Agenttien matkassa: Icebreaker

Kun hyppäsin LAPE-muutosagentin liikkuviin saappaisiin joulukuun alussa -16, erilaiset James Bondiin liittyvät kommentit tittelistä tulivat jo alusta-asti hyvin tutuksi. Myös kysymykseen: ”mitä sä oikein teet?” tuli vastattua aika monesti.

No, kotona oli ihan mukava sanoa lapsille aamuisin, että isä lähtee agenttihommiin. Toimistotyön saa aika helposti kuulostamaan 6. luokkaisen korvissa hienolta.

Itselläni oli jonkinlainen näkymä siitä, mitä LAPE-muutosagentin (lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, yksi hallituksen kärkihankkeista) pesti pitää sisällään. Nyt parin kuukauden vankalla kokemuksella voin sanoa, että osuin osin oikeaan osin väärään.

Aloittaessani agentin pestissä joulukuussa oli LAPE-hankkeen hankesuunnitelma jätetty ministeriöön vajaata kuukautta aikaisemmin. Ilmassa oli jo aavistelua siitä, että kaikki maakunnat joutuvat tekemään suunnitelmaan viilauksia ja tarkempia rajauksia. Näinhän sitten kävikin.

Oma Hämeen hankesuunnitelman tekoon oli valjastettu tekijöitä koko maakunnasta, erilaisista organisaatioista, varsin kattavalla otteella ja hyvä näin. Tällä varmistettiin se, että lähtölaukaus yhteiselle kehittämiselle varmasti kuultiin koko maakunnassa.

Käydessäni hankesuunnitelman ”karsintakierrosta” maakunnassa – tunnustan – yllätyin myönteisesti. Lähes poikkeuksetta kohtasin innostuneita ja kehittämismyönteisiä kuntatoimijoita sekä oppilaitosten, kolmannen sektorin ja yritysten tekijöitä. Organisaatioissa oli selvästi oivallettu se, että nyt voidaan käynnistää jotain sellaista mistä hyötyy asukas ja asiakas sekä myös työntekijät. Tällä myönteisyyden aallonharjalla ratsastaessamme saimme yhteistyöllä muokattua hankesuunnitelmamme ministeriön asettamat kriteerit täyttävään muotoon. Samalla onnistuimme myös, näin uskon, yhteisen tahtotilan kirkastamisessa.

LAPE-muutosagentti edistää, tukee ja koordinoi maakunnassa toteutettavaa LAPE-muutostyötä ja siihen liittyviä toimenpiteitä. Hän luo hyvät edellytykset ja kehitysmyönteisen ilmapiirin lasten, nuorten ja perheiden muutosohjelman toteuttamiselle. Agentti katsoo ulos ammattikuntien ja organisaatioiden ”poteroista” ja edistää osallisuutta. Agentti heiluttaa LAPE-lippua.

Onko agentti siis ”icebreaker”? Tällä tiellä olen päättänyt kulkea agentin polkuni loppuun asti.

Icebreaker (= James Bond – Icebreaker by John Gardner)

Jari Pekuri
Jari Pekuri

Muutosagentti, lapsi- ja perhepalvelut

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun