Öljyä jalostamassa, eli muutosjohtajat ja viestijät viestintävalmennuksessa

Sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat ja vastuuviestijät saivat ministeriöiden järjestämää viestintävalmennusta Kuntaliitossa tiistaina 10. tammikuuta.

”Viestintä on öljyä moottoriin”, kuvasi hallitusammattilainen Anne Korkiakoski. Tavoitteena on liima, sidos lähettäjän ja vastaanottajan välillä. Tavoitteena on yhteinen ymmärrys.

Sote- ja maakuntauudistuksessa kysymys on siitä, miten muutos saadaan läpi. Haemme yhteistä ymmärrystä, että muutos on välttämätön ja se on tehtävä.

SoTe syntyy. Uusi maakunta perustetaan. Miksi? Jonoja pitää lyhentää. Palvelujen tulee olla yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Palveluja on tuotettava tehokkaammin ja halvemmalla.

Anne Korkiakoski esitteli erilaisia keinoja sanomamme muotoiluun. Yksi vaihtoehto on Paratiisisaari. Voimme rakentaa sote- ja maakuntauudistuksesta matkan paratiisisaarelle. Kehittää tarinoita siitä, miksi erilaiset ihmiset (eli viestinnän kohderyhmät) saarelle haluavat ja mitä he sieltä saavat. Pitää vedota tunteisiin. Kertoa hyviä juttuja.

Iiro Ikäihminen ihailee auringonlaskua bambumajansa terassilla ja tviittaa lähihoitajalle: iltalääke vatsassa, verenpaine kohdallaan, kuulolaite löytyi kompostorista. Lähihoitaja vastaa: kuullaan huomenna!

Lämmössä ahdistus helpotti. Tuula pääsi töihin ja raitistui.

Seppo Sosiaalityöntekijä sai pitää työhuoneensa (sen leveästä ikkunasta on maailman kaunein merinäköala). Liisa Lääkärillä on aikaa vain potilaille.

Niin, totta. Saarellakin sataa. Myrskyssä mobiilitukiasemat kaatuilevat ja ranta suljetaan. Etelän yössä on tosi pimeää.

Kannatan sellaista viestintää, jossa tuodaan esiin asian hyviä ja huonoja puolia. Sekä mahdollisuuksia että uhkia. Ei ylioptimismia. Mutta ei turhaa kyynisyyttäkään. Tarinoiden pitää olla elämänmakuisia. Äh, miten imelä sana…

Emme me ala mainosmiehiksi tai -naisiksi. Siispä tiedoksi vielä kaikille: Oma Häme ei myy vakuutuksia!

Juttu sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajien ja vastuuviestijöiden verkostotapaamisesta

Leena Rantala
Leena Rantala

Projektiassistentti

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun