Jarrua yhteisyrityksille, viestittivät ministeriöt Forssassa

Vaikka sote- ja maakuntauudistus etenee vauhdikkaasti, kuntien ei pidä hätiköiden solmia esimerkiksi yhteisyritys- tai ulkoistamissopimuksia yksityisten palvelun tuottajien kanssa.

Valtakunnallisen maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju (vas.) vieraili muutosjohtajien maakuntakierroksella.

Näin viestitti maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju valtiovarainministeriöstä. Hän vieraili muutosjohtajien maakuntakierroksella Forssassa keskiviikkona 8.3.2017.

– Palvelujärjestelmää tullaan muuttamaan niin radikaalisti, että nyt ei pystytä tekemään sellaisia sopimuksia, jotka takaisivat uuden lainsäädännön mukaiset palvelut, Harju perusteli.

Hän muistutti, että uudistuksen tarkoituksena on monipuolistaa palvelujen tuotantoa yksityisten palvelujen tuottajien kautta, mutta yksityisistä kumppaneista päättää maakunta.

– Tuotantotapojen monipuolistamisen tuottaa maakunta eivätkä kunnat. Kunnat eivät jatkossa toimi edunvalvojina, Harju tähdensi.

Maakunta voi irtisanoa sopimukset

Pauli Harju piti pulmallisena ajatusta, että kunnat voisivat turvata sote-palvelujaan tekemällä sopimuksia yksityisten palvelujen tuottajien kanssa. Jo pelkästään laki valinnanvapaudesta tulee muuttamaan toimintaympäristöä niin merkittävästi, että nyt solmittavat sopimukset saattavat vesittyä saman tien.

– Voidaan kysyä, pystytäänkö tällaisilla sopimuksilla säilyttämään esimerkiksi terveyskeskus. Otaksun, että myös palvelujen tuottajalla on mahdollisuus irtautua sopimuksesta ennen aikojaan.

Tuleva maakunta voi irtisanoa kuntien tekemät sopimukset, jos sopimukset on tehty yli 5 vuoden mittaisiksi ja ne koskevat yli puolta sote-kokonaisuudesta. Nykyinen lainsäädäntö edellyttää, että tällaisiin sopimuksiin kirjataan mahdollisuus ennenaikaiseen irtisanomiseen.

Kunnat voivat solmia sopimuksia yksityisten sote-palvelujen tuottajien kanssa vain vuoden loppuun asti.

– Päätökset on tehtävä tänä vuonna. Vuodenvaihteessa kuntien on raportoitava maakunnalle siirtyvistä toiminnoista, ja sen jälkeen astuu voimaan toimenpidekielto, Harju sanoi.

Yhteinen maakunnallinen valmistelu on kaikkien etu

Sote-muutosjohtaja Sinikka Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä lupasi ministeriön perehtyvän valinnanvapauslainsäädäntöön tulleisiin kommentteihin.

– Kommentit tulevat vaikuttamaan päätöksentekoon. Juhannuksen jälkeen pääsemme perustamaan maakuntia ja menemään konkreettisesti eteen päin. Ei kannata odotella päätöksiä, vaan on hyvä edistää ihmisten tarpeisiin sovitettuja, yhteisiä palveluja, Salo sanoi.

Oma Hämeen muutosjohtajat Matti Lipsanen ja Jukka Lindberg muistuttivat, että yhteinen maakunnallinen valmistelu on koko Kanta-Hämeen etu.

– Paras lopputulos saadaan, kun sote-valmistelu pysyy saman maakunnallisen sateenvarjon alla, Jukka Lindberg totesi.

Forssan valtuustosaliin kokoontui noin kaksisataa sote- ja maakuntauudistuksesta kiinnostunutta kuulijaa.

Hän muistutti, että Oma Hämeen tavoitteena ei ole palvelujen keskittäminen. Lisäksi on arvioitu, että uudistus ei merkittävästi vähennä työpaikkoja.

Yleisön joukossa istunutta kotihoidon sairaanhoitajaa Satu Hietasta askarrutti valinnanvapauden toteutuminen.

– Millä perustelemme valinnanvapautta Hausjärven perämetsän ikäihmisille, kun siellä ei ole edes nettiä eikä julkista liikennettä?

Jukka Lindberg sanoi, että viime kädessä maakunta vastaa siitä, että asukkaat saavat yhdenvertaiset palvelut, vaikkei yksityisiä markkinoita kaikkialle syntyisikään.

Matti Lipsanen muistutti, että maakunta ei ole outo tai ulkopuolinen. Kaikki kantahämäläiset ovat osa maakuntaa ja sen päätöksentekoa.

– Maakunta olemme me. Etenemme maakuntauudistuksessa hyvässä hengessä ja hötkyilemättä, joskus parhaan arvauksen varassa, mutta kyllä me pärjäämme.

 

Lisätiedot:
muutosjohtaja Jukka Lindberg, p. 040 595 0631
muutosjohtaja Matti Lipsanen, p. 050 506 0697

Tia Yliskylä
Tia Yliskylä
Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun