Vuosi lisää

Kuluneen elokuun aikana Oma Häme -valmistelussa käynnistettiin sovittautuminen sote- ja maakuntauudistuksen uuteen valtakunnalliseen aikatauluun. Useissa yhteyksissä todettiin:

– Saimme vuoden kaivattua lisäaikaa.

– Se ei merkitse ylimääräistä aikaa, vaan parempia toteuttamismahdollisuuksia uudistukselle.

– Ehdimme valmistautua muutokseen vielä perusteellisemmin.

Ja kuultiin sellaisiakin lauseita, että

– Nyt voimme selviytyä!

Kenties vähän vähemmän kuului kuitenkin tätä erityisesti muutoksessa mukana olevan henkilöstön näkökulmasta keskeistä virkettä:

– Vuosi lisää epävarmuutta.

Kaksitoista kokonaista kuukautta kauemmin työntekoa ilman selvää tietoa tulevasta. Vielä vuosi enemmän odottamista, kunnes kukin saa vastauksen siihen tärkeimpään kysymykseen:

– Miten minun käy?

On se tärkeä kysymys. On inhimillistä, että muutos aiheuttaa huolta tulevasta. Muutos on usein juuri siirtymistä varmemmasta nykyhetkestä epävarmempaan tulevaisuuteen. Kielitoimiston sanakirjan mukaan epävarma merkitsee pettävää, epäluotettavaa, epävakaista, kyseenalaista, epäiltävää, epäilevää, epäröivää, empivää, neuvotonta, arkaa…

– Vuosi lisää – apua!


Projektiassistentin työhaastattelussa huhtikuussa 2016 minulta kysyttiin, mitä ajattelen epävarmuudesta. Vastasin jotakin tähän tapaan:

– Epävarmuus on vallitseva olotila.

Niin se kai on, että epävarmuus kuuluu työelämään. Organisaatiouudistukset ja yt:t. Digitalisaation mahdollisuudet. Muuttuvat työkulttuurit ja -välineet. Epävarmaa, epävarmaa, epävarmaa.

En minä niin varma ole, enkä kovin hyvä sietämään epävarmuutta. En ole niin elämyshakuinen, tai ihan jatkuvasti ihan kaikesta uudesta innostuva. Joskus on ihan kiva, että asiat ovat tuttuja ja turvallisia.

Mutta työhaastattelussa vastataan mitä vastataan ja käytäntö opettaa. Ja kaikenlaista tässä noin puolentoista vuoden assistentin työn aikana olen oppinut. Vaikkapa maan hallituksen suunnitelmien varmuudesta ja epävarmuudesta.


Yhtenä viestinä erityisesti ministeriöiden suuntaan Oma Häme -valmistelussa on ollut, että kyllä me uudistus täällä Kanta-Hämeen maakunnassa hoidetaan, kunhan asiat valtakunnallisesti etenevät. Nyt viestimmekin varmasti ja vakaasti joka suuntaan:

– Oma Häme -valmistelu jatkuu.

Se on tällä hetkellä varmaa.

Entä auttaisiko se, jos toisinaan ajattelisi, että vuosi lisääkin varmuutta? Varmuutta esimerkiksi siitä, että tulevan maakunnan toiminnan käynnistyessä ainakin kaikkein välttämättömimmät asiat (kuten henkilöstön kannalta palkanmaksu) pelaavat. Vuosi lisäaikaa muun muassa henkilöstö-, talous-, hallinto-, sopimus- ja tila-asioiden valmistelulle. Vuosi lisää varmuutta, varmuutta, varmuutta.

– Vuodessa nuori puun taimi saattaa kasvaa metrin pituutta.

– Ja mitä pieni lapsi samassa ajassa oppiikaan!


Lue alueuudistus.fi-sivujen Muutoksessa-blogista, mitä lisävuosi merkitsee valtakunnallisesti muun muassa kasvupalvelujen ja pelastustoimen uudistuksissa.

Leena Rantala
Leena Rantala

Projektiassistentti

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun