Uudet laskelmat: Kanta-Hämeen maakunnan rahoitus tasapainossa

Ministeriöt julkaisivat uudet maakuntien rahoituslaskelmat joulun alla 2016. Laskelmat perustuvat vuoden 2016 tasoon. Kanta-Hämeen maakunnan rahoitus on tasapainossa.

Uusien laskelmien mukaan Kanta-Hämeen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto, ympäristötoimi ja pelastustoimi muodostavat noin 563 miljoonan euron kokonaisuuden. Asukasta kohden rahoitus on noin 3 210 euroa. Uusissa laskelmissa vuosien 2014 ja 2015 kuntien keskimääräiset menot on korotettu vuoden 2016 tasolle.

Maakuntien rahoitus määräytyy 85-prosenttisesti väestötekijöiden ja 10-prosenttisesti väestömäärän perusteella. Väestötekijöitä ovat ikärakenne ja muu palveluntarve. Uusien laskelmien mukaan Kanta-Hämeen maakunnan toiminnan kustannusten nykytaso ja tulevan laskennallisen rahoituksen taso olisivat lähes tasapainossa. Kanta-Häme saisi noin 0,5 miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Asukasta kohden lisäys on noin kaksi euroa/ asukas. Talousarvion kokonaisuudessa lisärahoitus ei ole merkittävä.

– Positiivista on se, että Kanta-Häme ei kuulu niiden maakuntien joukkoon, joiden rahoitus laskee nykytasosta. Nämä maakunnat joutuvat heti alkajaisiksi kovalle kulukuurille, muutosjohtaja Jukka Lindberg sanoo.

Eniten rahoitusleikkauksia kohtaavan neljän maakunnan rahoitus laskee 81–111 euroa/asukas. Neljän eniten uudesta laskentamallista hyötyvän maakunnan rahoitus lisääntyy 111–157 euroa/asukas.

– Harmillista Kanta-Hämeen kannalta on, että aikaisempi laskentamalli lupasi maakuntaan noin 11 miljoonaa euroa lisää rahoitusta nykytasoon verrattuna. Tulevan maakunnan rahoitustaso kertoo sen, että Kanta-Hämeessä palveluja tehdään nykyisin väestön laskennallisiin tarpeisiin nähden keskimääräisillä kustannuksilla, muutosjohtaja Jukka Lindberg toteaa.

– Maakunnan väestörakenne tulee muuttumaan voimakkaasti tulevaisuudessa ikääntymisen myötä. On keskeistä, että maakuntavalmistelu perustuu realistisiin laskelmiin, arvioihin ja suunnitelmiin taloudesta ja toiminnasta. Joka tapauksessa sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitukseen ei ole luvassa merkittävästi lisäystä. Edessä on pitkä hitaan kasvun vaihe, Lindberg sanoo.

Lisätietoja:
muutosjohtaja Jukka Lindberg
puh. 040 595 0631

Maakuntien rahoituslaskelma

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun