Muutosagentit maakuntiin

Muutosagentista tulee ensimmäisenä mieleen Agentti 007 James Bond. Hän ratkoo visaisia kysymyksiä ja vaarallisia tehtäviä ympäri maailmaa.

Maakuntiin tulevien muutosagenttien tehtävät eivät toivottavasti ole vaarallisia, mutta haastetta niissä on yllin kyllin.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti 6.5.2016 tiedotteen Muutosagentit vauhdittavat iäkkäiden palveluiden muutosta maakunnissa. Muutosagentin keskeisin tehtävä on muodostaa maakuntaan yhteen sovitettu iäkkäiden palvelujen kokonaisuus. Hänen tehtävänään on muutoksen johtaminen ja yhteen sovitetun palvelukokonaisuuden rakentaminen ja juurruttaminen.

Lisäksi muutosagentin tehtävänä on ohjata tietoon perustuvaa muutosta hallitsemalla alueellinen tietoperusta ja ymmärtämällä alueen historiallinen kehitys. Vaativana tehtävänä on myös innostaa ja motivoida kaikkia maakunnan toimijoita muutokseen.

Jokaiseen maakuntaan on tarkoitus palkata oma muutosagentti. Lisäksi Uudenmaan alueella pääkaupunkiseudulle tulee oma muutosagentti.

Sosiaali- ja terveysministeriö korvaa muutosagentin palkan 100-prosenttisesti. Muutosagentin työantajana toimii maakunnan kuntien valitsema kunta. Muutosagenttina toimivalla henkilöllä on oltava mandaatti toimia alueella, hyvä ikäihmisten palvelujen osaaminen ja rutkasti kehittämisintoa.

Muutosagentin tehtävänä on tukea hallituksen I&O (ikäihmiset ja omaiset) kärkihankkeen kokeiluja alueella. Kanta-Hämeen alueelle haetaan kärkihanketta, jossa kehitetään ikäihmisten kotihoidon sisältöä, laatua ja kuntoutusta sekä omaishoitoa.

Oma Häme -hankkeessa Ikäihmisten työryhmässä on kevään aikana kartoitettu maakunnassa ikäihmisille tarjottavia palveluja, kuntoutusta, palvelujen toteuttamisen hyviä käytäntöjä ja huolenaiheita sekä palveluohjauksen käytäntöjä.

Maakunnan eri kunnissa muun muassa iäkkäiden henkilöiden ateriapalvelu vaihtelee niin, että aterioita on tarjolla lämpiminä, kylminä ja pakastettuina.

Mitä tarkoittaa palvelujen yhteen sovitettu kokonaisuus käytännössä? Toivottavasti se ei tarkoita palvelujen tasapäistämistä, vaan edelleen palvelujen lähtökohtana on asiakaslähtöisyys, ikäihmisen tarve ja arjessa selviytymisen tukeminen.

Jos siis haluaa ateriansa pakastettuna, se on edelleen mahdollista, niin kalsealta kuin se kuulostaakin.

Raija Virtanen
Raija Virtanen

Projektiasiantuntija

Ei kommentteja

Osallistu keskusteluun