Palapeliä ratkomassa

Valmistelutiimissä vappua edeltävä aika oli kuumeista työryhmien väliraporttien valmistelua. Yhden jos toisenkin valmistelutiimin jäsenen sormet olivat hellänä kirjoittamisesta. Niin vain kävi, että tiukan miettimisen jälkeen myös ne vaikeuksia tuottavat kohdat ihmeellisesti ottivat oikean muodon.

Yksittäiset tekstit siis tulivat valmiiksi mutta työ jatkuu. Etsimme tiimissä lähes sadasta sivusta kunkin työryhmän parhaat oivallukset, jäsennämme ne heti ja hetken päästä tehtäviksi asioiksi sekä hahmottelemme suurta tuntematonta eli sitä, mitä Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat vuoden 2018 jälkeen.

Käsillä oleva kokonaisuus on ehkä tavallista mutkikkaampi, mutta kuten kaikki palapelit, sekin kyllä valmistuu aikanaan. Pitää vain muistaa aloittaa reunoista, lajitella palat värien mukaan ja ennen kaikkea pitää mielessä se, että kyseessä on kestävyys- ja joukkuelaji. Kuten ison ja monimutkaisen palapelin, myös maakunnan soten valmistumista edistää useamman silmäparin näkökulma ja sitkeä tekeminen.

Sote uudistusta tehdään Kanta-Hämeen asukkaille – ei kuitenkaan vain nykyisille. Erään kuulemani lentävän lauseen mukaan ”Jos Henry Ford olisi tehnyt mitä ihmiset halusivat, hän olisi kehittänyt nopeamman hevosen”. Tämä on hyvä pitää mielessä myös sote-valmistelussa.

Me asiantuntijat ja ehkäpä myös luottamushenkilötkin jäämme helposti jo olemassa olevan eli nykyisyyden vangiksi. Ainahan on jostakin aloitettava ja mikäpä sen mukavampaa kuin jatkaa hyväksi todetulla mallilla. Hyvä näin, jos asia on eri kanteilta pohdittu ja tähän lopputulokseen on yhteistuumin tultu.

Sote-uudistus haastaa valmistelijansa aivan uudella tavalla. Oman palkanmaksajan tai omien äänestäjien edun sijasta kaikilla on oltava kirkkaana mielessä koko maakunnan ja sitä kautta kaikkien Kanta-Hämeen asukkaiden paras. Toisin sanoen sote-uudistusta ei voi eikä saa ajatella vain yhden palvelun, käyttäjäryhmän, seudun saati kunnan näkökulmasta.

Marjo Lindgren
Marjo Lindgren

Projektikoordinaattori

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun