Navigointivalikko

Ohje äidinmaidon pakastajalle

Äidinmaidon pakastamisohjeita kotipakastajalle

Pakastamisastiat

Pakasta maito pakastukseen tarkoitettuihin muoviastioihin. Jos käytät valmiiksi steriloituja Infa-kertakäyttöpullojen muovipusseja, on haju- ja makuhaittojen estämiseksi syytä suojata maitoerä
vielä toisella pakkauksella. Pese monikäyttöiset pakastusastiat hyvin, ja huuhtele keitetyllä
vedellä.

Pakastaminen

Lypsä äidinmaito hyvin puhdistettuun ja keitettyyn astiaan, jäähdytä ja pakasta. Saman päivän aikana lypsettyjä maitoeriä voi yhdistää kylmänä. Mikäli maidon eritys on runsasta, lypsä maito suoraan pakastamisastiaan, jäähdytä ja pakasta välittömästi.

Pakasteessa (-18 ºC tai kylmemmässä) äidinmaito säilyy kolme kuukautta. Älä pakasta äidinmaitoa uudelleen jos se on välillä päässyt sulamaan.

Sulattaminen

Sulata äidinmaitopakaste huoneenlämmössä lämpimässä vesihauteessa. Sulattamisen jälkeen 
maito säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, jos jääkaapin lämpötila on alle +5 ºC.
Sulatetun äidinmaidon ulkonäkö ja tuoksu poikkeavat jonkin verran tuoreesta äidinmaidosta, mutta silti se on ehdottomasti arvokkaampaa kuin mitkään äidinmaidonvastikkeet tai 
maitoseokset.

Käyttö

Noudata mitä suurinta huolellisuutta käsien ja rintojen puhtaudessa maitoa käsitellessäsi. Tällöin 
äidinmaitoa ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä, mikäli se on pakastettu pieniin kertakäyttöisiin
pakkauksiin.

Isommista, useampien lypsykertojen maitoeristä maitoa käytettäessä se on syytä pastöroida ennen 
käyttöä. Maitopullo laitetaan kattilaan kylmään veteen niin, että maito- ja vesiraja kattilassa
ovat samalla tasolla. Maitopullo nostetaan pois kattilasta silloin,kun vesi alkaa kiehua (n. +80ºC)

Jos Sinulla on rintamaitoa yli oman tarpeen, ota yhteyttä äidinmaitokeskukseen tai synnytysvuodeosastolle. Rintamaito on erittäin tärkeää keskosille ja sairaille lapsille.