Oma Hämeen aikataulu

Maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanon valmistelu on lopetettu 8.3.2019, kun hallitus ilmoitti lakien kaatumisesta ja hallituksen erosta. Lue lisää Alueuudistus.fi-sivuilta.

  1.1.2021

  Sosiaali- ja terveydenhuollon ja muiden maakunnan palvelujen järjestäminen siirtyy maakunnan vastuulle.

  2019 – 2020

  Väliaikaishallinto aloittaa toimintansa.

  Ensimmäisten maakuntavaalien tarkka ajankohta selviää, kun eduskunta on päättänyt maakunta- ja sote-uudistuksen lainsäädännöstä.

  Maakuntavaltuustot ja maakunnat järjestäytyvät.

  Heinäkuu 2017 – joulukuu 2018

  Maan hallitus päätti uudesta aikataulusta maakunta- ja sote-uudistukselle 5.7.2017 ja kesäkuussa 2018. Kanta-Hämeessä maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu jatkuu pidennetyn esivalmisteluvaiheen ajan Hämeen liiton hallinoiman Oma Häme -hankkeen jatkona. Väliaikainen valmistelutoimielin toimii valmisteluhankkeen ohjausryhmänä.

  Kevät 2017

  Vuoden 2017 alkupuolella valmisteltiin väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamista, maakuntauudistuksen työryhmät työskentelivät ja sote-toimintaohjelma käynnistettiin. Maakunnan väliaikaishallinnon piti alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan 1.7.2017.

  Sote- ja maakuntauudistusta koskeva lakiesitys annettiin eduskunnalle 2.3.2017.

  Sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapautta koskeva lakiesitys annettiin eduskunnalle 9.5.2017.

  Syksy 2016

  Ensimmäisen aallon sote-työryhmät viimeistelivät loppuraporttinsa. Toisen aallon työryhmissä käsiteltiin muun muassa suun terveydenhuoltoa, vammaisten palveluita, terveydenhuollon integraatiota ja sosiaalipäivystystä.

  Maakuntauudistuksen valmisteluryhmän työ eteni. Tehtävien siirron osalta aloitettiin kartoitustyö ja suunnittelu jatkui.  Perustettiin sisältötyöryhmät valmistelemaan aluekehitystä ja kasvupalveluita, maankäyttöä, ympäristöä ja liikennettä, maaseutuasioita sekä pelastusta ja varautumista.

  Sote- ja maakuntauudistuksen lainsäädäntö oli lausuntokierroksella syys-marraskuussa 2016. Oma Häme valmisteli lausuntopohjat, jotka löytyvät Aineistot-sivulta.

  Kevät-kesä 2016

  Keväällä 2016 valmistui sote-työryhmien väliraportti.

  Maakuntauudistuksen valmisteluryhmä kokoontui ensimmäisen kerran kesäkuussa 2016. Tarkempi työsuunnitelma laadittiin elokuussa 2016.

  Kesäkuun lopulla maan hallitus julkisti sote-uudistuksen ja maakuntien perustamisen alustavat lakiluonnokset.