

Voit tehdä ilmoituksen tuen tarpeesta eli huoli-ilmoituksen, jos olet huolissasi itsestäsi, toisesta ihmisestä tai perheestä. Huoli voi herätä esimerkiksi siitä, pystyykö ihminen huolehtimaan terveydestään ja turvallisuudestaan.

Tekemäsi ilmoituksen perusteella ammattilaiset arvioivat tilanteen ja toimivat sen mukaisesti.

Linkit tuen tarpeen ilmoituksiin löydät täältä

Ilmoituksen voi tehdä lapsi itse, vanhempi, isovanhempi, muu läheinen, naapuri tai viranomainen, joka on huolestunut lapsesta tai nuoresta. 

Lapsiperheen lomakkeita on kolme erilaista

  1. Yhteydenotto sosiaalihuoltoon tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, kun herää huoli lapsen tai perheen tuen tarpeesta. Yksityishenkilönä voit ottaa tällä lomakkeella yhteyttä, kun toivot oman tai perheesi tuen tarpeen selvittämistä. Mikäli ammattilaisella ei ole asiakkaan/lapsen huoltajan suostumusta yhteydenottoon, tulee huolesta tehdä lastensuojeluilmoitus.
  2. Tee lastensuojeluilmoitus, kun epäilet, että lapsen lastensuojelun tarve tulee selvittää. Ammattilaisella on aina velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Lisätietoa siitä, missä tilanteissa lastensuojeluilmoitus tulee tehdä ja muuta tietoa lastensuojeluilmoitukseen liittyen löydät THL:n lastensuojelun käsikirjasta.
  3. Ennakollinen lastensuojeluilmoitus tehdään ennen lapsen syntymää, jotta voidaan arvioida perheen mahdollisesti tarvitseman tuen tarve jo raskauden aikana. Ammattilaisilla on velvollisuus tehdä ilmoitus, mutta voit tehdä ilmoituksen myös yksityishenkilönä, mikäli toivot oman tai toisen henkilön tuen tarpeen selvittämistä.

Linkit lomakkeisiin löydät täältä

Terapianavigaattorissa kartoitetaan elämäntilannettasi sekä ongelmia tai vaikeuksia, joita olet saattanut kokea. Tietojen avulla sinut voidaan ohjata sopivimman avun tai tuen piiriin.

Kun olet vastannut kyselyyn, saat koodin, jonka voit toimittaa ammattilaiselle. Terapianavigaattorin täyttäminen sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja palveluihin pääsyä. 

Täytä terapianavigaattori

Löydät alla olevan linkin kautta sekä tulostettavia että verkossa täytettäviä ja lähetettäviä lomakkeita. 

Täytä lomake

Voit asioida Oma Hämeessä käytössä olevissa digitaalisissa asiointikanavissa toisen henkilön puolesta, jos sinut on tähän valtuutettu. Puolesta asiointia hyödynnetään uudessa Oma Häme -mobiilisovelluksessamme sekä näiltä verkkosivuilta löytyvissä chat-palveluissamme (sivun alakulman "Aloita chat").

Lue lisää puolesta asioinnista digitaalisissa kanavissamme

Videovastaanottopalvelun avulla voit osallistua etäryhmätapahtumiin tai yksittäisiin vastaanottoihin videon välityksellä. Videovastaanotolle liittyminen tapahtuu Oma Häme -sovelluksen kautta tai kirjautumalla asiointipalveluun.

Kirjaudu palveluun

Katso ohjeet videovastaanotolle

Reseptien uusiminen ja tarkastelu onnistuu OmaKannan kautta.

OmaKanta

Voit tarkastella ammattilaisen kirjauksia kirjautumalla asiointipalveluumme. 

Kirjaudu palveluun

Ammattilaisen kirjaukset löydät myös Oma Häme -sovelluksesta, jonka voit ladata sovelluskaupastasi. 

Etäryhmään voivat osallistua kaikki Kanta-Hämeen asukkaat. Etäryhmän sisällön mukaan osallistuminen voi olla rajattua tiettyyn asiakasryhmään. 

Lue lisää etäryhmistä
 

Mikä on digipolku?

Oma Häme -sovelluksesta ja asiointipalvelusta löytyvät digipolut ohjaavat sinua digitaalisesti palvelusi eri vaiheissa.

Digipolut voivat sisältää esimerkiksi

  • lomakkeiden täyttöä, neuvontaa ja jatkohoito-ohjeita verkossa
  • oman hyvinvoinnin tai terveydentilan seurantaa
  • asiointia ilman paikan päällä käymistä mm. turvallisen viestivälityksen tai videovastaanoton välityksellä
  • ajanvarausta.

Ammattilaisen sinulle liittämä polku voi sisältää kaikkea näitä tai vain osia näistä toiminnoista.

Oma Häme on ottamassa käyttöön useampia eri käyttäjäryhmille suunnattuja digipolkuja vuoden 2025 aikana.

Diabetesriskissä olevan digipolulle voi liittyä kuka vain

Diabetesriskissä olevan digipolulla voit testata sairastumisriskisi. Sieltä saat myös keinoja elintapojesi muuttamiseksi ja diabetesriskin pienentämiseksi. 

Astu digipolulle ja testaa diabetesriskisi 

Mistä löydän Omat digipolkuni?

Omat digipolut löydät Oma Häme -sovelluksen tai asiointipalvelun kohdasta Oma asiointi.

Omavointi on digitaalinen palvelu, jonka kautta ammattilainen pyytää tietoa terveydentilastasi. Kysely avataan sinulle hoitoosi liittyen. Vastaamalla kysymyksiin välität arvokasta tietoa sinua hoitavalle henkilökunnalle.

Siirry Omavointipalveluun

Klikkaa tästä Kansalaisen terveyspalveluun

Linkityksen Kansalaisen terveyspalveluun löydät myös Oma Häme -sovelluksesta. 

Jos tarvitset tietoa hoitosi tueksi tai haluat katsoa sinulle tilanteeseesi sopivia sosiaalipalveluja, tutustu palvelupolkuihin.  

Palvelupolut

Potilasasiakirjojen tilaaminen

Yhteystietokortti: Puhelinvaihde ja hyvinvointialueen palveluiden yhteystiedot

Sisältöjulkaisija

Sairaanhoitaja Suvi Laitinen työpöydän ääressä.
ARTIKKELI
16.04.2025

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden digisairaanhoitaja Suvi Laitinen: ”Asiakkaiden onnistumisten näkeminen on aina innostavaa"

Suvi Laitinen näkee etävastaanottojen olevan tätä päivää ja tulevaisuutta.

Sairaanhoitaja Suvi Laitinen työpöydän ääressä.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden digisairaanhoitaja Suvi Laitinen: ”Asiakkaiden onnistumisten näkeminen on aina innostavaa"

ARTIKKELI / 16.04.2025

Suvi Laitinen näkee etävastaanottojen olevan tätä päivää ja tulevaisuutta.

Sairaanhoitaja Suvi Laitinen työpöydän ääressä.

ARTIKKELI / 16.04.2025

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden digisairaanhoitaja Suvi Laitinen: ”Asiakkaiden onnistumisten näkeminen on aina innostavaa"

Sairaanhoitaja Suvi Laitinen on työssään nähnyt läheltä, miten mielenterveys- ja päihdeongelmat vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Pian hän siirtyy täysipäiväisesti uuteen digitiimiin, jossa hän tarjoaa etänä apua ja tukea näiden haasteiden kanssa kamppaileville.

– Digitaaliset palvelut madaltavat kynnystä hakea apua. Niiden kautta pääsee keskustelemaan ammattilaisen kanssa nopeasti, Suvi kertoo. 

Suvin mukaan asiakas hyötyy mielenterveys- ja päihdepalveluista eniten silloin, kun on itse valmis työskentelemään muutoksen eteen. Asiakkaan omat toimet arjessa ovat pääosassa, jotta muutoksia saadaan tehtyä. Mielenterveys- ja päihdepalveluiden ammattilaisten tehtävänä on olla siinä tukena. 

– Asiakkaiden onnistumisten näkeminen ja heidän omien tavoitteidensa saavuttaminen on aina innostavaa. Se tuo merkityksellisyyttä työhön ja antaa voimia jaksaa arjessa, Suvi jatkaa. 

Vielä toistaiseksi Suvin työviikot koostuvat korvaushoitolääkkeiden jakamisesta, puheluihin vastaamisesta, vastaanottokäynneistä, lyhytterapiakäyntien pitämisestä, chat-vuoroista ja kognitiivisen lyhytterapian opiskelusta.

Ilot jaetaan työporukassa suurella sydämellä 

Työyhteisö Riihimäen mielenterveys- ja päihdeyksikössä on Suville tärkeä. 

– Työporukkamme on mahtava! Olen saanut kunnianimikkeen "hupitoimikunnan johtaja". Pyrin tuomaan arkeen iloa, oli kyseessä sitten ystävänpäivän kehukuoret tai joulun tonttudiplomit, Suvi kertoo. 

Työporukassa jokainen saa olla oma itsensä ja asioista keskustellaan avoimesti. Huumori auttaa jaksamaan. Ilot jaetaan suurella sydämellä – usein kahvipöydän äärellä.

– Meillä on tapana juhlia isoja ja pieniä onnistumisia. Itseleivotut herkut ovat olennainen osa tunnelmaa, Suvi kertoo hymyillen. 

Viimeaikaisista onnistumisista Suvi nostaa esiin kollegansa kanssa perustaman kognitiivisen lyhytterapiaryhmän masennuksesta kärsiville. Ryhmä otettiin lämpimästi vastaan ja yhteistyö kollegan kanssa sujui saumattomasti. Se tuntui erityisen hyvältä. 

Puutarhanhoito ja kesäkanat tuovat vastapainoa työlle

Suvin vapaa-aika kuluu pitkälti omien pienten lasten kanssa ulkoillessa ja puuhastellessa. Kevätaurinko saa hymyn Suvin huulille, koska hän pääsee pian rakkaan harrastuksensa pariin.

– Pidän kovasti puutarhanhoidosta. Kasvatan kasvihuoneessa ja kasvimaalla hyötykasveja, ja tulevana kesänä suunnitelmissa on ottaa pihalle myös kesäkanoja. 

Uuden ja innostavan edessä

Pian Suvi on siirtymässä omasta halustaan digitiimiin ja on oikein tyytyväinen, että työnantaja on kuunnellut hänen toiveitaan. Uudessa roolissaan Suvi vastaa yli 18-vuotiaille tarkoitettuun mielenterveys- ja päihdepalveluiden Ensilinja-puhelinpalveluun ja chattiin. Ensilinjan palvelut tarjoavat maksutonta neuvontaa ja ohjausta, ja ovat uusille asiakkaille ensisijainen tapa ottaa yhteyttä.

Etävastaanottojen Suvi ajattelee olevan tätä päivää ja tulevaisuutta.

– Fyysisille vastaanotoille on tietysti oma aikansa ja paikkansa, mutta luulen, että etävastaanotot yleistyvät vielä entisestään lähitulevaisuudessa.

Myös ennaltaehkäisevää työtä Suvi pitää tärkeänä. 

– Toivon, että ennaltaehkäisevä työ lisääntyy ja ihmisten tietoisuus omista vaikutusmahdollisuuksistaan arjessa ja elämässä kasvaa.

Suvi mainitsee esimerkiksi Mielenterveystalo.fi-sivuston omahoito-ohjelmat, joista suuri osa ihmisistä hänen mukaansa hyötyisi.

Lue lisää Oma Hämeen mielenterveys- ja päihdepalveluista
Klikkaa tästä Mielenterveystalon Omahoito-ohjelmiin

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden chatin voit aloittaa joko Oma Häme -sovelluksessa tai Oma Hämeen verkkosivuilla osoitteessa omahame.fi. Chat on avoinna ma–pe klo 13–15.

Euroopan unionin rahoittama.

Suurennuslasi.
UUTINEN
02.04.2025

Verkkosivujemme hakutoiminto on uudistunut

Samalla parannamme yhteystietojen löytymistä verkkosivuilla.

Suurennuslasi.

Verkkosivujemme hakutoiminto on uudistunut

UUTINEN / 02.04.2025

Samalla parannamme yhteystietojen löytymistä verkkosivuilla.

Suurennuslasi.

UUTINEN / 02.04.2025

Verkkosivujemme hakutoiminto on uudistunut

Verkkosivuillamme on otettu tänään 2.4. käyttöön uusi Cludo-hakutoiminto.  

Tekoälyavusteinen hakutoiminto tunnistaa esimerkiksi synonyymejä ja kirjoitusvirheitä. Tämä helpottaa käyttäjien tiedonhakua.

Ensimmäisen kahden viikon aikana keräämme hakutoiminnoista käyttäjädataa, jonka pohjalta haun kehittämistyö käynnistyy. Tavoitteena on parantaa hakutoimintoa jatkuvasti ja tarjota käyttäjille entistä parempia hakutuloksia.

Myös yhteystietojen löytyminen verkkosivuilla paranee

Tänään 2.4. on julkaistu myös uusi visuaalinen tapa esittää palveluiden yhteystietoja verkkosivuilla. Uusi esitysmalli esittää tiedot selkeästi ja visuaalisesti houkuttelevalla tavalla, mikä parantaa käyttäjäkokemusta ja helpottaa tarvittavan tiedon löytämistä.   

 

Vanha esitysmalli

 

Vanha visuaalinen tapa esittää yhteystietoja Oma Hämeen verkkosivuilla.
 

Uusi esitysmalli

 

Uusi visuaalinen tapa esittää yhteystietoja Oma Hämeen verkkosivuilla.
 

Haluatko jättää palautetta verkkosivuistamme? Voit tehdä sen täällä

Kuvituskuva. Megafoni, josta lähtee sydämiä.
UUTINEN
26.03.2025

Oma Häme edistää ICF-mallin mukaista kirjaamista laajalla rintamalla

Oma Hämeessä kehitetään mobiilityökalua, joka helpottaa ICF-kirjaamisten tekemistä ja asiakastyötä.

Kuvituskuva. Megafoni, josta lähtee sydämiä.

Oma Häme edistää ICF-mallin mukaista kirjaamista laajalla rintamalla

UUTINEN / 26.03.2025

Oma Hämeessä kehitetään mobiilityökalua, joka helpottaa ICF-kirjaamisten tekemistä ja asiakastyötä.

Kuvituskuva. Megafoni, josta lähtee sydämiä.

UUTINEN / 26.03.2025

Oma Häme edistää ICF-mallin mukaista kirjaamista laajalla rintamalla

Oma Häme on hyvinvointialueiden edelläkävijä kansainvälisten ICF-kirjausten edistämisessä. Hyvinvointialueella kehitetään mobiilityökalua, joka helpottaa ICF-kirjaamisten tekemistä ja asiakastyötä. 

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on tehty runsaasti kehitystyötä sen eteen, että kansainvälinen ICF-luokitus saataisiin laajasti soteammattilaisten käyttöön. ICF (ICF-luokitus - THL) on kansainvälinen luokitus, jolla avulla sotealan ammattilaiset voivat kuvata yhtenäisellä tavalla asiakkaan toimintakykyä, toimintarajoitteita ja terveyttä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa, että toimintakyvyn tarkasteluun ja tiedon kirjaamiseen käytettäisiin nimenomaan ICF-luokitusta. THL on julkaissut toimintakykytiedon kirjaamisen oppaan, jonka ohjeiden mukaan kirjaamista edistetään myös Oma Hämeessä. Kirjaamista tehdään, jotta toimintakykytieto olisi löydettävissä asiakas- ja potilasteksteistä. 

– Toimintakykytiedon yhtenäiselle mallille on kansainvälinen tarve. Yhteisellä toimintakyvyn tarkastelun mallilla voidaan parantaa ymmärrystä asiakkaan tilanteesta sekä tehostaa tiedonkulkua eri ammattilaisten välillä. ICF-malli auttaa muun muassa vähentämään tiedon hukkaamista, sillä toimintakykyä kuvataan yhteisillä rakenteilla, eikä asiakkaan tarvitse toistaa samoja asioita jokaisella käynnillä, kuvailee Oma Hämeen ICF-hankkeesta vastaava projektiasiantuntija Kaisu Nurmikolu.  

ICF-malli on käytössä laajasti eri organisaatioissa, kuten THL:ssä, Kelassa, erityisoppilaitoksissa ja työeläkelaitoksessa. ICF-malliin järjestetään Oma Hämeessä runsaasti koulutuksia ja työpajoja. 

– Nyt jo yli 300 ammattilaista on koulutettu ICF-malliin Tulsote- (Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus- ohjelma) ja RRP2-hankkeiden aikana ja työpajoja toimintakykytiedon arkityöhön kiinnittämiseksi järjestetään eri yksiköissä. Lisäksi ulkopuolista koulutusta ICF:n perusteista järjestetään eri ammattilaisille. Tämä osoittaa koulutusten laajuuden ja merkityksen ammattilaisten osaamisen kehittämisessä, Nurmikolu jatkaa. 

Työkalu avuksi ICF-kirjausten tekemiseen Oma Hämeessä

Oma Hämeen RRP2-hankkeessa on kulkenut rinnakkain kaksi projektia. Toisen tavoitteena on tuoda ICF:ää tutummaksi soteammattilaisille, kun taas toinen kehittää uudenlaista mobiilityökalua helpottamaan ammattilaisten työtä.  

Toimintakykymobiili on alun perin Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kehitetty kirjaamisen apuväline, jolla voidaan tuottaa ICF:n mukaista tietoa asiakkaiden toimintakyvystä. Kanta-Hämeen hyvinvointialue on jatkokehittänyt toimivaa työkalua omaan käyttöönsä sopivaksi.  

Työkalun tavoitteena on helpottaa soteammattilaisia ICF-mallin käyttöönotossa ja toimintakyvyn kirjausten tekemisessä. Toimintakykymobiili auttaa vahvistamaan soteammattilaisten yhtenäisiä kirjauksia sekä edistää tiedolla johtamista sosiaali- ja terveydenhuollossa.  

– ICF on iso kokonaisuus ja sen haltuunotto on haastavaa. Siksi haluamme tukea tätä haltuunottoa teknologian keinoin. Meillä on ollut mahdollisuus hyödyntää aikaisempaa, Etelä-Karjalan hyvinvointialueen, jo tehtyä kehitystyötä. Siitä on kehitetty ja paranneltu Oma Hämeen tarpeita vastaava versio ammattilaisten käyttöön, kertoo hankkeen projektiasiantuntija Marjo Kollanen.  

Tällä hetkellä Oma Hämeessä uutta työkalua käyttää lähes 150 ammattilaista. Työkalu sisältää valmiit ICF-koodit, jotka helpottavat ammattilaisten työtä ja asiakkaan tilanteen seurantaa. Työkalun kehittäminen ja käyttöönotto etenee Oma Hämeessä vaiheittain.  

Euroopan unionin rahoittaman – NextGenerationEU -logo. Logossa on EU:n sinipohjainen lippu, jossa on tähtiä.lippu
 

Lataa Oma Häme -sovellus sovelluskaupastasi

Lataa Oma Häme -sovellus:

Google Playn sovelluskaupan logo.App Storen sovelluskaupan logo.

 

Euroopan unionin rahoittama.