Alaraajahaavan hoidon palvelupolku

Alaraajahaavan hoidon palvelupolku

Tervetuloa alaraajahaavan hoidon palvelupolulle! Täältä löydät kattavasti tietoa alaraajahaavan hoidosta, mukaan lukien valmistautumisohjeet, hoitotoimenpiteet ja jälkihoito. Lisäksi saat tietoa tukipalveluista ja siitä, miten voit parhaiten tukea toipumistasi hoidon aikana ja sen jälkeen.

Haava on ihon tai sen alaisten kudoksien vaurio. ​Haavat voidaan jaotella akuutteihin ja kroonisiin eli pitkittyneisiin haavoihin. Akuutti haava voi syntyä esimerkiksi leikkauksen, ulkoisen vamman tai pureman johdosta. Kroonisen haava syntyyn johtavat monet syyt. Akuuttina alkanut haava voi myös kroonistua, jos paranemista haittaa esimerkiksi turvotus, valtimotauti tai diabetes. Haavanhoito suunnitellaan yksilöllisesti. Keskeistä on kohdistaa hoito haavan syyhyn eli haavan paranemista haittaaviin tekijöihin, muuten haava ei parane. Tällä polulla kuvattu kokonaisuus keskittyy alaraajoissa oleviin kroonisiin haavoihin ja niiden hoitoon.

Haavan kroonistumisen ehkäisemiseksi olisi tärkeää, että jalan verenkierto ja turvotus arvioidaan ja hoidetaan mahdollisimman nopeasti. Nopea hoidon aloitus edistää haavan paranemista. Lisätietoa palvelupolun kohdasta Hoitoon hakeutuminen.

Haavan syntytapoja

Alla olevassa laatikkorakenteessa on kuvattu yleisimpiä alaraajahaavan syitä.  Tehokas ja tarpeeksi nopeasti aloitettu haavanhoito suunnitellaan yksilöllisesti.

Tietoa haavan riskitekijöiden ennaltaehkäisystä palvelupolun kohdassa miten hoidan haavaa
 

Lisätietoa eri haavatyypeistä:

Laskimohaava 

Noin 70 % verenkiertoperäisistä haavoista on laskimohaavoja. Laskimohaavan taustalla on laskimovajaatoiminta, joka johtaa laskimopaineen kohoamiseen ja siten jalkojen turvotustaipumukseen. Turvotus estää haavan reunoja menemästä kiinni, laajentaa haavaa ja aiheuttaa kudosnesteen valumista haavasta. Tulehdusriski lisääntyy haavan ollessa märkä. Turvotus aiheuttaa kipua ja pitkään jatkuessaan hilsehtivää ihottumaa, ihon muuttumista ruskeaksi, ihon kovettumista ja pysyviä vaurioita kudoksiin.

Turvotuksen taustalla voi olla myös imunestekierron häiriö, joka aiheuttaa samoja ongelmia. Ylipaino lisää laskimo- ja imunestekiertoperäistä turvotusta. Muita alaraajaturvotuksen syitä ovat sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Turvotusta hoidetaan turvotuksenestohoidolla, johon kuuluvat tukisidokset ja tukisukat. Turvotus estetään ja hoidetaan tukisidoksilla tai lääkinnällisillä tukisukilla.

Valtimohaava

Valtimohaavan aiheuttaa alaraajojen tukkiva valtimotauti eli valtimoiden ahtautuminen ja tukkeutuminen. Muita valtimotaudin muotoja ovat sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti. Tauti voi olla etenkin vähän liikkuvilla oireeton tai sen oireisiin ei osata kiinnittää huomiota. Alaraajojen tukkivassa valtimotaudissa alaraajojen valtimoverenkierto heikentyy taudin aiheuttamien valtimoahtaumien tai tukosten takia, jolloin jalkoihin voi syntyä hapenpuute eli iskemia. Iskemia aiheuttaa ihoon kuolion, joka ilmenee mustakatteisina haavoina ja usein kipuna.  Pahimmillaan se voi hoitamattomana johtaa amputaatioon.

Painehaava syntyy ihon painuessa tai hankautuessa jotakin vasten (esim. patja, sängynlaita, pyörätulin istuin tms.). Ehkäisyssä ja hoidossa on olennaista minimoida tai poistaa riskikohtiin kohdistuva paine. Haava ei parane ennen kuin haava-alueelle kohdistuva paine on saatu pois. Joskus painehaava-alue tarvitsee lisäksi leikkaushoidon. Tyypillisiä alueita ovat kantapää ja häntäluun seutu. Painetta voidaan helpottaa esimerkiksi asentohoidolla, kevennyspohjallisilla - ja jalkineilla sekä esim. tyynyillä. Apuvälineiden tarve arvioidaan ammattilaisen kanssa yhdessä yksilöllisen hoidontarpeesi mukaisesti.

Diabetes heikentää tuntoa ja voi aiheuttaa tuntopuutosta (neuropatia), jolloin sopimaton kenkä tai pieni kivi kengässä saattaa hiertää haavan huomaamatta. Lisäksi diabetes heikentää valtimoverenkiertoa sekä altistaa jalkojen virheasennoille ja infektioille. Huono sokeritasapaino ja edellä mainitut tekijät lisäävät riskiä haavan syntymiselle ja heikentävät haavan paranemista. Pienetkin ihovauriot on hoidettava viipymättä. Diabeetikon jalkahaavat on aina syytä näyttää lääkärille.

Lisää Diabeetikon jalkojen tutkimisesta ja hoidosta voit katsoa Duodecimin Omahoito - verkkokurssista.

Jalkojen hoito-ohjelma

Verkkokurssi

  • Opastaa jalkojen päivittäiseen tutkimiseen ja hoitoon.​
  • Antaa käytännön ohjeet siitä, mitä jaloista tulee tarkkailla ja miten löydöstä hoidetaan.​
  • Ohjaa ominaisuuksiltaan hyvän sukan ja kenkien valintaan.​
  • Sisältää jalkavoimisteluvideoita, joiden avulla voi ylläpitää jalkojen hyvinvointia

Reuma lisää haavariskiä (virheasennot, nivelten liikerajoitukset, vähäinen liikkuminen, lääkitys).

Muita harvinaisia haavan syitä ovat mm.

  • Ihovaskuliitti eli verisuonitulehdus. Reumapotilailla ihovaskuliittia esiintyy hieman muita useammin.
  • Harvinainen haavautuva ihosairaus pyoderma gangrenosum.
  • Pitkäaikaisesta kohonneesta verenpaineesta johtuva ns. Martorellin haava.
  • Vaikeasta munuaisten vajaatoiminnasta johtuva kalsifylaksia.
  • Haavautuvat ihokasvaimet.
  • Diabetekseen liittyvä necrobiosis lipoidica ja muutamat muut ihosairaudet.

Näitä sairauksia epäiltäessä tarvitaan aina erikoissairaanhoidon arvio. 

Haavan hoito tulee aloittaa heti haavan ilmaannuttua. Haavan syntymekanismista riippumatta on keskeistä hoitaa niitä syitä, jotka haittaavat haavan paranemista. Esimerkiksi alaraajojen turvotustaipumus tai haava-alueelle kohdistuva paine (patja, sängyn laidat yms.) estävät haavan tavanomaisen paranemisen. Oma aktiivinen roolisi haavasi hoidossa on tärkeää. Haavan paranemiseen vaikuttavat myös perussairautesi ja ravitsemuksesi. Haavasta on hyvä ottaa valokuvia silloin tällöin, sillä se auttaa diagnostiikassa mikäli haava paraneminen pitkittyy. Jos epäilet tai jos sinulla on valtimoverenkierron häiriö, hakeudu lääkäriin.

Haavan paranemisen pitkittyminen

Joissakin tapauksissa haavan paraneminen pitkittyy ja silloin puhutaan haavan kroonistumisesta. Alaraajahaavan kroonistumisesta voidaan puhua, kun haavasi paraneminen on kestänyt 4 viikkoa ja ns. valtimohaavan paraneminen on kestänyt n. 2 viikkoa. Haavan pitkittymisen eli kroonistumisen ehkäisemiseksi on tärkeää, että jalan verenkierto ja turvotus arvioidaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta ja hoidetaan mahdollisimman pian. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä paremmat ovat myös hoitotulokset.

Jos haavasi ei osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä, niin on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon, omalle terveysasemallesi tai työterveyshuoltoon. Paranemisen pitkittyessä on tärkeää saada terveydenhuollon ammattilaisen tekemä arvio ja tutkimus tilanteestasi, mahdollisesti haavaasi liittyvä diagnoosi sekä siihen liittyvä tarkempi hoitosuunnitelma.

  • Jos sinulla on todettu diabetes, haavojen hoidon suhteen tulee olla erityisen huolellinen ja olla matalammalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen. Diabetekseen liittyy korkeampi riski haavojen paranemisen pitkittymiselle, joten varhainen haavanhoidon aloittaminen on erityisen tärkeää.
  • Terveydenhuollon ammattilainen arvioi ja laatii tarvittaessa yksilöllisesti mm. perussairauksiesi, haavan syntytavan, koon, sekä sijainnin perusteella hoito-ohjeen  ja -suunnitelman, jota sinun tulisi noudattaa. Lisätietoa hoitoon hakeutumisesta palvelupolun kohdasta hoitoon hakeutuminen.

Haavan paranemista hidastavat tekijät ja niiden hoito: 

  • Turvotus: tulee aloittaa turvotuksenestohoito.
  • Haavaan kohdistuva paine: tulee aloittaa kevennyshoito.
  • Kudosnesteen eritys: ehkäise haavatulehdusta pesemällä haava vedellä ja saippualla aina haavanhoidon yhteydessä. Eritys johtuu turvotuksesta, eli hoida turvotus tehokkaasti.
  • Tulehdus:  tulehdusoireet tulee aina hoitaa, ota yhteyttä terveyskeskukseen.
  • Ravitsemuksen epätasapaino: kiinnitä huomiota erityisesti proteiininsaantiin haavan paranemisen tukemiseksi.
  • Diabeteksen huono hoitotasapaino: ole yhteydessä terveysasemallesi hoidon tasapainon tarkistamiseksi.
  • Tupakointi: lopeta tupakointi ja nuuskaaminen.

Turvotus estää haavan reunoja menemästä kiinni, laajentaa haavaa ja aiheuttaa kudosnesteen valumista haavasta. Tulehdusriski lisääntyy haavan ollessa märkä. Turvotus aiheuttaa kipua ja pitkään jatkuessaan hilsehtivää ihottumaa, ihon muuttumista ruskeaksi, ihon kovettumista ja pysyviä vaurioita kudoksiin.

Turvotuksen taustalla voi olla laskimoiden vajaatoiminta tai imunestekierron häiriö. Ylipaino lisää laskimo- ja imunestekiertoperäistä turvotusta. Muita alaraajaturvotuksen syitä ovat sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta. Riippumatta turvotuksen syystä, hoidetaan sitä turvotuksenestohoidolla, johon kuuluvat tukisidokset ja tukisukat. Mikäli taustalla on sydämen, maksan tai munuaisen vajaatoiminta, hoidetaan turvotusta lisäksi kyseiseen sairauteen suunnatulla lääkehoidolla. Tavoitteena on poistaa ja ehkäistä raajan turvotus, jolloin laskimoiden nesteen tihkuminen haavaa ympäröiviin kudoksiin vähenee, kudosten verenkierto paranee ja haavaan liittyvä kipu ja eritys vähenee.

Turvotuksenestohoito eli kompressiohoito toteutetaan vähäelastisten tukisidosten avulla, lääkinnällisellä hoitosukalla tai joissakin tilanteissa tarroilla kiinnitettävillä kompressiotekstiileillä. Saat tarvittaessa tarkemmat yksilölliset ohjeet sekä apua sopivien kompressiotuotteiden valinnassa terveydenhuollon ammattilaiselta.

  • Tukisidokset: Alkuvaiheessa turvotuksen hoitoa suositaan vähäelastisia tukisidoksia, koska turvotuksen vähentyessä jalan ympärysmitta pienenee nopeasti ja tukisidoksilla on mahdollisuus saada koko hoidon ajan sopivan kireä ja tukeva sidos.
  • Tukisidokset sidotaan uudestaan päivittäin, 2-3 tukisidosta/sääri. Jos sidosten sitominen ei onnistu heti aamulla, pidetään sidoksia yötä päivää. Löystynyt tukisidos ei auta. Kun turvotus on poissa, saattaa sitominen joka toinen päivä riittää. Tietopaketti-alaraajaturvotuksen-hoitamiseksi-1.pdf (khshp.fi)
  • kun turvotus on saatu pois ja haavat ovat parantuneet niin, etteivät haavasidokset enää vaikeuta hoitosukan käyttöä, on mahdollista siirtyä lääkinnällisten tukisukkien käyttöön. Yleensä tarvitaan puristusluokan II polvimittaisia tukisukkia. Jos turvotustaipumus on voimakas, on reisimittainen malli suositeltava. Yksilöllisten tukisukkien koko mitataan niitä myyvässä liikkeessä. Tärkeää on, että jalat ovat mittaushetkellä hoikat, muuten sukista tulee liian löysät. Näin ollen kannattaa purkaa tukisidokset jaloista vasta mittaushetkellä, etteivät jalat ehdi turvota ennen sitä.
  • tietyin kriteerein on mahdollista saada apuvälinehuollosta maksusitoumus lääkinnällisiä tukisukkia varten. Käytännössä kroonista alaraajahaavaa sairastavilla potilailla nämä kriteerit täyttyvät aina. Ota siis asia puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa maksusitoumuksen saamiseksi.
  • Koska hoitosukkien kimmoisuus vähenee käytön myötä, on suositeltavaa hankkia uudet sukat 6 kuukauden välein.
  • turvotustaipumus ei häviä haavan paranemisen myötä. Näin ollen turvotuksenestohoidon tarve on pysyvä. Muutoin raajojen turvotessa uudestaan on säärihaavan uusimisen riski suuri.

Lisätietoa:

Paineen poistamiseksi haava-alueelta:

  • Huolehdithan, että haava ei ole kosketuksissa esimerkiksi patjaan, kenkään  tai tuolia vasten.
  • Jalkaa on levätessä hyvä tukea kohoasentoon tyynyn avulla. Tässä tulee huomioida, että tyyny ei ole kosketuksissa haavapintaan tai aiheuta painetta haava-alueelle.
  • Suositus on, että vältät kävelemistä, jos haavasi sijaitsee ns. astuinpinnalla. Saat tarvittavat ohjeet apuvälineiden käyttöön ja hankintaan liittyen terveydenhuollon ammattilaiselta.
  • Huolehdithan myös, että kenkäsi eivät hankaa tai paina.

Terveydenhuollon ammattilaiselta voit saada ohjeita haavaan kohdistuvan paineen poistamiseksi eli ns. kevennyksen toteuttamiseksi. Paineen poisto haava-alueelta on tärkeää haavan paranemisen edistämiseksi, sillä paine haava-alueella haittaa verenkiertoa ja näin ollen hidastaa haavan paranemista. Kevennyshoito voidaan jakaa ehkäisevään kevennyshoitoon ja hoitavaan kevennyshoitoon. Kummassakin tilanteessa tavoitteena on poistaa mekaaninen paine kuormitusalueelta ja jakaa sitä kehon muihin osiin. Kevennys voidaan toteuttaa käyttämällä keventäviä tukipohjallisia, erityisjalkineita, kevennyskipsiä, ilmakeventeistä ortoosia eli tukisidosta, kyynärsauvoja, pyörätuolia sekä erikoisvalmisteisia patjoja ja istuintyynyjä.

Ehkäisevä kevennyshoito toteutetaan ensisijaisesti esimerkiksi keventävillä tukipohjallisilla ja asianmukaisilla joko tehdasvalmisteisilla jalkineilla tai yksilöllisesti tehdyillä välineillä. Ehkäisevän kevennyshoidon tarkoitus on ehkäistä paineen aiheuttamaa vammaa. Kevennyksen tarve on usein pysyvä. Hoitava kevennys aloitetaan haavan tai ihon vaurion toteamisen yhteydessä

(Käypä hoito- suositus: Diabeetikon jalkaongelmat & Krooninen alaraajahaava).

Huolehdi hyvästä haavan paikallishoidosta:

  • Puhtaus: Pese haava aluksi päivittäin juoksevalla vedellä ja saippualla. Saunomista ja uimista ei suositella tulehtumisriskin vuoksi.
  • Katteen poisto: Haava kerää herkästi kellertävää-rusehtavaa-mustaa massaa eli katetta. Haavan paraneminen edellyttää katteen poistoa, johon tarvitaan terveydenhuollon ammattilaista. Tavallista rupea ei tarvitse poistaa ellei haava tulehdu.
  • Haavaa ympäröivän ihon hoito: Haavaa ympäröivää kuivaa ihoa on hyvä rasvata päivittäin perusvoiteella. Jos ympäröivä iho punoittaa tai hilsehtii, voi käyttää ilman reseptiä saatavaa kortisonivoidetta (esim. hydrocortison 1%, Sibicort 1%) aamuin illoin parin viikon kuureina.
  • Haavatuote: Sopiva haavatuote tarjoaa haavalle hyvät olosuhteet parantua. Haavatuotteet ovat hengittäviä. Haava erittää usein kudosnestettä ja haavatuotteen tulee imeä kyseinen neste niin, että haava ei ole märkä. Märkyys lisää tulehdusriskiä ja voi laajentaa haavaa. Tuotteen vaihtoväli riippuu erityksen määrästä. Eritystä vähentää tehokas turvotuksenestohoito. Huomioithan, että mikään haavanhoitotuote ei paranna haavaa. Paranemisen edellytyksenä on haavan syyhyn kohdistuva hoito (turvotuksen estohoito ym.)

Terveelliset ja terveydentilaasi tukevat elämäntavat ovat tärkeä osa myös haavasi paranemisen kannalta.

  • Liikunta on tärkeää etenkin haavojen ennaltaehkäisyn näkökulmasta. Liikunnan avulla voit vaikuttaa myös haavojesi paranemiseen: kevyt, tilanteeseesi sopiva liikunta auttaa esimerkiksi turvotuksen vähentämisessä: voit toteuttaa esimerkiksi varpaillenousuja tai tehdä nilkkojen ojennus ja koukistusharjoituksia. Huomioithan, jos haavasi hoitoon liittyen sinulle on annettu erilliset ohjeet liikunnan rajoituksista. Varmistathan tarvittaessa ammattilaiselta sinulle sopivan liikunnan muodot.
  • Tupakointi hidastaa merkittävästi haavojen paranemista. Tupakoinnin vaikutuksesta pintaverenkierto heikkenee, kudoksen aineenvaihdunta hidastuu ja tulehdusriski kohoaa. Tupakoinnin lopettamiseen saat tukea esimerkiksi
  • Ravitsemus on tärkeä osa myös haavojen hoitoa. Ravitsemukseen tulee kiinnittää erityisesti huomiota silloin, kun sinulla on hitaasti paraneva haava tai haava on paranemassa esimerkiksi toimenpiteen jälkeen.  Ravitsemuksella on  monenlaisia  yhteyksiä  haavojen  paranemiseen: haavojen paranemiseksi  on  syytä  kiinnittää  huomiota  esimerkiksi  proteiinin ja energian määrään. Lisätietoa ravitsemuksesta  haavanhoidon tukena voit lukea alla olevien linkkien kautta:

Terveyskylä.fi/ravitsemus osana haavanhoitoa

  • Lisää omien terveellisten elintapojesi tukemiseksi voit katsoa ohjeita ja tietoja myös 

Oman elintapamuutoksen palvelupolultamme. 

Haavan kroonistumisen eli pitkittymisen ehkäisemiseksi on tärkeää, että haavasi taustasyyt selvitetään sekä hoito arvioidaan ja aloitetaan terveydenhuollon ammattilaisen toimesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Haavan katsotaan kroonistuneen, kun sen syntymisestä on kulunut noin neljä viikkoa ja haava ei ole sulkeutunut. Ammattilaisen on hyvä arvioida mm. jalkojesi verenkierron ja turvotuksen tilanne varhaisessa vaiheessa, jotta tarvittava oikea hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian. Esimerkiksi turvotus voi estää haavan paranemisen, aiheuttaa sen kasvamista ja kudosnesteen valimista haavasta. Oikeanlaisella hoidolla voidaan ehkäistä haavan tulehtumista ja voidaan nopeuttaa haavan paranemista.

Kiireellinen hoitoon hakeutuminen

Hakeudu päivystyksellisesti hoitoon, jos:

  • Haavalla on vakavan haavatulehduksen merkkejä: ympärille on levinnyt punoitusta, haavan alueella on kuumotusta, turvotusta tai kovaa kipua ja sinulla on kuumetta tai kuumeen tunnetta
  • Voimakas haavakipu tai kivun luonteen äkillinen muuttuminen

Hakeudu hoitoon myös seuraavissa tilanteissa:

Jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen apua kiireellisyyden arvioimiseksi, soita valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116117. Sama numero toimii koko Suomessa ja puhelu ohjautuu soittajan sijainnin mukaan lähimpään palveluun

  • Jos sairastat diabetesta tai valtimotautia,  tulee hoitoon hakeutua viimeistään kahden viikon jälkeen haavan syntymisestä.
  • Sinulla on haavakipua, jota et saa omatoimisesti hallintaan.
  • Haju on lisääntynyt haavalla.
  • Haavan ympäristö punoittaa.
  • Haavasta tulee märkäistä eritystä.
  • Jos omalla hoidolla haava ei osoita selkeitä paranemisen merkkejä.
  • Lisätietoa haavatulehduksesta ja sen oireista löydät Terveyskylän Haavatalosta

Yhteydenottotahot 

Työterveyshuollon asiakas: ole yhteydessä työterveyshuoltoosi ja varmista, kuuluvatko haavanhoitoosi liittyvät palvelut työterveyshuollon sopimukseen.

Hoidon alkuvaiheessa on tärkeää tehdä sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotolla huolellinen kartoitus haavasi tilanteesta. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oikein toteutettu hoito edesauttaa haavasi paranemista.

Valmistautuminen terveydenhuollon vastaanottokäynnille:

  • Saavu vastaanotolle  tukisidokset tai tukisukat puettuna, etteivät jalkasi ehdi turvota matkalla vastaanotolle. Samalla voidaan arvioida kompressiohoidon toimivuus.
  • Vaatetus: Terveydenhuollon ammattilainen tutkii ja hoitaa vastaanotolla haavaasi. On hyvä pukeutua vaatteisiin, jotka mahdollistavat helposti koko alaraajan ja haavan esille ottamisen (esim. väljät, joustavat vaatteet).
  • Ajantasainen lista käyttämistäsi lääkkeistä: ammattilainen arvioi terveydentilaasi yksilöllisesti ja suunnittelee sinulle sopivan hoidon, joten tieto käyttämistäsi lääkkeistä on tärkeä. Esimerkiksi käyttämilläsi verenohennuslääkkeillä on vaikutusta hoitosi suunnitteluun.
  • Kipulääke: vastaanotolla haavaasi tutkitaan ja hoidetaan, se saattaa aiheuttaa kipua haava-alueella. Ennen vastaanottokäyntiä on hyvä varautua hoitoon ottamalla särkylääkettä.
  • Hygienia: Vastaanottokäynnillä haavaasi hoidetaan ja usein terveydenhuollon ammattilainen vaihtaa vastaanotolla haavaasi uudet sidokset. Huomioithan tämän mahdollisuuksiesi mukaan esim. peseytymällä jo ennen vastaanottokäyntiä. Saunomista ei suositella. Saat tarvittaessa lisätietoa ja ohjausta vastaanotolla käydessäsi.
  • Ota kotona hoitoon käyttämiesi tuotteiden paketti mukaan vastaanotolle: Jos käytät haavasi hoidossa haavanhoitotuotteita tai sidoksia turvotuksen hoitoon, ota mukaasi vastaanottokäynnille käyttämiesi tuotteiden pakkaukset sekä erilaiset turvotuksen hoitoon käyttämäsi tukisidokset.
  • Valmistaudu kuvailemaan vastaanotolla terveydenhuollon ammattilaiselle haavan syntymisen tapa ja ajankohta.

Vastaanottokäynnillä

Hoitosi alussa terveydenhuollon ammattilainen tutkii haavasi, selvittää haavan paranemista hidastavat tekijät ja suunnittelee sopivan hoidon kokonaisuuden. Keskeistä on kohdentaa hoito haavan paranemista estäviin tekijöihin.

  • Haavan taustalla olevat syyt pyritään selvittämään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Haavasi diagnosoinnin ja hoidon suunnittelun tueksi haavasi voidaan valokuvata. Valokuvaaminen ja haavanhoidon dokumentointi kirjaamalla auttavat ammattilaista seuraamaan haavasi paranemista.
  • Terveydenhuollon ammattilainen hoitaa haavaasi ja haavaa ympäröivän ihon. Hän arvioi haavasi hoitoon soveltuvat haavanhoitotuotteet, toteuttaa tarvittavat hoitotoimenpiteet sekä suunnittelee ja kirjaa tarvittavat jatkotoimenpiteet hoitosuunnitelmaasi.
  • Haavasidosten vaihtovälin tarpeen arvioi ammattilainen. Se voi vaihdella aina 1 vuorokaudesta 7 päivään, tilanne arvioidaan aina hoidon yhteydessä.
  • Haavanhoito vastaanottokäynnin jälkeen voi tapahtua kotonasi omatoimisesti tai omaisesi avustamana, omalla terveysasemallasi, työterveyshuollon vastaanotolla tai kotihoidon toimesta. Sen, missä haavaasi hoidetaan, arvioi ammattilainen.
  • Joissakin tilanteissa haavaasi voidaan hoitaa myös perusterveydenhuollossa jalkaterapeutin vastaanotolla, keskustelethan terveydenhuollon ammattilaisen kanssa mahdollisuudestasi jalkaterapeutin vastaanotolle pääsyn mahdollisuudesta. Jalkaterapeutti on alaraajahaavoihin erikoistunut ammattilainen. Jalkaterapiaan kuuluvat alaraajavaivojen tutkiminen, ennaltaehkäisy ja hoito. Oma Hämeen alueella perusterveydenhuollon jalkaterapeutin vastaanottokäynnit ovat ensisijaisesti suunnattu diabetesta ja nivelreumaa sairastaville, joilla on suuri riski saada jalkaterän alueen haavauma. Lisätietoa jalkaterapiasta löydät Oma Hämeen verkkosivuilta.
  • Saat vastaanottokäynnillä yksilölliset haavanhoito-ohjeet. On erittäin tärkeää haavan paranemiseksi noudattaa saamiasi hoito-ohjeita. Lisätietoa haavan hoidosta sekä haavanhoidon onnistumisen kannalta tärkeistä asioista, kuten haava alueen paineen poistamisesta sekä turvotuksen  estohoidosta löydät palvelupolkumme kohdista Miten hoidan haavaa? sekä Haavan hoito.
  • Haavasi hoitoon liittyviin tarvikkeisiin ja tuotteisiin sekä niiden hankintaan saat myös ohjeet vastaanotolla käydessäsi. Joissakin tilanteissa sopivia haavanhoitotuotteita täytyy testata ensimmäisten hoitokertojen ajan. Kun sopivat tuotuotteet ovat löytyneet, saat ammattilaiselta ohjeet tarvikkeiden hankintaan. Lisätietoa löydät Palvelupolkumme kohdasta Haavanhoitotuotteet ja tarvikkeet.
  • Vastaanotolta saat myös apua ja ohjausta sosiaalietuuksien hakemiseen, tarvittaessa sinulle voidaan toteuttaa palvelutarpeen arviointi kokonaistilanteesi tukemiseksi.
  • Jos olet työelämässä, on sinun hyvä olla yhteydessä myös työterveyshuoltoosi. Työterveyshuolto tukee sinua työkykyysi sekä työhösi palaamiseen liittyvissä asioissa, vaikka itse haavanhoito tapahtuisikin omalla terveysasemallasi.
  • Hoitosuunnitelma : Yksilöllinen hoitosuunnitelma laaditaan vastaanottokäynnin yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Hoitosuunnitelmaan kirjataan haavan hoitoosi liittyvät tavoitteet, diagnoosi, seurantaohjeet sekä tarvittaessa hoitoosi liittyvät yksilölliset terveydentilaasi liittyvät erityishuomiot.

Haavaasi voidaan hoitaa yksilöllisen tarpeesi mukaisesti hoitajan vastaanotolla esimerkiksi omalla terveysasemallasi tai erikoissairaanhoidon toimipisteessä kontrollikäynnin yhteydessä. Kotihoidon asiakkaalla haavanhoitoa toteutetaan kotona. Haavanhoidon toteutus suunnitellaan yhdessä kanssasi ja kirjataan hoitosuunnitelmaan. Hoitokertojen tiheyteen vaikuttaa haavatyyppi ja haavanhoidossa käytettävät hoitotuotteet - ja tarvikkeet. Käyntitiheys vaihtelee akuutimmassa haavanhoitovaiheessa yhdestä vuorokaudesta seitsemään vuorokauteen. 

Huomioi nämä ennen vastaanottokäyntiä:

  • Jos sinulla on turvotuksen estohoitoon liittyvät tukisidokset käytössäsi, tule vastaanotolle tukisidokset jalassa. Ota tarvittaessa myös puhtaat sidokset mukaasi.
  • Ota mukaan myös lääkelistasi, jotta sitä voidaan tarvittaessa päivittää käynnin aikana.
  • Noudata tarkasti terveydenhuollon ammattilaiselta saamiasi ohjeita haavan omahoidossa.
  • Usein etenkin haavanhoidon alkuvaiheessa on suositeltavaa, että et avaa haavasidoksia kotona, vaan ammattilainen avaa ja vaihtaa sidokset vastaanotolla käydessäsi. Saat tarvittavat ohjeet terveydenhuollon ammattilaiselta vastaanotolla käydessäsi.
  • Haavasidosten purkaminen ja haavanhoitoon liittyvät toimenpiteet saattavat aiheuttaa kipua haava-alueella, joten kipulääkkeet helpottavat toimenpiteiden ja haavanhoidon toteuttamista vastaanotolla. Varaudu haavanhoitoon ottamalla sinulle määrätyt kipulääkkeet ennen vastaanottokäyntiä.
  • Haavasta ohjeiden mukaan ottamasi kuvat auttavat haavanhoidossa. Ota valokuvat mukaan vastaanottokäynnille.

Katso palvelupolun kohdasta terveydenhuollon vastaanottokäynti, miten voit valmistautua vastaanottokäyntiin. Kohdasta näet myös kuvauksen siitä, mitä vastaanottokäynnin aikana tapahtuu.

Vastaanoton aikana

  • Terveydenhuollon ammattilainen käy kanssasi keskustellen läpi terveydentilasi kokonaistilannetta, kuten muita terveydentilaasi vaikuttavia sairauksia ja niihin liittyviä lääkityksiä.
  • Ota käynnillä tarvittaessa puheeksi riittävä kivunhoito myös haavanhoidon jälkeiseen tuntumaan liittyen.
  • Kanssasi kartoitetaan myös tarvittavat tukipalvelut ja tarvittaessa saat ohjauksen muiden ammattilaisten kuten sosiaalityöntekijän palveluihin.
  • Terveydenhuollon ammattilainen avaa haavasidoksesi, arvioi haavasi paranemisen tilanteen, toteuttaa tarvittavat haavanhoitoon liittyvät toimenpiteet sekä sitoo haavasi uudestaan.
  • Suunnitellaan yhdessä haavan jatkohoito.
  • Tarvittaessa haavan hoidon tilanteen arvioimiseksi konsultoidaan lääkäriä.
  • Tarvittaessa saat ohjausta myös taloudellisten tuen palveluista ja saat sosiaalityöntekijän yhteystiedot.

Huomioi nämä haavanhoidon jälkeen:

  • Haavanhoidon jälkeinen kipu on yleistä, joten ota ammattilaisen ohjaamat kipulääkkeet olosi helpottamiseksi.
  • Vahvempia kipulääkkeitä otettuasi (ns. kolmiolääke) ei ole suositeltavaa ajaa autoa.
  • Haavasidosten avaamista ei suositella haavanhoitopäivänä.
  • Saunomista suositellaan vasta kun haavat ovat kokonaan parantuneet.
  • Haavanhoitotuotteet hankitaan itse omalla kustannuksella, ellei haavanhoidon arvioida kestävän yli 3 kuukautta. Lisätietoa palvelupolun kohdasta haavanhoitotuotteet ja tarvikkeet.

Lisätietoa Terveyskylän Haavatalosta:

Haavanhoitotuotteiden tehtävänä on suojata haavaa, hillitä bakteerikasvua, estää haavan tulehtuminen ja luoda mahdollisimmat hyvät olosuhteet haavan paranemiselle. Haavanhoitotuotteita on runsaasti ja onkin tärkeää valita yhdessä ammattilaisen kanssa juuri sinun haavaasi sopivat tuotteet.   Ensisijaista on kuitenkin huolella toteutettu  haavan perussyyhyn kohdistettu hoito (esim. turvotuksenestohoito, kevennyshoito). Muuten haavatuotteen ominaisuudet menevät hukkaan. Haavatuote ei paranna haavaa.

Mistä saan haavanhoitotuotteet ja -tarvikkeet? 

Haavanhoitotuotteet hankitaan itse omalla kustannuksella, ellei haavanhoidon arvioida kestävän yli 3 kuukautta.

  • Jokaisen haavan kohdalla arvioidaan, johtuuko haava perussairaudesta ja kuinka kauan haavan paraneminen kestää. Esim. diabeetikon kädessä oleva tapaturmaisesti aiheutunut haava/palkeenkieli ei automaattisesti oikeuta korvauksetta jaettaviin hoitotuotteisiin, vaikka perussairautena on diabetes.
  • Potilaan itse kustantamia hoitotuotteita ovat mm. kirurgisten hoitotoimenpiteiden jälkihoidossa käytettävät haavanhoitotuotteet, lääkinnälliset valmisteet ja hoitamisen yhteydessä käytettävät tuotteet kuten puhdistusaineet, poikkilakanat, esiliinat, tippasuojat, kertakäyttökäsineet ja vuodesuojat.
  • Itse hankittavia ovat myös normaaliin henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tuotteet kuten käsidesi ja kasvomaskit sekä perushoitoon liittyvät tuotteet kuten pesuvoiteet ja rasvat. 
  • Sinulla on myös mahdollisuus hakea ja saada perustoimeentulotukea suuriin hoito- tai tarvikekustannuksiin silloin, kun säästöt tai muu omaisuus eivät muodosta estettä etuudelle. Lisätietoa perustoimeentulotukeen liittyen voit saada Kelan toimeentulotuki sivustoilta tai esimerkiksi Terveyskylän haavatalon verkkosivuilta.

Maksuttomat hoitotarvikkeet osana pitkäaikaissairauden hoitoa

Maksuttomia hoitotarvikkeita jaetaan vain pitkäaikaisten sairauksien hoitoon. Haavanhoitotuotteita voidaan jakaa silloin, kun haavan syynä on lääketieteellisin perustein todettu pitkäaikainen sairaus, haavan syyhyn kohdistettu hoito toteutuu asianmukaisesti ja haavan paranemisen arvioidaan kestävän vähintään kolme kuukautta.

  • Sairauden hoitoon kuuluvien hoitotarvikkeiden jakelu perustuu yksilöllisesti määriteltyyn tarpeeseen, joka on kirjattu hoitosuunnitelmaan ja hoitotarvikelähetteeseen.
  • Maksuttomaan hoitotarvikejakeluun sisältyvät myös haavan teräväpuhdistamiseen ja hoitamiseen liittyvät tarvikkeet reseptillä kirjoitettavia lääkevalmisteita lukuun ottamatta. Maksuttoman hoitotarvikejakelun piiriin eivät kuulu ihonsuojana käytettävät tuotteet, haavahuuhteet, pumpulipuikot, puudutteet ja vuodesuojat.
  • Hoitotarvikejakelu edellyttää terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamaa kokonaisvaltaista hoidon arviointia ja haavan syyhyn kohdistuvaa hoidon toteutumista.
  • Sinulle ja tarvittaessa läheisellesi opastetaan tuotteiden käyttö. 
  • Hoitotarvikkeiden vastuullisessa käytössä painotetaan myös omaa vastuuta hoidon toteuttamisessa. Sinulla on vastuu tuotteiden oikeasta käytöstä ja hoitoon sitoutumisesta. 
  • Hoitotarvikkeiden ja -välineiden tilaamisesta ja noutamisesta saat tarkemmat ohjeet sinua hoitavalta ammattilaiselta tai omalta terveysasemaltasi. Terveysasemien yhteystiedot ja Hoitotarvikejakelun yhteystiedot löydät Oma Hämeen verkkosivujen kautta. 

Hoitosuunnitelma

Suunnitelmallisessa haavanhoidossa ja maksuttomien tarvikkeiden kriteerien täyttyessä (hoitajan tai lääkärin laatima hoitosuunnitelma) ensimmäisellä haavanhoitokerralla ja kontrollikäynnillä haavanhoitotuotteet ja sidostarpeet annetaan maksuttomasti hoitoyksiköstä. Hoitotuotteen vaihtuessa toimitaan samoin, kunnes varmistutaan, että uusi hoitotuote on toimiva. Tuotteet valitaan perustuotevalikoimasta n. 1kk tarpeeseen kerrallaan. Haavan perussyyhyn kohdentuvan hoidon (turvotuksenestohoito ja paineenkevennyshoito) tulee toteutua. Laskimoperäisessä ja muussa turvotuksesta johtuvassa haavanhoidossa asiakkaan on mahdollista saada turvotuksen estoon tarvittavat sidokset korvauksetta hoitotarvikejakelusta lääkärin/ sairaanhoitajan/ haavahoitajan päätöksellä. Vähäelastisia tukisidoksia voidaan antaa kaksi-neljä rullaa/ jalka/ 6kk.  

  • Haavanhoitotuotteiden sopivuutta arvioidaan hoidon alussa muutamien päivien seurantajakson aikana. Tämän jälkeen sopivaksi arvioidut tuotteet kirjataan osaksi hoitosuunnitelmaa, johon kirjataan myös haavahoidon seurannan taajuus ja toteuttajataho. 
  • Suunnitelman mukaiset haavanhoitotuotteet noudetaan oman terveysaseman  hoitotarvikejakelusta.  
  • Sairaalahoidon aikana hoitotarvikkeet annetaan sairaalasta. Alipaineimuhoidossa (esim. VAC) käytettävät laitteet luovutetaan lainaksi hoitovastuussa olevasta erikoisairaanhoidon yksiköstä. 

Ammattilaisen kirjaamasta hoitosuunnitelmasta on käytävä ilmi

  • lääkärin tekemä diagnoosi
  • hoidon toteutus
  • seurantasuunnitelma
  • hoidosta vastaava lääkäri ja hoitaja.

Lisätietoa:

Lue lisää haavanhoitotuotteista Käypä Hoito-sivustolta 

Lisätietoa haavan paikallishoitotuotteen valinnasta Terveyskylän Haavatalosta 

Lisätietoa haavanhoitotuotteista myös palvelupolun kohdissa Omahoito ja Haavan hoito. 

Tarvittaessa sinulle tehdään lähete erikoissairaanhoitoon. Erikoissairaanhoitoon lähetetään, jos haavasi syy on epäselvä, haavasi paraneminen pitkittyy, hoitoon tarvitaan erikoisosaamista tai erikoissairaanhoidossa toteutettavia tutkimuksia ja/tai toimenpiteitä. Vastaanotto tapahtuu useimmiten yhteisvastaanottomallin mukaisesti: haavasi hoitoa arvioivat erikoislääkäri ja haavahoitaja. Tarvittaessa yhteisvastaanotolla on useampi eri erikoislääkäri, jos tilanteesi arvioimiseksi tarvitaan moniammatillista näkemystä.

Erikoislääkärin vastaanotto määräytyy haavasi tyypin sekä mahdollisten perussairauksien mukaan:

  • Verisuonikirurgi arvioi vastaanotolla alaraajan valtimo- ja laskimoverenkierron ja valitsee sinulle sopivat tutkimukset ja hoidot. Alaraajahaavat syntyvät usein pitkään jatkuneen verenkiertohäiriön seurauksena ja verisuonikirurgiaa voidaan käyttää tarvittaessa alaraajojen verenkiertohäiriöiden hoitamiseen. Jos konservatiivinen hoito ei ole tuottanut toivottavaa hoitotulosta, niin voidaan harkita suonensisäisiä tai avotoimenpiteitä verenkierron korjaamiseksi. Tavoitteena on palauttaa normaali verenkierto ja mahdollistaa kudosten paraneminen.
  • Plastiikkakirurgin vastaanotolle ohjataan potilaat, joiden mahdollisesti katsotaan hyötyvän operatiivisesta hoidosta, kuten haavojen puhdistusleikkauksesta tai rekonstruktiivisesta eli korjaavasta kirurgiasta (esim. ihonsiirto).
  • Ihotautilääkärin vastaanotolla: Tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joiden haavan taustalla epäillään harvinaista syytä esim. ihovaskuliitti tai pyoderma gangrenosum. Tai jos haavan paraneminen ei edisty, vaikka kirurgisesti on hoidettu haavan paranemista estävät tekijät kuten laskimovajaatoiminta.
  • Sisätautilääkärin vastaanotolla: pääosin vastaanotolla tutkitaan diabeettisia haavoja.

Erikoislääkärin vastaanotolla kanssasi keskustellaan hoidon etenemisestä:

  • Kanssasi yhteistyössä keskustellaan, arvioidaan ja suunnitellaan tarvittavien toimenpiteiden kokonaisuus sekä tehdään päätös toimenpiteeseen etenemisestä.
  • Saat tietoa tarvittavista suunnitelluista toimenpiteistä, kuten esimerkiksi leikkauksesta, siihen liittyvistä riskeistä ja hyödyistä.
  • Kanssasi keskustellaan jatkohoidosta ja sen toteuttamisen erilaisista vaihtoehdoista.
  • Saat tiedon mahdollisesta toimenpiteeseen varatusta ajasta ja paikasta kutsukirjeellä.

Joissakin tilanteissa haavasi voi tarvita erikoissairaanhoidossa toteutettavia ns. erityistason palveluita. Tällaisia ovat esim. haavakeskuksen tuottamat moniammatilliset haavanhoidon palvelut, jalkatyöryhmän tuottamat moniammatilliset palvelut sekä joissakin tilanteissa leikkaushoito. Lisäksi jalkahoitajan palvelut voivat olla käytössäsi haavasi hoidossa. Erikoislääkärin vastaanotolla lääkäri ja asiantuntijahoitaja arvioivat tilanteesi yksilöllisesti ja saat tietoa ja ohjausta hoitosi etenemiseen liittyen.  

Lisätietoja erilaisista erityistason palveluista voit katsoa alla olevilta välilehdiltä.

Haavaasi voidaan hoitaa tarvittaessa myös haavakeskuksessa.

  • Sinut ohjataan haavakeskuksen hoidettavaksi erikoissairaanhoidon arvioinnin yhteydessä.
  • Haavahoitosi toteutetaan osastohoitona ja/tai polikliinisesti.
  • Haavakeskuksen vuodeosasto sekä jälkipoliklinikka toimivat kirurgian osaston 5 yhteydessä.
  • Haavakeskuksen palveluja tuottavat polikliinisesti haavahoitaja ja lääkäri -työpari tai tarvittaessa moniammatillinen haavatyöryhmä, jonka ammattilaiset suunnittelevat haavanhoidon kanssasi yksilöllisen tarpeiden mukaisesti.
  • Moniammatillisen haavatyöryhmän poliklinikan vastaanotot ovat torstaiaamuisin. Muuten jälkipoliklinikka toimii joka arkipäivä.

Kirurginen haavanhoito

Jos konservatiivisen hoidon avulla (ilman leikkaushoitoa tapahtuva hoito, kuten esim. paineenpoisto ja kompressiohoito) ei saavuteta toivottua hoitotulosta kohtuullisessa ajassa, voidaan hoitoa toteuttaa myös leikkaustoimenpiteen avulla eli kirurgisesti. Joissakin tapauksissa kirurgiseen hoitoon tullaan joskus myös ns. päivystyksellisesti, kun terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut tilanteesi vaativan nopeaa kirurgista toimenpidettä hoidoksi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi haavan tulehtuminen. Kirurgista hoitoa vaativia tilanteita voivat olla myös kirurgisesti haavan sulkemista vaativat tilanteet, kuten esim. tarve toteuttaa kirurgisesti ihonsiirre haavan umpeutumisen edistämiseksi. Lisäksi verisuonikirurgiset toimenpiteet voivat olla tarpeen haavasi paranemisen edistämiseksi.

Kirurgisen hoidon tarpeen arvioi aina lääkäri yksilöllisen tilanteesi mukaisesti ja kanssasi keskustellaan sinulle suunnitellusta toimenpiteestä. Saat lisätietoa vastaanotolla käydessäsi. Saat tarkemmat tiedot kutsukirjeitse: se sisältää tiedot vastaanottokäynnin tai toimenpiteen ajankohdasta.

Toimenpiteen jälkeen huomioitavaa:

  • Sairaalassaoloaikaasi vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi yksilöllinen kokonaisterveydentilasi, haavalle suoritettu toimenpide ja kotona toimenpiteen jälkeen saatavilla oleva arjen tuki.
  • Usein haavaan liittyvä toimenpide on ns. puhdistusleikkaus, jota ammattilainen kutsuu revisioksi.
  • Tämän toimenpiteen jälkeen voi olla tarve jäädä hetkeksi osastohoitoon. Leikkauksen jälkeen haavasi vaatii hoitoa ja osastolla seurataan haavasi paranemista. Kirurgi antaa yleensä ohjeet haavan hoidosta sekä seurannasta leikkauksen jälkeen. Tarvittaessa sinut ohjataan jatkohoitopaikkaan, jossa saat apua arjen askareista selviytymiseen sekä apua haavasi hoitoon.
  • Joskus haavaan liittyvä toimenpide voi olla myös haavan sulkemiseksi tehtävä ihonsiirretoimenpide. Saat tiedon hoitosi yksilöllisestä etenemisestä ja seurannasta sinua hoitavalta lääkäriltäsi sekä hoitajalta.
  • Usein toimenpiteen jälkeen liikkuminen omin jaloin ei ole mahdollista: liikkuminen tapahtuu pyörätuolin avulla ja jos toimenpide, ihonsiirre tms. on toteutettu jalkasi alueelle, se tulee pitää kohoasennossa suositusten mukaisen ajan. Saat tarkemmat ohjeet terveydenhuollon ammattilaiselta. Usein liikkuminen on rajoitettua noin 5 -7 päivän ajan toimenpiteen jälkeen.
  • Jos vointisi ja yksilöllinen tilanteesi sallivat, voi toimenpiteen jälkeen olla mahdollista myös kotiutua saman päivän aikana. Tällöin haavasi paranemista seurataan haavakeskuksen jälkipoliklinikalla:  Ensimmäinen seurantakäynti on jo muutaman päivän päästä toimenpiteestä.
  • Joissakin tilanteissa fysioterapia voi olla tarpeen kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Haava voi vaikuttaa lihaksiin, niveliin tai hermoihin ja fysioterapia voi olla tarpeen kuntoutumisesi tukemiseksi. Fysioterapian avulla voidaan palauttaa raajasi liikkuvuutta ja voimaa. Tarvittaessa saat ohjeet fysioterapeutilta osastolla ennen kotoitumistasi.

Seurannan toteutus

Säännöllinen seuranta on tärkeää, jotta saat haavasi paranemisvaiheen mukaisia hoito-ohjeita ja haavanhoitotuotteita, mikä edistää paranemista.

  • Haavasi paranemisen seuranta suunnitellaan yhdessä kanssasi haavanhoidon yhteydessä ja kirjataan hoitosuunnitelmaan.
  • Hoitosuunnitelmassa määritetään seurannan sykli ja taho, joka seurantaa toteuttaa.
  • Kotona tehtävien palveluiden mahdollisuuden arvioimiseksi ole yhteydessä Oma Hämeen Ikäihmisten asiakasohjaukseen
  • Hoitaja päivittää tarvittaessa hoitosuunnitelman seurantakäyntien aikana.
  • Haavan paranemisen edetessä omahoidon osuus kasvaa ja seurantakäyntien väli pitenee. Voit kuitenkin aina tarpeen mukaan olla yhteydessä haavaasi hoidosta vastaavaan tahoon esim. terveysasemallesi.

Hakeudu päivystyksellisesti hoitoon, jos:

  • Haavalla on vakavan haavatulehduksen merkkejä: ympärille on levinnyt punoitusta, haavan alueella on kuumotusta, turvotusta tai kovaa kipua ja sinulla on kuumetta.
  • Voimakas haavakipu tai kivun luonteen äkillinen muuttuminen

Hakeudu hoitoon myös seuraavissa tilanteissa:

Jos tarvitset terveydenhuollon ammattilaisen apua tilanteesi arvioimiseksi, soita valtakunnalliseen päivystysapunumeroon 116117. Sama numero toimii koko Suomessa ja puhelu ohjautuu soittajan sijainnin mukaan lähimpään palveluun.

  • Jos sairastat diabetesta tai valtimotautia,  tulee hoitoon hakeutua viimeistään kahden viikon jälkeen haavan syntymisestä.
  • Sinulla on haavakipua, jota et saa omatoimisesti hallintaan.
  • Haju on lisääntynyt haavalla.
  • Haavan ympäristö punoittaa.
  • Haavasta tulee märkäistä eritystä.
  • Jos omalla hoidolla haava ei osoita selkeitä paranemisen merkkejä.

Tuen ja palveluiden tarpeen kartoittamiseksi ole yhteydessä palveluohjaajaan. Voit saada apua esimerkiksi kotiin haavan tukisidoshoidon toteuttamiseksi.

Ikäihmisten asiakasohjaus / Oma Häme

Kotihoito / Oma Häme

Jos sinulle on lääkärin toimesta arvioitu hoitotarvikkeiden saamiseksi lähete, voit katsoa hoitotarvikkeisiin liittyen Palvelupolun kohdasta haavanhoitotuotteet ja tavikkeet  tai Oma Hämeen verkkosivuilta kohdasta hoitotarvikejakelu.

Arjessa on tärkeää myös jalkojen omahoito ja jalkojen suojaaminen uusien haavojen ennaltaehkäisemiseksi.

Lisätietoa jalkojen suojaamisesta ja haavojen ennaltaehkäisystä Terveyskylän Haavatalosta

Terveydentilaasi tukevat terveelliset elämäntavat ovat tärkeä osa myös haavanhoitoa. Terveydentilaasi tukevilla elämäntavoilla voit ennaltaehkäistä myös haavan uusimista. Tukea terveellisten elämäntapojen tukemiseen löydät esimerkiksi Oman elämäntapamuutoksen palvelupolultamme.

Lue lisää  arjen tukimuodoista alla olevilta välilehdiltä.

Arkea haavan kanssa voi helpottaa kokemusten jakaminen toisen vastaavaa kokeneen kanssa. Vertaistuen avulla voit saada lisää tietoa ja vinkkejä arkeen sekä tukea ja toivoa vaikeissakin tilanteissa.

Vertaistukea ja arkeasi tukevaa toimintaa voit löytää esimerkiksi seuraavista:

Etsi vertaista - hakukone /Vertaistalo.fi

Olka-toiminnan vertaistukisovellus TOIVO

Lähellä.fi

Lue lisää vertaistuesta Terveyskylän Haavatalosta

Haavanhoidossa on tärkeää noudattaa ammattilaiselta saatuja ohjeita esim. haavanhoitotuotteiden ja tarvikkeiden käytön suhteen. Hoidossa on tärkeää myös säännöllinen suihkutusmahdollisuus, kodin puhtaus ammattilaisen ohjaamalla tavalla. Kysy neuvoa ammattilaiselta, jos koet tarvitsevasi taloudellista tukea haavanhoidon toteuttamiseen tarvittavien välineiden tai tuotteiden hankintaan.

Mahdollisia tukimuotoja voivat olla esimerkiksi:

  • Sinulla on mahdollisuus hakea ja saada perustoimeentulotukea suuriin hoito- tai tarvikekustannuksiin silloin, kun säästöt tai muu omaisuus eivät muodosta estettä etuudelle. Lisätietoa perustoimeentulotukeen liittyen voit saada Kelan toimeentulotuki sivustoilta.
  • Haavaa sairastavan potilaan omaishoidon tuki
  • Kelan tuki sairauskustannuksiin ja hoitotarvikkeisiin
  • Kelan eläkkeensaajan ja yli 16-vuotiaan vammaistuki toimintakyvyn pitkäaikaisen alenemisen johdosta
  • Täydentävä ja ennaltaehkäisevä toimeentulotuki.
  • Tarvittaessa voit olla yhteydessä sosiaalihoitajaan itsellesi sopivien tukimuotojen selvittämiseksi.

Lisätietoa voita katsoa myös harkinnanvaraista toimeentulotukea tarvitsevan palvelupolulta.

Lue lisää haavaa sairastavan sosiaaliturvasta Terveyskylän Haavatalon sivuilta.

Tapaturmaisten haavojen sekä haavan uusiutumisen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää kartoittaa tarve apuvälineisiin, jotka tukevat arkeasi kotona. Apuvälineitä voit tarvita esim. liikkumisen avuksi (pyörätuoli, kyynärvauvat) tai esimerkiksi turvotuksenhoitoon tarvittavat tukisukat. Oikeanlaisten tukisukkien valintaan ja hankintaan saat apua ja ohjausta terveydenhuollon ammattilaiselta.

Lisätietoa apuvälinepalveluista Oma Hämeen sivustolla

Kotihoidon palvelujen avulla pyritään tukemaan kotona asumisesi mahdollisuuksia arjen toimissa tukemalla sekä erilaisin kotihoidon palveluin. Sinulla voi olla kotihoidon palvelut käytössäsi, jolloin myös haavanhoitoon liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä omaan hoitajaasi. Kotihoidon palvelun tarvetta arvioidaan Ikäihmisten