Uutiset

Aluevaalien ehdokasasettelu on vahvistettu – lue äänestäjän koronaohjeet

Tammikuun aluevaaleissa valitaan Kanta-Hämeessä 59 valtuutettua, jotka päättävät hyvinvointialueen asioista maaliskuusta lähtien. Ehdokasettelu on vahvistettu 23. joulukuuta: aluevaaleissa on ehdolla 476 kantahämäläistä ehdokasta.

Kanta-Hämeen asukkaat äänestävät aluevaaleissa 23. tammikuuta Kanta-Hämeessä ehdolle asettuneita henkilöitä ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Valinnat tehdään siis koko maakunnan äänet huomioiden eikä aluevaaleissa ole kuntakohtaisia paikkoja.  

Kanta-Hämeessä aluevaltuustoon on ehdolla 476 ehdokasta. Ehdokkaita on tarjolla kaikista Kanta-Hämeen 11 kunnasta. Nais- ja miesehdokkaiden määrä on lähes sama. Ehdokkaita on asettanut 13 puoluetta ja yksi valitsijayhdistys. Ehdokkaat ovat saaneet ehdokasnumeronsa 23. joulukuuta.

Katso ehdokkaiden lista ehdokasnumeroineen (pdf)

Kaikkien hyvinvointialueiden ehdokkaat ja ehdokaslistojen yhdistelmät löytyvät Oikeusministeriön Tieto- ja tulospalvelusta.

Katso äänestämisen koronaohjeet

Koronaturvallisuus on otettu huomioon aluevaalien järjestämisessä. Vaaliviranomaisilla on kokemusta jo kesän kuntavaaleista. Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat laatineet ohjeita vaalien terveysturvallisuudesta korona-aikana. Jos Kanta-Hämeen terveysviranomaiset antavat tiukempia ohjeita, niitä noudatetaan oikeusministeriön ja THL:n ohjeiden sijaan.

Aluevaaleja ei siirretä, vaan ne järjestetään 23. tammikuuta. On viisasta hyödyntää 12. tammikuuta alkavaa ennakkoäänestystä ja käydä äänestyspaikalla vähemmän ruuhkaisina aikoina. Kasvomaskin ja käsidesin käyttö on tärkeää, samoin kuin turvaväleistä huolehtiminen. Vaalivirkailijat ohjeistavat äänestäjiä äänestyspaikoilla ja pitävät huolta tehokkaasta tuuletuksesta.

Äänestäjät voivat tarvittaessa kysyä neuvoa erityisjärjestelyistä oman kuntansa keskusvaalilautakunnalta. 

Tässä vielä tiivistettynä ohjeet koronaturvalliseen äänestämiseen:

  • Pidä riittävä etäisyys muihin ihmisiin.
  • Huolehdi käsien puhtaudesta. Käytä käsihuuhdetta.
  • Käytä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista. 
  • Voit halutessasi käyttää omaa kynää.
  • Jos sinulla on hengitystieoireita, odota niiden paranemista ennen kuin äänestät ennakkoon.
  • Koronapassia tai rokotustodistusta ei kysytä.
  • Äänestystiloja tuuletetaan ja puhdistetaan säännöllisesti.

Äänestäessäsi tarvitset henkilöllisyystodistuksen, myös ajokortti käy. Postitse saapunutta ilmoituskorttia ei tarvitse olla mukana äänestyspaikalla, kuvallinen henkilötodistus riittää. 

Vaalipäivänä 23.1.2022 voit äänestää vain sinulle nimetyssä äänestyspaikassa, ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa. Ilmoitus äänioikeudesta postitetaan kotiin tai se on luettavissa suomi.fi -palvelussa. 

Oikeusministeriön aluevaali-sivut löydät täältä.