Tulevan maakunnan organisaatiomalli rakentuu Kanta-Hämeessä

Oma Häme on julkaissut ensimmäisen luonnoksen tulevan maakunnan organisaatiomallista. Tavoitteena on, että organisaatiosta on tämän vuoden lopulla valmiina ehdotus, jonka uusi maakuntavaltuusto saa käsiteltäväkseen lokakuisten vaalien jälkeen. Uusi maakunta aloittaa toimintansa 1.1.2020.

Luonnoksesta keskusteltiin eilen Hämeenlinnassa seminaarissa, johon osallistui poliittisia päättäjiä, maakunnan eri organisaatioiden edustajia sekä järjestöjen ja henkilöstön edustajia. Sitä ennen luonnoksesta on käyty keskustelua maakuntahallituksessa ja väliaikaisessa valmistelutoimielimessä (VATE).

– Maaliskuussa luonnos lähtee lausunnoille kuntiin, kuntayhtymiin ja muihin organisaatioihin, joista maakuntaan siirtyy henkilöstöä. Keskustelun aika on nyt, ja toivomme, että saamme seminaarissa kuultujen kommenttien lisäksi runsaasti palautetta eri puolilta Kanta-Hämettä, sanoo muutosjohtaja Matti Lipsanen.

Organisaatiomallin vastuuvalmistelijana toimii projektipäällikkö Marjo Lindgren Oma Hämeestä. Hänen mukaansa maakunnan toimintaympäristö eroaa merkittävästi kunnasta tai kaupungista.

– Nyt keskustelussa on ohjausmalli, joka on ns. hybridimalli. Siihen sisältyy maakuntavaltuuston koordinoivat valiokunnat, vahva maakuntahallitus sekä päättävät lautakunnat. Maakunnan elinehto on, että poliittisten päättäjien, viranhaltijoiden ja asukkaiden välillä on yhteinen ymmärrys ja luottamus. Hybridimallissa on perinteisempiä malleja enemmän paikkoja vuorovaikutukselle, Lindgren toteaa.

Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla. Kuva päivitetty 23.2.2018.

Esitys hybridimallista, päivitetty 23.2.2018

Kanta-Hämeen maakunta

  • Maakuntavaalit järjestetään 28.10.2018. Vaaleilla valitaan 59-jäseninen maakuntavaltuusto.
  • Uuteen maakuntaan siirtyy yli 6 000 työntekijää.
  • Maakunnan poliittiseksi ohjausmalliksi on luonnosteltu hybridimallia, jossa on maakuntavaltuuston ja -hallituksen lisäksi neljä maakuntavaltuuston valiokuntaa ja neljä lautakuntaa.
  • Maakuntakonserniin on suunnitteilla 1-2 maakunnan liikelaitosta.

Lisätietoa:

Marjo Lindgren
projektipäällikkö, Oma Häme
p. 046 922 6643

Matti Lipsanen
muutosjohtaja, Oma Häme
p. 050 506 0697

Jukka Lindberg
muutosjohtaja, Oma Häme
p. 040 595 0631

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun