Sote-muutosjohtajalta toivottiin tietoja ja tukea

Sote-muutosjohtaja Sinikka Salolta toivottiin Hämeenlinnan tapaamisessa tietoja sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä ja tulevasta lainsäädännöstä sekä tukea muutostyöhön.

 

 

Hämeenlinnassa vieraillut sote-muutosjohtaja Sinikka Salo ennusti, että valtaosa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen liittyvistä lakimuutosten luonnoksista julkaistaan vielä tällä viikolla. Lisäksi Salo lupasi maakunnille taloudellista muutostukea.

– Tämä on historiallisen suuri uudistus ja sen tekemiseen tarvitaan kaikki osaaminen mitä meillä on. Sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä on tiimit, jotka tukevat maakunnallista ja alueellista valmistelua. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse, vaan luvassa on toimintamalleja, keinoja suunnitteluun ja apua arjen työn onnistumiselle.

Valtakunnallisella sote-uudistuksella on suuret tavoitteet. Tarkoituksena on esimerkiksi, että kaikkialle saadaan yhdenvertaiset palvelut. Samalla kustannuksissa tulee säästää. Tavoitteena on, että sosiaali- ja terveyspalvelujen menoja karsitaan jopa 3 miljardia vuoteen 2030 mennessä.

– Se on iso tavoite mutta täysin saavutettavissa, Sinikka Salo sanoi.

Brommelsin esitys ei ole hallituksen linjaus

Hämeessä hämmentänyt Brommelsin työryhmän esitys tulevasta valinnanvapauslaista ei ole hallituksen virallinen kannanotto. Näin muistutti valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

– Valinnanvapaudesta ei ole hallituksen linjauksia. Nyt lähdemme siitä, että tuottaja ja järjestäjä erotetaan, ja vasta sitten seuraavassa vaiheessa tulee valinnanvapaus, joka mahdollisesti muuttaa lakia jonkin verran.

Valli-Lintu kehotti tekemään maltillisia päätöksiä esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämisen suhteen.

– Koko kuva tulisi olla tiedossa ennen kuin lähdetään miettimään näitä uudistuksia. Yhtiöittämisen osalta kannattaisi odottaa niitä valinnanvapauslinjauksia. Tulevaisuuden sote-järjestäjät ovat joko maakunnallisia tai yksityisiä yrityksiä, kunta ei voi harjoittaa puhtaasti kaupallista toimintaa, Valli-Lintu korosti.

Kanta-Hämeen oman sote-uudistushankkeen, Oma Hämeen, projektipäällikkö Jukka Lindberg kiitteli Sinikka Saloa ja Auli Valli-Lintua rakentavasta keskustelusta.

– Tärkeintä oli, että oli keskusteleva meininki. Saimme myös omia viestejämme läpi sosiaali- ja terveysministeröön sekä valtiovarainministeriöön. Meidän toiveitamme tulevasta lainsäädännöstä kuunneltiin ja saimme kerrottua käsityksemme siitä, missä ovat tulevan lainsäädännön heikot kohdat, Lindberg tiivisti.

TÄSTÄ ON KYSYMYS

• Valtakunnallisen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo vieraili Hämeenlinnassa maanantaina 13.6.2016.

• Vierailu oli osa Salon maakuntakierrosta, jonka tarkoituksena on kuulla alueellisia näkemyksiä ja odotuksia sote-uudistuksen toteuttamisesta sekä keskustella paikallisista muutostuen tarpeista. Salo vierailee kesän aikana 18 eri maakunnassa.

• Oma Hämeeseen tutustui myös valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu ja sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Salme Kallinen.

• Aluekierros toteutettiin yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön, valtionvarainministeriön, Kuntaliiton ja Oma Häme –hankkeen kanssa.

 

Lisätietoja

Jukka Lindberg, projektipäällikkö, puh. 040 595 0631, jukka.lindberg@hame.fi

 

 

Tia Yliskylä
Tia Yliskylä
Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun