Rengossa halutaan usein tarvittavat palvelut lähelle

Oma Häme tapasi Hämeenlinnassa renkolaisia keskiviikkona 7.9. Paikalle saapui lähes 20 paikkakuntalaista. Osallistujat olivat selvästi perehtyneet sosiaali- ja terveyspalvelujen ajankohtaisiin kysymyksiin.

Tilaisuudessa tuli esille, että Rengossa on ollut haasteita saada lääkärille vastaanottoaikoja. Illan emäntänä toiminut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio haastoi osallistujia kertomaan, mitkä ovat ne palvelut, jotka renkolaiset haluavat jatkossakin lähelle.

Renkolaiset totesivat yksimielisesti tarvitsevansa lääkärin, sairaanhoitajan, diabeteshoitajan, mielenterveyshoitajan, laboratorion, hammaslääkärin, hammashygienistin, neuvolan ja fysioterapeutin palvelut paikkakunnalla. Ikäihmisille on lisäksi tärkeää, että apuvälineet ovat saatavilla läheltä.

Keskustelussa sivuttiin useampia talouteen liittyviä kysymyksiä. Renkolaisia mietitytti valinnanvapauden lisääntymisessä asiakkaan maksuosuus. Kuka maksaa erotuksen, jos asiakas maksaa saman summan julkisen ja yksityisen tuottajan palvelusta? Onko mahdollista, että rahoitus vähenee ja palvelut paranevat?

Sari Raution mukaan valinnanvapauden ideana on juuri se, että asiakas maksaa saman summan riippumatta siitä, tuottaako palvelun julkinen vai yksityinen palveluntuottaja. Keskeistä sote-uudistuksessa on asioiden tekeminen uudella tavalla ja nykyistä kustannustehokkaammin.

Valinnanvapauteen liittyvät yksityiskohdat ovat kuitenkin vielä valtakunnallisesti valmisteilla. Tämän hetkisen tiedon perusteella asiakkaan omavastuun ja todellisen kustannuksen erotuksen tulee maksamaan maakunta.

Renkolaiset pohtivat myös, miten soteen valmistautuessa varmistetaan uusien toimintatapojen käyttöönotto. Yleensä tuppaa käymään niin, että kun ihmiset pysyvät samoina, vanhat käytännöt jatkuvat. Riikka Haahtela kertoi, että esimerkiksi moniammatillisissa työryhmissä suunnitellaan jo nyt työkäytäntöjen muutosta. Marjo Lindgren korosti riittävän aikaisin aloitetun valmistelun merkitystä.

Renkolaisia puhututti myös Raitaharjun palvelutalon tilanne. Tilaajapäällikkö Leena Harjula kertoi, että osa renkolaisista haluaa palveluasumiseen Hämeenlinnaan esimerkiksi siksi, että lapset asuvat lähempänä. Illan aikana käytettiin puheenvuoroja sekä yksikön remontoimisen puolesta että korvaavien hoivapalvelujen järjestämisestä Rengossa. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että Raitaharjussa on hyvää henkilökuntaa.

Oma Häme sai hyvää palautetta siitä, että valmistelulle on määritelty kaikkea tekemistä ohjaavat arvot (asukaslähtöisyys, yhteistyöhakuisuus, tietoon perustuminen, läpinäkyvyys ja luottamus). Tavallisesti hitaat hämäläiset saivat myös kiitosta ripeästä etenemisestä sote-uudistuksessa.

Marjo Lindgren
Marjo Lindgren

Projektikoordinaattori

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun