”Valinnanvapauslain korjausten ympärillä ollaan pelottavan hiljaa”

Joulukuun puolivälissä annettiin yli 700 lausuntoa valinnanvapauden lakiesityksestä. Joulun alla hallitus kuuli osan lausuntokierroksella annetusta kriittisestä palautteesta ja lupasi korjata esitystä erikoissairaanhoidon osalta. – Sen jälkeen on ollut pelottavan hiljaista, toteaa muutosjohtaja Jukka Lindberg, joka peräänkuuluttaa juuri nyt käytävää aktiivista keskustelua.

– Erikoissairaanhoidon asiakasseteliin liittyvät hallituksen linjaukset ovat vain osaratkaisu. Ne eivät missään nimessä riitä toimivan valinnanvapausmallin rakentamiseen ja lain järkevään toimeenpanoon maakunnissa, Lindberg toteaa.

Pääosa lausunnon antaneista arvioi, että sote-uudistuksen keskeiset tavoitteet, kuten palvelujen yhdenvertainen saatavuus, matala kustannuskehitys ja kustannustehokkuus eivät toteudu. Huolissaan ollaan myös palveluintegraation toteutumisesta. Asiakasseteli arvioidaan liian laajaksi eikä se anna maakunnalle riittäviä ohjaus- ja vaikutusmahdollisuuksia järjestämisvastuun toteuttamiseksi.

– Maakunnista löytyy ratkaisuehdotuksia sekä näkemystä siihen, miten valinnanvapauslakia voidaan parantaa, jotta haluttuihin tavoitteisiin päästään. Lain saaminen toimivaksi edellyttää tiettyjen pykälien kirjoittamista uudelleen. Aika käy kuitenkin vähiin. Keskustelun aika on nyt, Lindberg sanoo.

Muutosjohtaja Jukka Lindberg ja maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Hämeen liitosta julkaisivat perjantaina ehdotuksensa valinnanvapauslakiin tarvittavista muutoksista.

Lisätietoja:

Jukka Lindberg
muutosjohtaja, Oma Häme
p. 040 595 0631
jukka.lindberg@hame.fi

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun