Oma Häme käsittelee ulkoistamissuunnitelmia

Kanta-Hämeen yhteisen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistushankkeen Oma Hämeen valmistelu jatkuu suunnitellusti. Työryhmien työskentely jatkuu ja hankkeen ensimmäisen valmisteluvaiheen loppuraportti valmistuu elokuussa.

Oma Hämeen ohjausryhmä selvittää ulkoistamisiin liittyviä suunnitelmia kokouksessaan 17.6.2016 Riihimäellä. Ohjausryhmä arvioi suunnitelmien vaikutuksia yhteisen Oma Häme –valmistelun näkökulmasta.

– Oma Häme –hankkeessa ollaan muun muassa valmistelemassa yhdessä perusteita lausunnoksi päivystysasetukseen liittyvään laajaan lakipakettiin. Paketti on herättänyt huolta erityisesti Forssan seudulla. Lausunnon perusteita valmistelee neljä Oma Hämeen työryhmää, joissa on edustus maakunnan kaikilta seuduilta, Oma Hämeen projektipäällikkö  Jukka Lindberg kertoo.

Valmistelu tehdään yhteisesti sovituista lähtökohdista. Päivystysasetuksesta johtuen lisänäkökulmina ovat osaamisen ylläpitäminen ja paikallinen elinvoima. Näin varmistetaan, että rakentumassa on myös elinvoiman ja työpaikkojen näkökulmasta tasapainoinen palvelurakenne koko maakuntaan.

– Esitetyt uhkakuvat ja pelot palvelujen ja työpaikkojen keskittymisestä eivät vastaa Oma Häme -hankkeen valmistelussa tehtyä arviota tilanteesta. Yhteisellä työskentelyllä, suunnittelulla ja lausunnoilla voidaan parhaiten turvata tasapainoinen palvelukokonaisuus lähellä asukkaita eri seuduilla, kunnissa ja maakunnassa, Lindberg toteaa.

Lainsäädäntö vielä valmisteluvaiheessa

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestelmää ja maakuntien uudistusta ohjaava lainsäädäntö on vielä valmisteluvaiheessa. Vain pieni osa lainsäädännöstä on julkaistu, ja osa tulevasta lainsäädännöstä julkaistaan ensi viikolla.

– Tulevaisuuden sote-palvelujen ratkaisut on syytä tehdä yhdessä sitten kun tulevasta lainsäädännöstä on enemmän tietoa.  Kun tiedämme tulevaisuuden toimintaympäristön, voimme suunnitella yhdessä monia uudenlaisia palvelutuotantoratkaisuja. Kuntien, seutujen ja maakunnan palveluratkaisuissa voidaan myös tulevaisuudessa soveltaa erilaisia tuottajia sekä tuottamismalleja, Jukka Lindberg sanoo.

Lisätietoja

Jukka Lindberg, projektipäällikkö, Oma Häme –hanke, jukka.lindberg@omahame.fi

TÄSTÄ ON KYSYMYS

Kanta-Hämeessä on noussut keskustelua sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ulkoistamisesta.

Taustalla on huoli siitä, säilyvätkö oman kunnan palvelut ja nykyinen palvelurakenne.

Sote-palvelujen osittainen ulkoistaminen on nähty ratkaisuna palvelujen ja rakenteen säilyttämiseen.

 

Oma Häme
Oma Häme

Meitä varten

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun