Vielä ehtii kommentoida sote-toimintaohjelmaa

Millaisia ovat kantahämäläisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tulevaisuudessa? Miten tavallinen asukas voi osallistua palvelujen kehittämiseen? Mihin suuntaan sote-uudistusta pitäisi Hämeessä viedä?

Kanta-Hämeen maakunnan asukkaat, sosiaali- ja terveysalan järjestöt ja eri asukasfoorumit voivat kommentoida Oma Hämeen sote-toimintaohjelmaluonnosta 15.1.2017 saakka.

Toimintaohjelman tavoitteena on kattava ja luotettava palveluverkko, saumaton sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuus, aktiiviset asukkaat ja taitava ja tyytyväinen henkilöstö. Huomiota kiinnitetään myös tietohallintoon, lasten, nuorten ja perheiden, ikäihmisten ja vammaisten palveluihin sekä päihde- ja mielenterveyspalveluihin.

Toimintaohjelman ovat valmistelleet syksyn 2016 aikana Oma Hämeen sote- asiantuntijatyöryhmät. Tavoitteena on kehittää maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja vuosina 2017–2018. Palvelujen järjestäminen siirtyy maakunnan vastuulle 1.1.2019 alkaen.

Kaikkien vastaajien kesken arvotaan 100 euron lahjakortti vastaajan valitsemaan hyvinvointia edistävään kohteeseen Kanta-Hämeen maakunnan alueella. Arvontaan osallistutaan ilmoittamalla kyselylomakkeen lopussa oma nimi ja puhelinnumero. Kaikki kommentit käsitellään nimettöminä.

Lisätietoja toimintaohjelmasta antavat:
– muutosjohtaja Jukka Lindberg, 040 595 0631, jukka.lindberg@hame.fi
– projektikoordinaattori Marjo Lindgren, 046 922 6643, marjo.lindgren@hame.fi

Kommentointilomakkeeseen liittyvät kysymykset:
– projektiassistentti Leena Rantala, 050 436 6371, leena.rantala@hame.fi

Toimintaohjelmaluonnos
Kommentointilomake

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

1Kommentti
 • Avatar
  Ulla Korpinen
  Posted at 20:17h, 14 tammikuun Vastaa

  Sisäministeri Risikko vieraili 14.1. Turengin valtuustosalissa. Risikko on aiemmin ollut kaksi kertaa peruspalveluministeri ja kerran sosiaali- ja terveysministeri. Siis hänellä on kokemusta, tietoa ja taitoa.

  Ministeri Risikko sanoi, että terveyspalvelut ovat lähipalveluja.

  Ministeri Rehula on aiemmin sanonut: Tärkeää on että terveyspalvelut on järjestetty sujuvasti ja sinne pääsee hyvin.

  Tervakoskella on hyvin toimiva terveyskeskus. Kolme lääkäriä hoitajapareineen. Lääkäriin pääsee tarvittaessa hyvin. Olemme todella tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Nyt seuraamme huolestuneen sitä, mitä sote-ratkaisut tuovat tullessaan.

  Tervakosken yhteydet julkisilla liikennevälineillä ovat hyvin vähäiset. Koko päivä kuluisi lääkärissäkäyntiin julkisilla, koska yhteyksiä on niin vähän.

  Elsa-koti on laajennettu 30 paikkaiseksi. Elsa-kodin asukkaat eivät enää pärjäisi kotioloissa ja tarvitsevat hoivaa ja myös lääkäripalveluja. On helppo viedä hoidettava terveysasemalle rullatuolissa tai sängyssä katettua käytävää pitkin. Tai lääkäri tarvittaessa pääsee parissa minuutissa Elsa-kotiin.

  Noin 50 metrin päässä Kivimiehentiellä asuu n. 100 iäkästä henkilöä omissa kodeissaan kerrostaloissa. Useat heistä ovat jo 80-90-vuotiaita. He pystyvät vielä omatoimisesti menemään lääkäriin, koska se on lähellä.

  Iäkkäät ihmiset tarvitsevat lääkäriä useammin kuin muut ikäluokat. Tässä muutamia esimerkkejä terveyspalvelujen tarpeesta Tervakoskella.

  Jos terveyskeskusta ei olisi, niin siitä seuraisi ambulanssi ja kela-taksi-ralli. Kela-taksiin tarvittaisiin saattaja, koska kuljettajat jättävät ja hakevat potilaan, mutta eivät avusta terveyskeskuksen sisällä. Tällaiset kuljetukset tulevat kalliiksi ja ovat epäinhimillisiä verrattuna omaan terveysasemaan.

  Tervakoskella on n. 4200 asukasta, mutta Tervakoski ympäristöineen on n. 5500 asukasta, eli 1/3 Janakkalan asukkaista ja he käyttävät terveysaseman palveluja.

  Kuntalaisia tulee käsitellä tasa-arvoisesti. Jos Tervakosken terveysasemaa ei olisi, se olisi epäoikeudenmukaista.

  Oma Hämeen johtava ajatus on: Tarvitaan muutokselle suopea asiakaslähtöinen ilmapiiri. 100 prosenttia tervakoskelaisista haluaa säilyttää terveysasemansa ja silloin suopea ilmapiiri on taattu.

Osallistu keskusteluun