Vammaispalvelujen suunnittelu vaatii vahvaa terveydenhuollon ja sosiaalihuollon yhteistyötä

Maakunnallinen sote-uudistus vaatii myös vammaispalvelujen osalta ihan uudenlaista ajattelua. Kyse ei ole vain palvelun tuottajan vaihtumisesta, vaan muutos on paljon merkittävämpi. Maakunnan asukkaan näkökulmasta palveluja tarjotaan kotiin, omaan puhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen. Jatkossa asiakkaan ei pidä olla sidottuna kotiin, viranomaisen vastaanottoaikaan tai pitkiin jonotusaikoihin.

Vammaispalvelujen erityisosaajat tulevat tulevaisuudessa jalkautumaan niin Forssan, Riihimäen kuin Hämeenlinnan seuduille ja olemaan yhdenvertaisesti saatavilla maakunnan kaikille asukkaille. Samalla on kuitenkin pidettävä mielessä, että on asiantuntemusta, mikä on hyvä keskittää johonkin päin Kanta-Hämeen maakuntaa.

Nämä edellä mainitut vammaispalvelujen uuteen toimintatapaan ja kulttuuriin johtavat periaatteet ovat ohjanneet työryhmämme maakunnallista suunnittelua kevään 2017 ajan. On viisautta hahmottaa mennyttä ja nykytilaa, mutta ennen kaikkea olemme keskittyneet siihen, mikä olisi asiakkaalle annetun palvelun tavoite uudessa maakunnassa. Miltä palvelut näyttäisivät, jos (ja kun) ne nyt pystytetään tämän päivän ihmisille tämän päivän mahdollisuuksilla?

Asukkaan näkökulmasta hyvät palvelut tarkoittavat toimivia palveluketjuja, ammattilaisten yhteistyötä ja asiakkaiden kohtaamista oikealla hetkellä. Miten me saamme sen aikaan?

Vammaispalveluissakin on hyvä keskittyä olennaiseen, muutoksen keskeiseen ideaan. Kyseessä on koko sote-työn suurin haaste: edellä esitetyt tavoitteet voidaan saavuttaa vain tiiviillä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöllä.

Tulevaisuus tuo joustavia mahdollisuuksia maakunnan asukkaille: valinnanvapautta, henkilökohtaista budjettia ja palveluseteleiden käyttöä. Meidän sote-uudistuksen valmistelijoiden pitäisi pystyä tällä hetkellä ennakoimaan ja suunnittelemaan, mitä palveluja ja miten maakunnan asukkaat niitä tulevaisuudessa saavat.

Teemme yhteistä vammaispalvelujen tulevaisuutta tänään.

Riikka Haahtela
projektiasiantuntija, YTT
vammaispalvelujen työryhmän sihteeri

Seppo Ranta,
johtajaylilääkäri, LT
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

 

Riikka Haahtela
Riikka Haahtela

Projektiasiantuntija

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun