Sote vyöryy, voiko siihen vaikuttaa

Sosiaali-ja terveyspalveluiden uudistus ja samaan aikaan rakennettava maakuntaitsehallintouudistus tuntuu monesta tsunamilta, joka jyrää kaiken. Tsunamissa vesi vie, sotessa voimme vaikuttaa siihen, millainen on oma palveluverkkomme.

Ihmisinä me kaikki asumme jossain, lähiasiat tunnemme parhaiten ja ne ovat meille tärkeimpiä. Päättäjinä meidän on ajateltava koko maakuntaa ja kaikkien hämäläisten palveluja. Ihmisten yhdenvertaisuutta.

Uudistuksessa on kyse ennen muuta ihmisille tarjottavista sosiaali-ja terveyspalveluista. Palveluiden tuottaminen vaatii resursseja ja siksi kyse on myös koko alueen elinvoimasta. Yli puolen miljardin potista.

Käytetäänkö 560 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluihin Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulla vai valuuko iso osa resurssista muualle. Vai saammeko jopa lisää asiakkaita muualta. Kyse ei ole vain palveluiden tuottamisesta, vaan myös työpaikoista ja veroeuroista.

Yhtiöittämispakko, valinnanvapaus ja toiminnan laajuus tulevat lainsäädännöstä. Nämä ratkaisut ovat hallituksen ja eduskunnan käsissä. Silti meille jää ratkaisuvaltaa alueella, siitä millaisen palveluverkon tarjoamme ihmisille. Lopullisen ratkaisun monen asian kohdalla tekee kuitenkin asiakas, joka valitsee sen, mistä palvelunsa hankkii.

Sillä, miten palvelut organisoidaan, on merkitystä. Jos emme toimi fiksusti riskinä on, että maksamme tietyistä palveluista tuplahinnan ja sen seurauksena joudumme karsimaan palvelujen tasoa.

Yhdessä kuntien ulkoistamispäätökset ja valinnanvapaus saattavat johtaa kaksinkertaiseen laskutukseen. Tällaista tilannetta emme tietenkään halua. Riskinä on, että syntyy tilanteita, joissa yritys saa kiinteän korvauksen ostopalvelusopimuksen perusteella ja samoista asiakkaista toisen yksikkönsä kautta valinnanvapauskäytännön mukaan.

Valinnanvapauslaki on vielä kesken. Se on lausuntokierroksella ja muuttuu varmasti, koska valmistelijatkin toteavat, että se ei vielä ole valmis.

Palvelujen saatavuus ja etäisyys ovat ihmisten kannalta tärkeä. Koko maakuntaan on rakennettava reilut ja läpinäkyvät faktoihin perustuvat pelisäännöt, joilla palveluverkko syntyy.  Harvoin tarvittavat palvelut voidaan hankkia kauempaa ja usein tarvittavat pitää saada läheltä. Aina ei asiakkaan tarvitse liikkua, myös palvelun tuottaja voi liikkua.

Meillä kaikilla on ollut hyvin erilaiset näkemykset sosiaali-ja terveyspalvelujen uudistamisesta. Olimmepa mitä mieltä tahansa ihannemallista, yhtä mieltä olemme siitä, että tekemättä ei voi jättää. Hämeessä ei olla hitaita, vaan mennään yhdessä eteenpäin.

Tarja Filatov
Tarja Filatov

Ohjausryhmän puheenjohtaja

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun