Muutoksen tekijät muutoksessa – Oma Hämeen maakuntavalmistelun alasajo

Suomen itsenäisyyden historian suurimman hallinnollisen uudistuksen valmistelu on päättynyt. Maakunta- ja sote-uudistuksessa oli tarkoitus perustaa uudet maakunnat, uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä siirtää maakunnille uusia tehtäviä. Uudistuksen oli tarkoitus tulla voimaan 1.1.2021 alkaen.

Vuonna 2015 tulille pannun uudistuksen päätöksenteko törmäsi tavan takaa sisällöllisiin, poliittisiin ja perustuslaillisiin ongelmiin, vaikka valmistelu maakunnissa olikin etenemässä suorastaan oivallisesti. Vuoden 2019 alkaessa uudistuksen toteutumisen mahdollisuudet alkoivat näyttäytyä yhä ohuemmilta.

Peli puhallettiin lopulta poikki 8.3. ja hallitus erosi. Valtiovarainministeriön viesti maakuntavalmistelijoille valtionhallinnossa ja maakunnissa on tämän jälkeen ollut yksiselitteisen selkeä. Valmistelu ajetaan tomerasti ja määrätietoisesti alas.

Tavoitteet viime vuosina tehdyn työn parhaasta mahdollisesta hyödyntämisestä puhumattakaan valmistelun jatkamisesta – tai edes siltaamisesta – seuraavalle hallituskaudelle näyttävät jäävän toteutumatta. Tilannetta ei lainkaan helpota se, että maassa ei ole kuukausiin toimintakykyistä, poliittista enemmistöhallitusta, joka voisi linjata tekemisiä ja rahankäyttöä.

Maakuntavalmistelun nousu ja uho

Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen maakunnalliset ensi askeleet Kanta-Hämeessä otettiin Hämeen liiton maakuntahallituksen pöydän ympärillä jo vuonna 2012 käynnistämällä pienimuotoinen sote-selvitys maakunnallisesta palvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta. Alustavalle valmistelulle perustettiin jatkohankkeita, jotka nimettiin erinomaisen kekseliäillä otsikoilla ”Sote II” ja ”Sote III”.

Kanta-Hämeen Sote III -hankkeella oli jo tukenaan Sipilän hallituksen ohjelman linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistamisesta valtakunnallisesti 18 maakuntaan perustuvalla rakenteella. Valmistelu rahoitettiin edelleen Hämeen liiton, maakunnan kuntien ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin talkoovoimin. Ensimmäinen kokoaikainen työntekijä, projektikoordinaattori Marjo Lindgren palkattiin 2015. Sote-muutosjohtaja Jukka Lindberg astui riviin keväällä ja maku-muutosjohtaja Matti Lipsanen syksyllä 2016. Valmistelulle annettiin oivallisesti käyttöön istunut nimi ”Oma Häme”.

Maakuntien sote-valmistelu oli alkuvaiheessa hyvin eritasoista, riippuen kuntien aktiivisuudesta ja halukkuudesta rahoittaa työtä. Kanta-Häme lienee ollut Hämeen liiton tarjoamalla alustalla hyvinkin hyvää keskitasoa.

Ratkaiseva käännekohta valtakunnallisessa valmistelussa osui kesäkuun loppuun 2017. Uudistuksen lainsäädännön ytimen maakunta-, rahoitus-, järjestämis- ja voimaanpanolakeineen (sittemmin tunnettu myös Maku1-lakipakettina) oli tarkoitus tulla voimaan 1.7.2017, jolloin maakuntavaalit olisi pidetty presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä tammikuussa 2018 ja palvelujen järjestämisvastuu olisi siirtynyt maakunnille 1.1.2019.

Perustuslakivaliokunnan (ensimmäisen!) kriittisen lausunnon seurauksena uudistuksen aikataulua kuitenkin siirrettiin vuodella eteenpäin. Valmistelun jatkuvuuden varmistamiseksi valtio pyysi maakunnan liittoja jatkamaan valmistelua. Erittäin nopealla lisäbudjettimenettelyllä valmisteluun osoitettiin merkittävä valtion rahoitus juhannuksen jälkeisellä viikolla 2017. Tässä vaiheessa valtion taholta sitouduttiin tiukasti uudistuksen toimeenpanon valmisteluun – ilman voimassa olevaa lainsäädäntöä. Kuntien vapaaehtoisesta harjoituksesta tuli valtion ohjaamaa ja rahoittamaa.

Loppu onkin historiaa.

Valmistelijat jatkuvassa muutoksessa

Oma Häme -valmistelussa, Hämeen liiton palveluksessa, on ollut enimmillään 26 työntekijää vuonna 2018. Luvussa ovat mukana Oma Hämeen yleisvalmistelijat, ICT-valmistelijat, muutosagentit, kärkihankkeen valmistelijat sekä sote-koordinaattori.

Yksimielisen tarkkailijakunnan arvioiden mukaan Oma Hämeeseen valikoitui erittäin korkeatasoinen joukko kehittäjiä ja uudistajia. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun eivät välttämättä hakeutuneet muodollisilta asemiltaan maakunnan kovimmat tekijät. Kehitykselle myönteisimmät ja eteenpäin katsovimmat kylläkin.

Osaava, innokas ja nuorekas ryhmä kasvoi tehtävänsä mukana. Uudistuksen maalin siirtyessä kerta toisensa jälkeen sekä sivu- että syvyyssuunnassa valmistelijoilta vaadittiin lähes epäinhimillistä epävarmuuden sietokykyä ja uskoa tulevaisuuteen.

Oma Häme -tiimiä on ollut osaltani aivan järjettömän hienoa johtaa muutoksen ja uudistuksen aallonharjalla. Nyt valmistelua ajetaan alas ja viimeisetkin työsuhteet päättyvät näillä näkymin 30.6.2019. Valmistelijat palaavat lähtöorganisaatioihinsa tai muihin tehtäviin. Monen silmissä olen ollut havaitsevinani haikeutta – historialliset sankariteot jäivät sittenkin tämän harjoituksen osalta tekemättä. Siivoamme jäljet ja sammutamme valot.

Ei kaikkein kiitollisin tehtävä intohimoisille kehittäjille ja muutoksen tekijöille.

Matti Lipsanen
Matti Lipsanen

Muutosjohtaja, 050 506 0697, matti.lipsanen@hame.fi

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun