Agenttien matkassa: Diamonds Are Forever

Kanta-Hämeen LAPE-hanke on kovaa vauhtia muuttumassa konkreettiseksi tekemiseksi. Kärkihankkeen henkilökunta on nyt palkattu. Hanke sai jo aiemmin projektipäälliköksi Satu Raatikaisen. Toukokuussa aloittivat projektisuunnittelijan pesteissä Mimosa Koskimies ja Liisa Jormalainen.

Kevään aikana on tiiviillä tahdilla purettu hankesuunnitelmaa konkreettisen tekemisen stepeiksi. Tässä on onnistuttu yhteistyössä kuntien ja hankkeessa mukana olevien kumppaneiden kanssa.

On mielenkiintoista ja ehkä huojentavaakin huomata, että suunnitteluvaiheessa keskeiseen asemaan nostetut kokonaisuudet tuntuvat edelleen oikeilta ja tärkeiltä. Erityisesti hankkeen tässä vaiheessa huomio kiinnittyy palveluohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin prosessin kehittämiseen.

Monitoimijaisessa ympäristössä toimittaessa on kokonaisuuden pysyttävä hanskassa niin, että asiakas saa laadukkaan, vaikuttavan ja kokonaisvaltaisen palvelun. Tämä asettaa erityisen vaatimuksen palveluohjaukselle. Tästä syystä maakunnassa on oltava yhtenäinen käsitys niistä toimintatavoista, jotka liitetään asiakkaan palvelukokonaisuuden rakentamiseen. Kun kokonaisuutta rakennetaan, on ammattilaisten kyettävä ottamaan huomioon kaikki ne toimijat, jotka voivat tukea lasta, nuorta ja perhettä arjessa pärjäämisessä.

Näkisin, että petraamisen paikka on siinä, kuinka osaamme hyödyntää kolmannen sektorin toimijoiden osaamisen.

Kolmas sektori ei sinänsä yksin ole sateentekijä sote-kokonaisuudessa, mutta kokemukseni ja näkemäni perusteella voin todeta, että sieltä suunnasta on vielä paljon ammennettavaa. Laadukasta yhteistyötä tekemällä annamme samalla hyvät elinmahdollisuudet yhdistyksille ja järjestöille sekä rakennamme reittiä aktiivisille kansalaisille, jotta he voivat osallistua yhteiskunnallisesti merkittävään ruohonjuuritason toimintaan.

Mainitsin alussa, että hanke on muotoutumassa konkreettiseksi tekemiseksi. Kävin tekemässä hankkeen realiteettitestausta Hattulassa viime viikolla. Olin STAGEn (hämeenlinnalaisten nuorten työllisyyshanke, nuoret vastasivat haastattelun kuvaamisesta ja äänittämisestä) mainion porukan kanssa haastattelemassa Juteinin koulun 5.–6.-luokkalaisia oppilaita siitä, mikä oikein on LAPE.

Keskustelun aluksi näytin oppilaille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän LAPE-videon (kannattaa käydä katsomassa THL:n sivuilta). Videossa on lyhyesti kuvattu se, mikä LAPEssa on tavoitteena. Tämä osoittautui hyväksi lähtökohdaksi.

Videon kohta, jossa kuvataan palvelujen nykytilannetta (palveluiden pirstalaisuus) herätti lasten keskuudessa todella mielenkiintoisen keskustelun. Ryhmästä löytyi 6.-luokkalainen sote-integraattori, joka esitti alle kolme minuuttia kestäneen videon perusteella todella hyvän kommentin: ”Eihän tuossa ole mitään järkeä, että auttajat ovat noin levällään, miksi ne eivät voi löytyä yhdestä paikasta”.

Jackpot, juuri tästä sotessa/ LAPEssa on kysymys. Palvelujen rakentamisesta niin, että ne muodostavat asiakkaan kannalta järkevän kokonaisuuden. Tästä on hyvä jatkaa.

Ai niin, miten tämä blogi liittyy otsikkoon? Yllä mainittu 6.luokkalaisen kommentti oli niin helmee agentin korville, että mielestäni voidaan puhua timanttisesta oivalluksesta…

Jari Pekuri
Jari Pekuri

Muutosagentti, lapsi- ja perhepalvelut

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun