Kanta-Hämeen ensimmäinen perhekeskus aloitti toimintansa Janakkalassa

Janakkalassa on aloittanut toimintansa Kanta-Hämeen ensimmäinen perhekeskus. Perhekeskusten toimintamallia kehitetään hallituksen LAPE-kärkihankkeessa ja lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa. Tarkoituksena on, että jokaiseen kuntaan tulee perhekeskus.

– Hankkeen aikana määritellään yhdessä, millainen perhekeskuksen toimintatapa on. Janakkalan perhekeskus esittelee yhden toimintatavan. Perhekeskukset voivat olla eri kunnissa hiukan erityyppisiä, mutta niissä on kuitenkin tarkoitus olla joka puolella maakuntaa jokin tunnistettava, yhteinen seikka, sanoo LAPE-muutosagentti Jari Pekuri Oma Hämeestä.

Janakkalan perhekeskuksessa toimintaa aloiteltiin pikkuhiljaa syksyn mittaan. Turengin terveysasemalla sijaitsevan keskuspaikan lisäksi perhekeskuksen palveluja on saatavilla Tervakosken terveysasemalla sekä mm. kouluilla ja päiväkodeissa.

– Olemme tiivistäneet yhteistyötä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisten kesken, ja uusien yhteistyötapojen avulla teemme palveluista entistäkin vaikuttavampia. Panostamme erityisesti ennaltaehkäisevään toimintaan, kertoo Janakkalan kunnan sivistystoimen kehittämispäällikkö Jaana Koski, joka vastaa perhekeskuksen toiminnasta.

Janakkalan perhekeskuksessa on tarjolla monipuolisia palveluja lapsille, nuorille ja perheille. Perhekeskus on tarkoitettu kaikenlaisille perheille – ensimmäistä lastaan odottavista perheistä niihin perheisiin, joissa on yksikin alle 18-vuotias nuori. Perhekeskuksen palvelut ovat vapaaehtoisia, luottamuksellisia ja maksuttomia.

Uudenlaista palvelua tarjoavat perhekeskuksen palveluohjaajat, jotka auttavat perheitä löytämään juuri heille sopivan, oikean tukimuodon. Muut työntekijät jatkavat entisissä töissään, mutta toimintakulttuuria kehitetään.

– Tavoitteenamme on, ettei perheiden tarvitse juosta päällekkäisissä palveluissa, vaan toiminta on selkeämpää ja kokonaisvaltaisempaa, Koski toteaa.

Kuva Janakkalan perhekeskuksesta

Kuvassa: Kanta-Hämeen LAPE-hankkeesta projektipäällikkö Satu Raatikainen ja muutosagentti Jari Pekuri sekä Janakkalan kunnan sivistystoimen kehittämispäällikkö Jaana Koski.

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

1Kommentti
  • LAPE:n perhekeskusmalli on yhdessä tekemistä • Oma Häme
    Posted at 10:37h, 12 joulukuun Vastaa

    […] kääntää katseen Kanta-Hämeessä tehtyyn perhekeskuskehittämistyöhön, voi todeta, että Janakkalan kunnassa perhekeskus on toiminut tätä kirjoittaessa jo yli vuoden. Mallin rakentamiselle on luotu virkamiesten ja […]

Osallistu keskusteluun