Ministeri Rehulalta toivottiin harkintaa sote-lakien viimeistelyyn

ministeri-rehula-hml-13092016b

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula vieraili Hämeenlinnassa 13.9. Tilaisuus oli osa ministeri Rehulan maakuntakierrosta.

Sote-uudistukseen liittyvää lakikokonaisuutta ja uudistuksen etenemistä esitteli ministerin lisäksi hallitusneuvos Pekka Järvinen. Tilaisuudessa kuultiin joukko alueellisia puheenvuoroja eri näkökulmista.

Oma Hämeellä oli ministeri Rehulalle kolme keskeistä viestiä. Ensiksi projektipäällikkö Jukka Lindberg korosti, että meillä Hämeessä osataan. Sote-uudistus hoidetaan varmasti maakunnassa maaliin, kunhan tarvittavat päätökset tehdään valtakunnallisella tasolla. Maakunnille pitää kuitenkin jättää enemmän itsehallintoa – vapautta päättää tarkoituksenmukaisimmista toimintatavoista. Nyt lainsäädännössä on vallalla ihan liiallinen valtion ohjaus.

Toiseksi Lindberg toi esiin, että lausunnolla olevissa lakiluonnoksissa on muutamia valuvikoja. Erityisesti pulmia liittyy sote-palvelujen järjestämisen ja tuottamisen rooleihin. Niistä ei synny esityksissä selkeää kokonaisuutta.

– Onko oikeasti tarkoitus jättää maakunnan järjestäjälle vain strateginen suunnittelu, vastuu integraation toteuttamisesta ja vain laajan valinnanvapauden piirissä olevien palvelujen hankinta? Tällöin maakunnan palvelulaitos olisi hankintayksikkö, valvova yksikkö ja vastaisi lisäksi palvelutarpeen arvioinnista. Siinä on liian monta ristiriitaista roolia päällekkäin, Lindberg pohti.

Kolmanneksi Oma Hämeestä viestitettiin ministeri Rehulalle, että vielä valmisteilla oleva vapaaseen valintaan liittyvä lakikokonaisuus on harkittava huolellisesti. Valinnanvapaus on perusteiltaan positiivinen asia, mutta sen säätämisessä olisi syytä edetä harkitusti siten, että riskit tunnistetaan ja vaikutukset ennakoidaan.

Lisätietoja
Jukka Lindberg, projektipäällikkö
puh. 040 595 0631
jukka.lindberg@hame.fi

Twiittejä tilaisuudesta

Kunnanjohtaja Jarmo Määtän puheenvuoro

Henkilöstöjärjestöjen puheenvuoro, Päivi Kaisla

Hämeen Sanomien juttu 14.9.2016

Leena Rantala
Leena Rantala

Projektiassistentti

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun