Maakuntajohtajan blogi: Muutosvalmistelu ei pysähdy

Kesä kääntyy vääjäämättä kohti syksyä. Viimeisetkin ruskettuneet lomalaiset on pian saatu pyydystettyä takaisin sorvin ääreen. Kesät tapaavat olla uutisvirran suhteen niukkaa aikaa, mutta tänä vuonna tilanne oli toinen. Poliittista draamaa nähtiin sen verran, että uutisilla olisi helposti korvannut keskipaksun kesälomadekkarin. Kesäkuinen hallituskriisi oli terve muistutus siitä, että politiikassa yllättävätkin juonenkäänteet ovat mahdollisia. Kriisiä seurannut maan hallituksen päätös sote- ja maakuntauudistuksen lykkäämisestä vuodella tuntui hämmentävältä sekin, vaikka tuo vaihtoehto ennakkoon toki tiedettiin mahdolliseksi. Olimme jo arvailleet vaalien lykkääntyvän, mutta vuoden mittaista lisäaikaa harva sentään osasi ennustaa.

Mitä tämä syntynyt tilanne tarkoittaa Hämeen liiton ja hämäläisen maakuntavalmistelun kannalta?

Liitto organisaationa sai vuoden lisäaikaa. Toimintamme kuntayhtymänä jatkuu muutosvalmistelun rinnalla vielä vuoden 2019. Liiton perusrahoitus korjataan takaisin kuntien talousarvioihin suunnitelmavuodelle 2019, josta se aiemmin oli jo ehditty poistaa. Hoidamme vastuullamme olevat lakisääteiset- ja muut tehtävät vielä vuoden 2019 kuten tähänkin saakka.

Toimitilakysymystä pohditaan niin Hämeessä kuin monessa muussakin maakunnassa. Tilakysymys on lisääntyvän väen myötä ratkaistava, mutta ratkaisusta tekee hankalan se, että uudistuksen lainsäädännöllinen pohja on pitkään vielä ilmassa. Toisin sanoen kiinteistöjen myymistä ja ostamista on vaikeaa ajatella tilanteessa, jossa uudistuksen lopullinen muoto ja aikataulu ovat epäselvät. Varaudummekin jonkinlaiseen vuokratilaratkaisuun viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Muutosvalmistelu jatkuu maakuntaliitossa perustehtävien rinnalla. Valtiovarainministeriön väki on viimeiset viikot kiivaasti valmistellut kesäkuussa annetun lisäajan huomioon ottamista valtion ensi vuoden budjetissa. Budjettivalmistelu on oma – kovasti poliittinenkin – prosenssinsa, jonka vuoksi ennakkoon on mahdotonta tehdä lopputulokseen liittyviä sitoumuksia tai lupauksia. Valmistelu maakunnissa on kuitenkin samaan aikaan täysin riippuvaista sille myönnettävästä valtion  rahoituksesta. Näin ollen odotamme rahoituksen säilyvän katkeamattomana. Muutosrahoitusta ei myöskään voi jäädyttää jonkin muutosvaiheen tasolle, vaan rahoituksen tarve kasvaa luonnollisesti samassa tahdissa kuin muutosvalmistelukin kasvaa ja vahvistuu. Maan hallituksen tuki tarvitaan työlle, jonka hallitus itse on käynnistänyt. Muutoksen omistajalta on lupa odottaa kovinta sitoutumista yhteiseen hankkeeseen.

Yksilötasolla arvelen muutoksen vaikuttavan siten, että lakkaavissa organisaatioissa (maakuntaliitoissa, ELY:issä, TE-toimistoissa ja sairaanhoitopiireissä) moni miettii parhaillaan myös oman työuransa seuraavia siirtoja. Joku oli ehkä ehtinyt suunnitella eläköitymistä muutoksen kanssa samaan tahtiin, ja joutuu nyt arvioimaan tilannetta uudelleen. Vastaavasti määräaikaisissa tehtävissä työskenteleville lisävuosi saattaa joissakin tapauksissa merkitä lisäaikaa nykyiseen pestiin.

Vaikka moni asia on vielä epävarma, on Hämeen liitossakin selvää kuitenkin se, että uusia työkavereita saamme taloon yhä kiihtyvää tahtia. Iloitsemme mm. ICT-valmisteluun saaduista tuoreista voimista ja valmistaudumme käynnistämään useamman henkilön rekrytointeja lähiviikkoina. Muutosvalmistelu ei lisävuoden vuoksi todellakaan pysähdy, tekemisen tahti vain kiihtyy kaiken aikaa. Meillä ei ole odotettavissa minkäänlaista suvantovaihetta, vaan uutta aikataulua kuvaisin ennemmin ilmaisulla ”nyt tästä on mahdollista selvitä”. Alkuperäinen aikataulu sisälsi katteetonta optimismia.

Terveessä optimismissa ei sen sijaan ole mitään vikaa – päinvastoin. Toivotankin aurinkoista alkusyksyä!

Ja lopuksi vielä rapumaakunnan muistutus: Syökää rapua!

Anna-Mari Ahonen
maakuntajohtaja
Hämeen liitto

 

Hämeen liitto
Hämeen liitto
Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun