Jokioisilla keskusteltiin valinnanvapaudesta ja kiinteistöistä

Jokioisten henkilöstötilaisuudessa 27.9. pohdittiin, mitä valinnanvapaus asiakkaalle tarkoittaa. – Valinnanvapauden idea toimii paremmin isoissa kaupungeissa, joissa on useita yksityisiä palveluntuottajia, henkilöstön joukosta arveltiin.  – Työikäisillä tilanne on pääosin hyvä, kun he ovat työterveyshuollon piirissä ja voivat valita myös yksityiseltä. Mutta osalle ihmisistä terveyskeskus on ainoa paikka, mistä apua saa.

– Uudistuksessa pitää panostaa perusterveydenhuoltoon. Alun perin sitä oli tarkoitus vahvistaa, mutta nyt keskussairaala vie kaiken huomion, työntekijät kommentoivat.

Lisäksi keskusteltiin tietojärjestelmistä. Useat potilastietojärjestelmät ovat haaste. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella tietojärjestelmiä on yhtenäistetty. Maakunnan alueella on kuitenkin käytössä noin 80 erilaista järjestelmää. Erityisesti sosiaalihuollossa järjestelmät vaihtelevat. – Sosiaali- ja terveydenhuollossa pitää olla yhteinen tietojärjestelmä. Yhteisiltä asiakkailta joudutaan nykyisin pyytämään lupa tietojen siirtoon.

Jäävätkö tyhjät kiinteistöt käsiin?

Jokioislaiset työntekijät pitivät uhkana terveyskeskusten sulkemista. – Keskitetään. Työpaikat siirtyvät. Palvelut siirtyvät. Tyhjät kiinteistöt jäävät käsiin, työntekijät huolehtivat.

Projektiasiantuntija Raija Virtanen totesi, että tulevaisuudessa tarvitaan myös uusia palveluratkaisuja. Esimerkiksi virtuaalisia palveluja kehitetään, ja uudenlaisia palveluja tuodaan kotiin.

Henkilöstöfoorumin edustaja Silja-Liisa Niinikoski sanoi, että jatkossakin työtä täytyy tehdä siellä missä asiakkaat ovat. Joustavuutta kuitenkin tarvitaan. Siirtyminen työpaikasta toiseen on myös mahdollista.

– Kiinteistöihin liittyy suuri riski, asukastilaisuuden puheenjohtaja, hallintopäällikkö Mika Rantala kommentoi. – Tämä on suurin muutos kuntatasolla 100 vuoteen. Uudistuksessa olisi pitänyt ottaa aikalisä. Valuvikoja joudutaan varmasti korjaamaan ensimmäisinä vuosina. Miten kunta jatkossa rahoittaa omat palvelunsa? Miten kunnan omaisuuden käy?

Jokioislaisia mietityttivät myös Kantasairaalan rakentamisen suunnitelmat. – Kuka sairaalan maksaisi? asukkaiden joukosta kysyttiin. – Ei pienillä kunnilla ole varaa maksaa uusia rakennuksia. Forssan sairaala on hyvässä kunnossa. Toimivaa ei kannata ajaa alas.

Ikäihmiset palvelut puhututtivat. – Inhimillisyys ei toteudu. Miksei voida antaa 90-vuotiaalle ruokaa, jossa on suolaa? Keskustelussa todettiin myös, että palvelutarve on noussut, mutta hoitotavat ovat muuttuneet. Enää ei välttämättä tarvitse olla sairaalassa hoidettavana.

Jokioislaiset toivat esiin, että kuntalaisten keskuudessa on paljon epätietoisuutta. Lausunnolla oleva lakipaketti on erittäin laaja. Kuunnellaanko kuntalaisia? Miten Jokioisten palvelut turvataan? Millainen on pienen kunnan mahdollisuus vaikuttaa maakuntavaaleissa? Perustuslakia pitää joka tapauksessa kunnioittaa. Sote-uudistuksella on vaikutusta sukupolvien päähän.

Auli Anttila
Auli Anttila

Projektiasiantuntija

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun